האמן בשבדיה: "השגריר מזאל התנהג כמו חוליגן"
דרור פיילר, ישראלי לשעבר, לא ציפה שהמיצג ובו המחבלת מ"מקסים" יעורר סערה בינלאומית שכזאת. הוא נדהם מהתנהגות השגריר, שחיבל בעבודתו: "הוא לא בעל בסטה". האמן טוען כי הוא קשור לארץ ומגנה בתוקף את המתאבדים, אך מבין את "ההיגיון המעוקם שמביא אותם לייאוש". המנהל האמנותי בתערוכה: "השגריר הפגין חוסר דיפלומטיות"
"השגריר מזאל התנהג כמו בעל בסטה או חוליגן במגרשי הכדורגל" - כך, בשיחה עם ynet, הגיב האמן הישראלי לשעבר, דרור פיילר, לתקרית במוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם, במהלכה חיבל שגריר ישראל בשבדיה במיצג שיצר, ובו תמונת המחבלת מהפיגוע ב"מקסים".
- לידיעה על התקרית במוזיאון - לחצו כאן
- לראיון עם השגריר מזאל - לחצו כאן
- לתגובות במערכת הפוליטית - לחצו כאן
לדברי האמן, הוא נדהם מהתנהגותו של מזאל: "אם היצירה מעליבה אותו - שיתווכח איתי. להרוס אותה - זה פשוט חוצפה. מדובר בניסיון להקטין את חופש הדיבור. אם הוא רוצה לעשות את זה במדינת ישראל, זה חבל מאוד - אבל זכותו. אך לעשות זאת במדינה שלי, זה כבר לא מובן. הוא פשוט גרם נזק לישראל".
פיילר הופתע מעוצמת הסקנדל שעוררה יצירתו: "לא חשבתי שכוחה של האמנות הוא כה גדול". ועם זאת, הוא מבין את הזעם: "העבודה שלי עלולה לקומם את קורבנות הטרור או השואה, אבל מכאן ועד התנהגות כזאת, המרחק רב". הרעיון שמאחורי היצירה, לדבריו, היה: "שופך דם האדם באדם דמו יישפך. מעגל הדמים נמשך, הולך וגובר. אנשים נדחקים לפינות, והצורה בה הם מגיבים איומה".
"זה אבסורד שאני צריך להסביר שאני נגד מתאבדים, כי זה מובן מאליו", אומר פיילר. מנגד, הוא סבור כי "ניתן להבין את ההיגיון המעוקם שגורם להם לבצע את הפעולות הנוראיות הללו". על עבודתו שלו, אומר האמן: "הכל נעשה מתוך דאגה למדינה ומתוך רצון שיהיה טוב לאנשים בה. אני לא נגד ישראל, אלא נגד הממשלה שיושבת בה. אני קשור לאנשים בארץ וחרד להם".
"לא הייתה שום פרובוקציה"
כריסטיאן ברג, המנהל מטעם ממשלת שבדיה את התוכנית האמנותית, ומלווה את כינוס הוועידה הרביעית בנושא "רצח עם", סיפר כי מזאל "הרס את המיצג לחלוטין, הדבר תועד במצלמות ושודר בטלוויזיה".
בראיון ל-ynet, ברג מספר: "היה לנו ערב פתיחה של אירוע תרבותי, תחת הכותרת 'עושים שינוי', שכלל הצגות, סרטי קולנוע ונאומים. הרבה גורמים היו שותפים לארגון הכנס על סובלנות, כולל השואה. המטרה היא למנוע רצח עם.
"השגריר ראה את המיצג וזעם מאוד, בלשון המעטה. הוא דרש לסגור את החלק הזה של התערוכה. לאחר מכן החל להרוס את המיצג. הוא זרק את אחד הזרקורים למים, וגרם לקצר חשמלי. כל האורות כבו".
המנהל האומנותי מוסיף: "אנו מעריכים חופש ביטוי ואיש אינו רשאי להרוס, או לכפות בדרכי אלימות מה שיקרה. זה לא מקובל בשום אופן. אני יכול להבין ויכוחים, אבל אי אפשר לקבל אלימות. זה בלתי מתקבל בתרבות הזו ובמוזיאון הזה. דנתי עם השגריר על כך. הוא דרש לסגור את החלק הזה של התערוכה, וכמובן שסירבתי. לכן נאלצתי לבקש ממנו לעזוב את המוזיאון".
כעת מתכוון ברג לעשות שני דברים: "האחד, בשום תנאי לא אסגור את התצוגה בגלל רצונותיו של השגריר הישראלי. המיצג יוצג במשך שלושה שבועות. הדבר השני, אבקש מהשגריר להצטרף אלינו לדיון פתוח על אמנות". לדבריו, "השגריר לא הפגין התנהגות דיפלומטית, ולא תרבותית. לא הייתי מצפה משגריר לנהוג כך. אי אפשר לשוחח בשפה של אלימות על מיצג שעוסק בסובלנות".
על האירוע עצמו, אומר ברג: "לרוב אנחנו מקבלים תגובות חיוביות. אנשים רוצים לראות דברים שמעוררים תגובות. אבל קיבלתי גם הודעות בדואר אלקטרוני, שגינו את מה שעשינו. רובם לא ראו את התצוגה. בכל מקרה, התערוכה אינה פרובוקטיבית ואינה מנסה לסחוט תגובות. זו תערוכה מאוד עצובה".
לדברי המנהל האמנותי, "לישראל יש חלק גדול בתערוכה. יש הרבה דברים שבאים מישראל. במוזיאון הזה, זהו כרגע המיצג היחיד שקשור בישראל. בשבוע הבא נפתח תערוכה גדולה של עמית גורן. אנו נושאים ונותנים עמו כבר כמה ימים, וגאים בשיתוף הפעולה עם השגרירות".
במסר לגולשי ynet, שרבים מהם הצדיקו את השגריר וגינו את התערוכה, אומר ברג: "התצוגה עוסקת בשאלה מאוד קשה: מה מביא אדם להחלטה שהוא יכול להרוג את עצמו ולהרוג עוד רבים יחד איתו. אני חושב שזה לא מאדיר את המחבלים המתאבדים. זו שאלה לא פשוטה. כולנו צריכים לדון בשאלות הללו, בלי להרוס אמנות, בלי לגרום לדברים לא להיראות. זו בעיקרה סוגיית חופש הביטוי".
לירן לוטקר (25), מנהל הפורום "ישראלים באירופה" של ynet, נכח באירוע, וסיפר כי יצר תגובה הפוכה למי שביקש להשתיק את האמן: "כל רשתות הטלוויזיה הגיעו למוזיאון, עיתונאים ושדרנים מסקרים את התערוכה ומצטטים את האמן".