מכשיר חדש: יבצע ביופסיה בזמן סריקת השד
מכשיר חדש המורכב בסורק ה-MRI מאפשר ליטול דגימת שד ולאבחן אותה בזמן הצילום. הטכנולוגיה החדישה תשחרר את הנבדקות משלושה חודשים של מתח ותאפשר התחלה מוקדמת יותר בטיפול
רכיב חדש המותקן בסורק התהודה המגנטי – MRI, מאפשר איתור וביצוע ביופסיית גידולי שד זעירים בני 5 מ"מ, עוד במהלך הסריקה. הטכנלוגיה החדישה הובאה לאחרונה למרכז הרפואי הדסה בירושלים, לאחר שעד כה התאפשרה רק במרכזים רפואיים בודדים באמריקה ואירופה.
הביופסיה במהלכה ניטלת דגימת שד זעירה, נדרשת לצורך איבחון הגידול וקביעה האם המדובר בסרטן. עד כה לא איפשרו בדיקות ה-MRI את ביצוע הביופסיה במהלך הסריקה, הן בשל העובדה שהמכשיר פועל באמצעות גלים מגנטיים, והן בשל חוסר היכולת לאתר במדוייק את מיקום הגידול שזוהה.
התקנת הרכיב החדש שבוצעה בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, מאפשרת לראשונה גם לקבע את השד ולאתר במדוייק את הגידול שזוהה, ובתוך כך לבצע את הביופסיה תוך כדי הסריקה המגנטית.
"עד כה יכולנו לומר לנשים שאצלן בדיקת MRI זיהתה גידולים זעירים ביותר, שתחזורנה בעוד שלושה חודשים" אומרת ד"ר מירי סקלייר-לוי, אחראית על הדמיית השד במחלקת הרנטגן של הדסה עין כרם.
"בזמן זה, הגידול היה אמור לגדול כך שניתן היה לאתרו באמצעות אולטרסאונד או ממוגרפיה", מסבירה סקלייר-לוי, "ורק אז לבצע ביופסיה ולגלות אם הגידול ממאיר או לא. השיטה החדשה מאפשרת לנו לשחרר נשים משלושה חודשים של חרדה ואי וודאות, ולהתחיל בטיפול בשלב מוקדם יותר מבעבר".
עד כה טופלו בהדסה 3 נשים באמצעות הטכנלוגיה החדישה, אישה נוספת ממתינה לטיפול דומה. במרכז הרפואי הדסה מתכננים לבדוק כ-200 נשים בשנה באמצעות הטכנולוגיה החדשה. "אנו מקווים שבאמצעות השיטה החדשה נוכל למנוע את כריתת השד ככל האפשר", הוסיפה סקלייר-לוי.
סרטן השד הוא הגורם הממאיר השכיח ביותר אצל נשים בישראל, והגורם העיקרי למוות אצל נשים בנות פחות מ-60. אחת מכל 8 נשים ישראליות תלקה בסרטן השד, שמוביל, ללא טיפול נאות, למוות בתוך חודשים ספורים.
MRI. הטכנולוגיה תקצר את זמן ההמתנה
צילום: איתי גל
מומלצים