שתף קטע נבחר
 

גד פרופר: מונופולים זה לא תמיד רע

מנכ"ל אסם אינטרנשיונל, מתייחס בשיחה עם ynet להחלטת התמ"ת לבטל את הפיקוח על מחירי הפסטה ואומר: "המדינה תפסיד, לא אנחנו"; בעקבות פרשת רמדיה הוא מצהיר: "אין לנו אינטרס לפתוח מפעל תחליפים"; ראיון

משרד התמ"ת החליט לאחרונה החלטה דרמטית: הוא ימליץ לבטל את הפיקוח על מחירי הפסטה, ולפתוח את הפסטה לייבוא מתחרה.

כיום, מגבילה הממשלה את יבוא הפסטה מחו"ל, אך מפקחת על מחירי הפסטה המיוצרת בישראל.

 

אסם מהווה מונופול בייצור הפסטה המקומית, והיא עשויה, לכאורה, לאבד את מעמדה. מנכ"ל המועצה לצרכנות, גלית אבישי, תומכת במהלך, כיוון ש"הצרכן הישראלי משלם היום שני מסים מיותרים, אחד למכס על הייבוא, ואחד לאסם על המונופול". 

 

אלא שבאסם, מתברר, מתרגשים פחות. בשיחה עם ynet, מנסה מנכ"ל הזרוע הבינלאומית של אסם, ומבעלי החברה, גד פרופר, להסביר מדוע אין החברה חוששת מהמהלך.

 

"בתמ"ת שוכחים פרט קטן אחד", אומר פרופר, "אסם-נסטלה היא לא רק יצרנית הפסטה המרכזית בארץ, אלא גם היבואנית המרכזית. יום אחרי שההחלטה תצא לפועל, מה יפריע לי להציף את השוק הישראלי בפסטה שאני מייבא מחו"ל? וזה בדיוק מה שאנחנו נעשה".

 

אז אתה תומך בהחלטה, או לא? 

 

"כאיש עסקים, אני לא מודאג ממנה, כיוון שאני גם יצרן וגם יצואן. כאזרח וכציוני, אני חושב שזאת החלטה שגויה.

 

"בתמ"ת מדברים כל הזמן על חיזוק הייצוא, אבל מה ההבדל בין יצוא למניעת יבוא? יבוא הוא יצוא שלילי, ופתיחת השוק לייבוא של מוצר שמיוצר בארץ תפגע בתעשייה המקומית בדיוק כמו ירידה בייצוא. אם בתמ"ת או בממשלה מעדיפים שייבאו מוצר, ולא ייצרו אותו בארץ, אני כאיש עסקים צריך להתאים את עצמי לסביבה העסקית החדשה.

 

"ההחלטה נעשתה בשם המלחמה במונופולים, אבל מונופולים הם לא תמיד דבר רע. אנחנו מדינה קטנה, ושוק קטן, ותלויים בייצוא לקיומנו, ובשביל שנוכל לייצא, אנחנו צריכים חברות חזקות בשוק המקומי.

 

"מפעלים גדולים כמו אסם, תנובה ועלית מחזיקים קווי יצור גדולים, וכך הם יכולים לפתח מוצרים וטכנולוגיות ייחודיים שאפשר לייצא לכל מקום בעולם שיש לו ביקוש. אבי ז"ל נהג לומר, שאנחנו נישאר מונופול, כל עוד לא ננהג כמונופול. מי שקבע שאסם תהיה מונופול הוא הצרכן, שבחר לקנות את מוצריה, בגלל שהם טובים".

 

מקובל לטעון שמונופולים מאיימים על המפעלים הקטנים, ובכך פוגעים בייצוא.

 

"למפעלים קטנים אין כאן סיכוי. זאת מלחמה בטחנות רוח. אם יגיע אלי יזם צעיר, שקיבל ירושה קטנה ורוצה להקים מפעל, אני אמליץ לו לחשוב פעמיים, כדי שהירושה שלו לא תיעלם במהירות ותהפוך לחובות.

 

"בתחום התוכנה או היהלומים אתה יכול לפתוח קו ייצור זעיר של עשרה עובדים, ולהפוך לחברה בינלאומית. בתעשייה הכבדה, מה יכול מפעל כזה להציע? לכן אני לא מבין את ההתנפלות של אדון שטרום (הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום - ת.ג) ושל נתניהו על המונופולים באשר הם מונופולים.

 

"הדבר שהכי קשה לי להבין הוא, מדוע נתניהו תוקף את תנובה. מה הוא רוצה מהם? תנובה היא חברה מעולה, המחלבות שלהם הם דוגמה לעבודה מקצועית ולטכנולוגיה איכותית בקנה מידה עולמי, והם מנהלים מדיניות תחרותית ומוכרים במחיר שווה לכל נפש. שום מחלבה קטנה לא הייתה מגיעה להישגים כמו שלהם. אם הם מונופול, מגיע להם להיות מונופול. מה הם רוצים, שהחברות הגדולות יתפוררו לרסיסי חברות, ושבמקום תנובה נקבל עשרים מחלבות ביתיות? שהמשק שלנו ייראה כמו בירדן או ברומניה?" 

 

"אין לנו אינטרס לייצר כאן תחליפי חלב"

 

בעקבות פרשת רמדיה, פורסמו בתקשורת הערכות, לפיהן שוקלת נסטלה, בעלת השליטה באסם והיצרנית הגדולה בעולם לתחליפי חלב, להקים בארץ מפעל לתחליפים שימלא את החלל שחברת רמדיה השאירה מאחוריה, עם הירידה במכירותיה.

 

פרופר אינו מכחיש, שנסטלה עשוייה להיכנס לחלל הזה. "כל אחד יכול להעלות רעיונות כאלה ואחרים", אומר פרופר, "פרשה קשה וחמורה כמו זאת, מעמידה בפני חברה כמו נסטלה, שהיא חברה רב לאומית מובילה בתחום תחליפי החלב, מספר אפשרויות: אנחנו יכולים לא לעשות כלום, אנחנו יכולים לייבא את מה שאנחנו מייצרים בחו"ל, ואנחנו יכולים להקים מפעל שייצר בארץ.

 

"ואולם, האפשרות שנייצר את התחליפים כאן, כפי שפורסם, היא לא הגיונית. נסטלה מייצרת תחליפים בעשרות מפעלים ברחבי העולם. מדובר במוצר יבש שאפשר לאכסן במשך חודשים מבלי שיתקלקל. אין שום טעם להקים מפעל חדש בארץ, עם כל העלות, העמל והבירוקרטיה הכרוכים בכך, אם אפשר לייבא אותו כפי שהוא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גד פרופר. אפשר להציף את השוק
מומלצים