נמצא קשר בין הגלולה למניעת הריון וסרטן צוואר הרחם
הסיכון לפתח את המחלה גדל ככל שהשימוש בגלולות ממושך יותר, אולם הסיבה לכך אינה ברורה, שכן אין לסרטן צוואר הרחם דבר וחצי דבר עם ההורמונים מהסוג שיש בגלולה
נשים שמשתמשות בגלולות למניעת הריון נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן צוואר הרחם, והסיכון גדל ככל שהשימוש בגלולות ממושך יותר. כך מאשר מחקר בריטי.
מינהל המזון והתרופות האמריקאי שינה לאחרונה את העלון למשתמשת בגלולות, באופן שיכלול גם את הסיכון הזה. לדברי דבי פאסלו, מנהלת המדור לסרטן השד וסרטן גינקולוגי באגודת הסרטן האמריקאית, המחקר החדש מספק פרטים נוספים על הקשר בין השימוש בגלולה לסרטן צוואר הרחם.הסיכון, נכתב בדוח שהתפרסם ב'לנצט', קשור ישירות למשך השימוש באמצעי המניעה ההורמונליים - שמן הרשמי של הגלולות. ובשעה שהסיכון גבוה יותר אצל נשים שנדבקו בווירוס הפפילומה (HPV), שנחשב לגורם העיקרי של סרטן צוואר הרחם, הנה השימוש בגלולה מגדיל את הסיכון גם אצל נשים שאינן סובלות מ-HPV.
לדברי ד”ר איימי ברינגטון, חוקרת מהיחידה האפידמיולוגית של המרכז הבריטי לחקר הסרטן ומעורכות המחקר, הקשר הזה מתקיים גם כשמביאים בחשבון גורמי סיכון רבים אחרים, כולל מספר הגברים שעימם מקיימת האישה יחסי מין ועישון סיגריות. "עשינו כל אשר לאל ידנו עם הנתונים האלה כדי להיות בטוחים שאין כאן גורמים מבלבלים", היא אומרת.
האפידמיולוגים הבריטים בדקו את הנתונים של 28 מחקרים, שכללו יותר מ-12,500 נשים שלקו בסרטן צוואר הרחם. הם גילו שהסיכון גדל ב-10% אצל נשים שהשתמשו בגלולה פחות מחמש שנים (לעומת נשים שמעולם לא נטלו גלולות נגד הריון), ב-60% אצל נשים שהשתמשו בגלולה 9-5 שנים, ופי 2 אצל מי שנטלו גלולות 10 שנים ומעלה.
המחקר, אומרת ברינגטון, אינו מבסס קשר של סיבה ומסובב. "אני לא חושבת שנוכל אי פעם לומר זאת בוודאות", היא אומרת. ופאסלו אומרת שדבר מה נוסף חייב להיות מעורב, משום שאין לסרטן צוואר הרחם דבר וחצי דבר עם הורמונים מהסוג שיש בגלולה. אפשר, היא משערת, שיש לכך קשר לשימוש המופחת בקונדומים, שמסייעים למנוע הידבקות ב-HPV, אם כי המחקר הבריטי מצא שהשימוש באמצעי המניעה האלה לא השפיע על התוצאה.
לדברי ד”ר קרול בראון ממרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג בניו יורק, אחת הבעיות עם מחקר אפידמיולוגי היא שהמחקר יכול להסתמך על זכרונו של אדם לגבי התנהגותו בעבר. "לא משנה עד כמה המחקר מתוכנן היטב, תמיד יהיו בו הטיות פוטנציאליות", היא אומרת. לדבריה, על התוצאות יכולים להשפיע גורמים אישיים, כמו סוג הנשים שנוטלות אמצעי מניעה אוראליים או תדירות המשגלים. לכן, אף שמהניתוח המקיף הזה של מחקרים רבים עולה אפשרות קיומו של קשר, אין לכך הוכחה מוחלטת.
אחת השאלות הגדולות עכשיו היא כמה זמן נמשך הסיכון המוגבר אחרי שהאישה מפסיקה ליטול גלולות. לדברי ד"ר ברינגטון, הוחלט על מחקר בינלאומי שינסה להשיב על השאלה.
פורסם לראשונה 11/01/2004 13:40
הסיכון גדל ככל שהשימוש בגלולות ממושך יותר
צילום: סי די בנק
מומלצים