וושינגטון מודאגת מהדיון על הגדר בהאג
בית הדין הבינלאומי בהאג צפוי להתחיל לדון בגדר ההפרדה בחודש הבא. האמריקנים חוששים, כי קביעה של בית הדין לגבי אי חוקיותה של הגדר, יחייב גם אותם לשנות סדרי פעולה בעיראק
דאגה רבה ניכרת בממשל האמריקני מהדיון הצפוי בבית הדין הבינלאומי בהאג על גדר הבטחון.
הדיונים בנושא יחלו ב-23 בפברואר 2004, לאחר שבית הדין הבינלאומי בהאג נענה לבקשת האו"ם לחוות את דעתו בנושא חוקיות גדר ההפרדה.
גורם בוושינגטון אמר ל-ynet, שישנם גורמים בממשל בוש החוששים שאם נושא גדר הבטחון יעלה לדיון משפטי פלילי, בשלב הבא ייפתח פתח להעלות לדיון בהאג נושאים הקשורים לכיבוש האמריקני בעיראק.
האמריקנים מעוניינים שנושא הגדר לא יועלה כלל לדיון בבית הדין, ושישראל תנצח בדיון העקרוני, לפיו לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג אין כלל סמכות לדון בנושא, כיוון שהוא מדיני ולא פלילי.
מחר (יום ה') עומד להגיע לוושינגטון אלן בייקר, היועץ המשפטי של משרד החוץ, לדון עם עמיתיו האמריקנים בנושא. זהו דיון ראשון משותף של ארה"ב וישראל, להתייעצות וגיבוש קו פעולה משותף בעניין.
בהודעת בית הדין על מועד תחילת הדיונים על הגדר צויין, כי לרשות הפלסטינית, שאינה חברה באו"ם, יותר להציג את טיעוניה מתוקף מעמדה כמשקיפה ומאחר שהיא אחת מהחתומות על הפניה למוסד.
בית הדין לא סיפק כל הערכה לגבי משך הדיונים ותאריך היעד לסיומם. בעבר נדרשו חודשים ולעיתים שנים עד שההרכב המונה 15 שופטים מסר את החלטתו או חוות דעתו. עם זאת, בית הדין ציין כי נקט בכל הפעולות על מנת לזרז את ההליך.
החלטת בית הדין אינה מחייבת את מדינת ישראל, משום שמדובר בחוות דעת ולא בפסק דין. המשמעות היא שגם אם חוות הדעת תפסוק כי בניית הגדר אסורה על פי המשפט הבינלאומי, הרי שאי אפשר יהיה להשתמש בה כשלעצמה כדי לנקוט בצעדים כנגד ישראל.
עם זאת, אם בית הדין יקבע בחוות הדעת שבניית הגדר עומדת בניגוד למשפט הבינלאומי, הרי שהדבר ישמש כאסמכתא רשמית לכך, ואפשר שיוביל לדרישה של מדינות להעלות את ההפרה לדיון בעצרת האו"ם או במועצת הביטחון.