בוש: "נחזור לירח עד 2020"
כך הכריז אמש הנשיא בנאום שנשא במטה סוכנות החלל האמריקנית נאס"א. עוד בתוכנית: הקמת בסיס קבוע בירח שממנו תצאנה בעתיד משימות למאדים וגם - ייצור מעבורות חלל חדשות ונטישת הצי הישן עד 2010
לקראת נאומו הדרמטי של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שיחרר הבית הלבן מידע על תוכנית החלל עליה הכריז. מהתוכנית עולה כי בדעתו של בוש ליזום את ייצורן של מעבורות חלל חדשות. המעבורות הללו, שייוצרו עד 2015, אמורות לשמש את סוכנות החלל האמריקנית נאס"א במסע שאפתני אל הירח, עד שנת 2020.
אין המדובר בנחיתה פשוטה על הירח, כפי שעשו האמריקנים לראשונה בשנת 1969. לפי התוכנית השאפתנית של בוש, שמתפרסמת על רקע שנת בחירות, יקימו האמריקנים בסיס קבוע על הירח. הבסיס ישמש בסופו של דבר כקרש קפיצה אל המאדים.
"זה הזמן לאמריקה לעשות את הצעד הבא. אני מכריז היום על התוכנית החדשה לחקר החלל", אמר בוש. "נתחיל את זה במהירות ונשתמש בצוותים הקיימים".
"בדרך אל הקוסמוס"
עוד בתוכנית: האמריקנים ייסוגו מהשתתפותם בתחנת החלל הבינלאומית עד שנת 2010, לאחר שימלאו את התחייבויותיהם לרוסים. כמו כן יפסיקו עד אותה שנה את השימוש בצי מעבורות החלל המיושנות. אחת מהן - הקולומביה, התרסקה כזכור בפברואר 2003 בשל תקלה ובתוכה אל"מ אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי.
"נפתח רכב חלל חדש שיהיה מסוגל להעביר את האנשים לעולמות אחרים. זה יהיה רכב החלל הראשון מסוגו מאז האפולו", אמר בוש והוסיף כי עתה, 25 שנים אחרי שנבנה רכב החלל האחרון, הגיע הזמן לעשות את הצעד.
בנאומו פרש בוש את משנת החלל החדשה לפיה הבסיס על הירח ישמש כתחנה מקשרת במסע אל מאדים. עוד לפני המסע האנושי אל מאדים יישלחו עד שנת 2008 למאדים רכבי מחקר נוספים, בלתי מאויישים. מאדים אינו התחנה היחידה במסע המתוכנן של בוש. האמריקנים, לפי התוכניות, יחלו לחקור אזורים נרחבים ומרוחקים יותר במערכת השמש. "האדם עושה את דרכו אל הקוסמוס", אמר בוש.
"נוכחות נרחבת על הירח תאפשר לאסטרונאוטים לפתח טכנולוגיות חדשות ולרתום את המשאבים העשירים שעליו לטובת חקר של סביבות מאתגרות אף יותר", נכתב בהודעת הבית הלבן, שהפעם לא עסקה בתמורות בעיראק או במצב במזרח התיכון.
טכנולוגית, הרעיון האמריקני ברור: מכיוון שכוח המשיכה על הירח הוא כשישית מזה שעל כדור הארץ, כל שיגור מבסיס שיגור שיוצב עליו יהיה זול יותר.
תג מחיר "צנוע"
"חזונו של הנשיא מאשר מחדש את מחוייבותינו לחקר החלל האנושי", נכתב עוד בהודעה. "הוא נותן לנאס"א מיקוד חדש ומטרות ברורות". ואכן, בבית הלבן מבינים כי סוכנות החלל האמריקנית זקוקה למיקוד שכזה. אחרי אסון מעבורת הקולומביה עלו קולות אמריקנים רבים שפיקפקו ביכולת השיקום של הסוכנות מאסון שכזה.
בבית הלבן ציינו גם כי תג המחיר של התוכנית החדשה יהיה "אפשרי", ו"יאפשר לנאס"א לעמוד בסטנדרט הבטיחות הגבוה ביותר". התוספת התקציבית של נאס"א תעמוד בחמש השנים הקרובות על מחיר שהוגדר על ידי הבית הלבן צנוע – מיליארד דולרים. מקור מימון נוסף יהיה קיצוץ של 11 מיליארד דולרים מתוכניות אחרות של נאס"א.
"אנו בוחרים לחקור את החלל כי זה משפר את איכות חיינו ומעודד את הרוח הלאומית. בואו נמשיך את המסע", חתם בוש את נאומו.