שתף קטע נבחר

 

השגריר השבדי ל-ynet: אין ביכולתנו להסיר את המיצג

רוברט רידברג, שגריר שבדיה בישראל, נקרא בדחיפות לשיחת "בירור" במשרד החוץ בירושלים, בעקבות תקרית המיצג בשטוקהולם. בשיחה ל-ynet הוא טוען כי יצירת האמנות לא הובנה נכון, ועם זאת הוא מבין את תגובתו הנזעמת של שגריר ישראל, צבי מזאל, שהסתער עליה. בכל מקרה, לדבריו, לא ניתן להסיר את המיצג השנוי במחלוקת

"אין ביכולתה של ממשלת שבדיה להסיר את המיצג שבמחלוקת מהתערוכה בשטוקהולם" - כך אומר היום (א') ל-ynet שגריר שבדיה בישראל, רוברט רידברג, ששב משיחת "נזיפה-הבהרה" במשרד החוץ בירושלים.

 

רידברג, בקושי שנה בארץ, עוד לא מבין איך זה קרה לו: הוא מצא את עצמו לפתע בעיצומה של הסערה הציבורית בארץ ובשבדיה, בעקבות מעשהו של שגריר ישראל בשבדיה צבי מזאל, שחיבל בכעס במיצג של המחבלת מהפיגוע במקסים שהוצב במוזיאון ההיסטוריה בשטוקהולם.

 

כשהגיע השגריר למשרד החוץ, נפגש בכניסה עם חברי ארגון נפגעי הטרור, שבאו למחות על מה שכינו "המיצג המזוויע". אחת הפעילות, יהודית דסברג, סיפרה ל-ynet: "השגריר השבדי יצא לדבר איתי. אמרתי לו שמה שעשה השגריר שלנו היה צריך לעשות כל אדם שהיה שם וראה זאת, והיינו מצפים עכשיו שממשלת שבדיה תתנצל בפניו".

 

לדברי דסברג, ארגון נפגעי הטרור מתכוון לשלוח שני נפגעי טרור מהפיגוע ב"מקסים" לשטוקהולם, יחד עם מיצג משלהם, בגודל של 27 מטרים: תמונות צללית גדולות על רקע אדום, שעליהן כתובים שמות כל נפגעי הטרור מאז הסכם אוסלו.

 

השגריר רידברג, ששרד את המפגש בשלום, מנסה במאמץ דיפלומטי ניכר לשפוך קצת מים צוננים על הלהבות ואומר ל-ynet: "כנראה שהשגריר שלכם היה נסער מאוד – אני מבין את זה".

 

השגריר רידברג, אנחנו במצב של משבר דיפלומטי בין המדינות?

 

"אינני יודע איך להגדיר משבר. אין ספק שזה היה אירוע מצער, בפרט שהוא קורה לפני ועידה בנושא השמדת עם, שלשתי הממשלות יש בה עניין רב. אני מקווה שנוכל למצוא דרך לפתור את המצב. אני מאמין שברצון טוב ובעבודה קשה אפשר למצוא את הדרכים להקטין את הנזק. בסך הכל נוצרה מהומה גדולה, שמובנת לי, אך היא מבוססת בעיקר על אי הבנה".

 

מדוע?

 

"כי העבודה הספציפית הזאת, מה שלא יחשבו עליה, שהיא נאיבית, עשויה בטעם רע, פוליטית וכיוצא בזה – אינני חושב שהיא נועדה לעשות האדרה של המחבלת המתאבדת. להיפך. הטקסט שצורף ליצירה מדבר על אישה שרצחה אזרחים חפים מפשע ומתיחס לסבל של המשפחות ושל קרובי המתים. לטעמי, זו לא דרך להלל מחבלים מתאבדים. מי שהיה רוצה להלל אותם לא היה מדבר על הקורבנות והיה מדבר על כך שהמעשה נועד לשרת מטרה פוליטית".

 

בישראל זה פורש אחרת לגמרי, כאן ראו את המחבלת מחייכת, כשהיא צפה בשלווה על הדם של הנרצחים.

 

"בשבדיה, ובתקשורת השבדית הפרשנות של מרבית אלו שראו את היצירה היתה אחרת. מה שאני מבין, הוא שמדובר על השאלה - כיצד אנשים תמימים מגיעים לבצע מעשה כל כך מרושע. כך אני רואה את המסר. ההיפך מהאדרה של המעשה".

 

אז תגובתו של השגריר הישראלי, צבי מזאל, היתה מוגזמת?

 

"אני מאמין בכנות שהוא פשוט פירש לא נכון את היצירה. מרגע שנהג כך, אני מבין שהוא היה נסער מאוד ועם זה אני מזדהה ותומך".

 

התקרית גרמה למחלוקת קשה בין המדינות: בירושלים משבחים את השגריר ובשבדיה טוענים שמדובר באלימות לשמה. 

 

"התערוכה פורשה אחרת לגמריי בשטוקהולם ובירושלים. אני חושב שניתן למחול על זה, וחשוב שניצור דיאלוג כדי לגשר על הפערים שנוצרו".

 

מה עמדתה הרשמית של שבדיה בנושא? האם היא דורשת התנצלות של ישראל על התקרית?

 

"שגריר ישראל זומן למשרד החוץ שלנו מחר, לדיון על מה שקרה. זה הכל. אין שום בקשה מהצד השבדי להתנצלות. אני מקווה שכשיבוא, יינתנו ההבהרות".

 

אתה עצמך חוזר מ"שיחת הבהרה" דומה במשרד החוץ בירושלים שהסתיימה לפני זמן קצר. האם הסכמת לדרישה ששמעת, להסיר את המיצג?

 

"משרד החוץ ביטא את נקודת המבט הישראלית באופן ברור מאוד. אני הסברתי איך ממשלת שבדיה רואה זאת. הסברתי גם שהתערוכה קשורה לנושא של הוועידה למניעת השמדת עם, שתחל השבוע בחסות ממשלת שבדיה, אך היא איננה חלק רשמי ממנה, לכן אין ביכולתה של הממשלה להוריד חלקים מהתערוכה. זה גם יהיה בעייתי מאוד מבחינה חוקית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רידברג. אי הבנה
צילום: גיל יוחנן
השגריר יוצא מה"נזיפה"
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
המיצג בשטוקהולם
צילום: איי אף פי
השגריר הישראלי מזאל
מומלצים