מת פעיל השלום הבריטי שנורה על ידי צה"ל
תום הרנדאל ניסה להגן על ילדים פלסטינים ברפיח כשכדור שירה חייל צה"ל פגע בו ופצע אותו אנושות. הוא הוגדר כמת קלינית ואתמול, לאחר שמונה חודשים ללא הכרה, הוא מת בבית חולים בלונדון. משפחתו: "הוא נרצח בדם קר"
פעיל השלום הבריטי, תום הרנדאל, מת אתמול (יום ג') לאחר שהיה מאושפז במשך שמונה חודשים בבית חולים בלונדון.
הרנדאל בן ה-22 נפצע אנושות לאחר שנורה בראשו על ידי חיילי צה"ל במהלך הפגנה ברפיח באפריל אשתקד. מאז פציעתו לא שבה הכרתו של הארנדל, והוא מת מסיבוך של דלקת ריאות. משפחתו של הרנדאל סיפרה בעקבות מותו כי ידעו שלא ישוב להכרתו, והם שקלו בשבועות האחרונים לנתקו ממכונות ההנשמה.
המשפחה: "טום נרצח בדם קר"
למשפחת הארנדל טענות קשות כלפי צה"ל וממשלת ישראל, והם דורשים שהפרשה תיחקר לעומקה. קארל ארינדל, חבר של המשפחה, אמר בשיחה עם ynet: "טום לא נורה. הוא נרצח. החייל שירה בו צריך להיות מואשם ברצח".
"החייל הזה ירה בטום ירייה אחת במצח. הוא לא התכוון להפחיד אותו או להרחיק אותו. הוא באופן ברור התכוון להרוג אותו. דיברנו עם מומחים בליסטיים והם אמרו לנו שמהמרחק ממנו נורתה הירייה, לא הייתה צריכה להיות לחייל הזה בעיה לפגוע בכל חלק אחר בגופו של טום. ברור שמדובר פה ברצח בדם קר".
בעקבות חקירת מצ"ח בנושא, הוגש כתב אישום נגד חייל בגדוד הסיור הבדואי בפיקוד דרום, אולם בני המשפחה טוענים שאין בכך די: "חמורה יותר העובדה שהוא ירה קודם ואז - כדי לכסות על המעשה - התקשר למפקד שלו וביקש אישור לירות באדם חמוש, ביודעו שהשיחה ביניהם מוקלטת. לא זו בלבד שהוא גם שיקר למפקד שלו כשטען שמדובר באדם חמוש, אלא הוא גם ביקש אישור לירי אחרי המעשה. אנחנו יודעים זאת משום שבחקירה הוא הודה בכך. על העבירות הללו הוא הורשע בשיבוש הליכי חקירה".
רצה להציל את הילדים
הרנדאל, תושב מנצ'סטר, נפצע בשעה שניסה להגן בגופו על ילדים פלסטינים שנקלעו לקו האש. פעיל השלום רפאל כהן (37) מלונדון סיפר לאחר האירוע ל-ynet: "רצינו להקשות על ביצוע הירי שהתרחש לעבר בתים של אזרחים באיזור הכדורים עפו מעל ראשי הילדים, ופגעו בקיר מאחוריהם, בערך בגובה של קומה שנייה. הילדים המבוהלים החלו לרוץ, אבל חלקם רצו לכיוון המסוכן יותר. טום ראה זאת ורץ לעברם. הוא הציל ילד קטן ולקח אותו למקום מחסה ואז שב לקחת שתי ילדות נוספות שנקלעו לאיזור האש. אז נורה בראשו והתמוטט".
הארנדל הועבר לטיפול בבית-חולים ברפיח, שם הוגדר מצבו כ"מוות קליני". הוא היה פעיל השלום השלישי מתנועת הסולידריות הבינלאומית שנפגע בשטחים בתוך כחודש: שבוע לפני כן נפצע קשה בג'נין בריאן אייברי (24) מארה"ב, וחודש מוקדם יותר נהרגה רייצ'ל קורי מארה"ב, לאחר שכנראה נדרסה על ידי דחפור של צה"ל ברפיח.
ארינדל מפקפק בשקיפות החקירה שניהל צה"ל בפרשה: "יש כאן ממש קונספירציה. למשפחה יש תמונות שמראות בבירור שטום לא היה חמוש. אבל צה"ל לא מעוניין לחקור את הנושא הזה כראוי ולא פנה לראיין עשרות עדי ראייה לתקרית. בכלל, העובדה שצה"ל חקר בעצמו את הפרשה והגיע למסקנות שהגיע מטיל צל כבד על האמינות שלו בחקירות של תקריות אחרות כמו פרשת רייצ'ל קורי. אנחנו רוצים שהנושא הזה ייחקר על ידי ועדת חקירה עצמאית - רצוי עם מעורבות של נציגים בינלאומיים".
דובר מטעם ממשלת ישראל, אבי פזנר, הביע צער על מותו של הארנדל: "אנחנו מתייחסים לאירוע הזה ברצינות רבה. אנו מצטערים מאוד על כך", הבהיר, והוסיף ש"ישראל תנקוט בכל צעד אפשרי כדי שאירועים מסוג זה לא יישנו". בתשובה לשאלה אם החייל יועמד לדין באשמת רצח, השיב פזנר: "אנחנו חוקרים את המקרה".
צ'ק הפיצויים חזר
ארינדל כועס גם על העובדה שלאחר הפרשה, כיסוי עלות העברתו של טום חזרה לבריטניה נפל על המשפחה והפיצוי מממשלת ישראל התעכב. "העברנו אותו במימון שלנו ופנינו לקבל החזר. אחרי חודשים של דיונים נשלח אלינו צ'ק אבל נדהמנו לגלות שהוא חזר. הבנק הודיע לנו שבחשבון אין מספיק כסף. לא האמנו שלצה"ל אין מספיק כסף בחשבון שלו. רק אחרי שבועיים קיבלנו את הכסף".
לדבריו, ממשלת ישראל לא הייתה עימם בקשר בכלל לכל אורך הפרשה. הם מצידם נפגשו עם שר החוץ סטרו והעבירו מסרים לראש הממשלה טוני בלייר.
המשפיה וארגון הסולידריות הבינלאומית אליו השתייך טום מתכוונים לקיים היום טקס זיכרון ליד לשכתו של בלייר ברחוב דאונינג . "אנחנו רוצים לקרוא לטוני בלייר לגנות את הרצח הזה כמו שמיהר לגנות את הרצח שבצעו מחבלים בריטים בתל אביב" (הפיגוע במייק'ס פלייס - ר.ב), הוא הוסיף.