כל מה שרציתם לדעת על סקס בזמן ההריון
האם קיום יחסי מין בזמן ההריון מסכנים את העובר? האם לאישה יש בכלל חשק מיני בשעה שהיא הולכת ותופחת, ומדוע גברים מסוימים מתקררים בעת שנשותיהם מעוברות, בעוד שאחרים רואים בכך דווקא סיבה לחגיגת מין? כל מה שרציתם לדעת על מין בהריון
יחסי מין עשויים להיות דרך מעודדת לתת ולקבל תשומת לב וחיבה ולגלות תשוקה. דווקא חודשי ההריון מעניקים לבני הזוג הזדמנות מיוחדת במינה להעמיק את אהבתם ולהעשיר את מערכת היחסים ביניהם, בעודם מצפים לתוספת חדשה למשפחה.
אבל כיצד מתגברים על החששות והפחדים? איך מרגיעים בעל שחושש שבמהלך המגע המיני יפגע בעובר? וכיצד מפיחים ביטחון בצעירה שהיתה חתיכה דקיקה ועתה היא תפוחה ומרגישה לא נחשקת? הדאגה העיקרית בעת קיום יחסי מין בהריון, אומר ד"ר שרגא וקסלר, גינקולוג בכיר בקופת חולים לאומית, היא בטיחותם ונוחותם הפיזית של האם ושל התינוק. כל זוג חייב למצוא תנוחות מגע הטובות לו ולהחליט על פי הרגשותיו ותגובותיו האם העוררות והאורגזמה בטוחות עבור האם.
- האם התשוקה מתעצמת בהריון או נסוגה?
ד"ר שרגא וקסלר: "תקופת ההריון, ובמיוחד כשמדובר בילד ראשון, הינה תקופה של מצבי רוח משתנים עבור האישה והגבר גם יחד. האישה מרגישה לסירוגין עייפה, משועשעת, מרוצה, מדוכאת, מלאת תשוקה, מלאת חששות, אמהית ויפה, מסורבלת ובלתי מושכת. בעלה ינוע בין הרגשת גאווה על שעיבר את אישתו, לבין חרדה בשל האחריות הכלכלית שתרבוץ עליו בעתיד, בין התחושה שעליו לגונן על אישתו ועל העובר המתפתח ברחמה, לבין קנאה ביחס לנושא החדש הנמצא כעת בראש מעייניה".
- מהן ההשלכות של מצבי הרוח הקוטביים האלה?
"למצבי הרוח המשתנים האלה יש השלכות מגוונות על גישתם ועל התנהגותם של בני הזוג זה כלפי זה ועל תשוקתם למין. אצל רוב הנשים אין להריון השפעה על מידת התעניינותן במין. לעומת זאת נשים, שבמשך שנים רבות היו מסויגות ממין בשל חששן מהריון לא רצוי, עשויות להפוך בזמן ההריון לחתולות מין חסרות מעצורים, שהרי כבר אין להן ממה לחשוש... ישנן נשים החשות לעיתים שהן מאבדות את גזרתן ואת יופיין במשך ההריון, וכתוצאה מכך הן עלולות להירתע מהתעלסות בשל ההרגשה שאין הן נחשקות. נשים אחרות מעוניינות דווקא ביחסי מין תכופים מהרגיל כאישור לכך שבעליהן עדיין אוהבים אותן ונמשכים אליהן. אבל גם קורה לפעמים שאישה הרה חשה סלידה מוחלטת מקיום יחסי מין במשך כל תקופת ההריון. מקובל לחשוב שגישה כזאת נובעת מחששות מודעים או בלתי מודעים שהעובר עלול להיפגע. האמת היא שלרוב אין יחסי מין מסכנים את העובר".
- גם יחסי מין נמרצים וסוערים אינם מסכנים את התינוק?
"לאמיתו של דבר, כמעט בלתי אפשרי לפגוע בתינוק שברחם. הנוזל שבתוכו שוחה העובר, הקרום המכיל את הנוזל הזה, הרחם עצמו, דופן הבטן ועצמות אגן הירכיים משמשים כולם להגנת החיים החדשים הנוצרים ברחם מפני חבלות".
- האם אורגזמה חזקה תטלטל את התינוק שברחם?
"בשום אופן לא. האורגזמה מהנה במשך ההריון כמו בכל זמן אחר, ואין לה שום השפעה על התינוק".
- באיזו תדירות ניתן לקיים יחסים בעת ההריון בלי לסכן את העובר?
"יחסי מין בכל תדירות שהיא נחשבים לבטוחים. הדפוס השכיח ביותר בקרב נשים הוא עלייה בעניין במין בשליש הראשון והשני להריון וירידה הדרגתית בשליש השלישי. אבל יש נשים שמגלות חוסר עניין במין דווקא במשך שלושת חודשי ההריון הראשונים. חלקית נובע הדבר מהעייפות שמאפיינת תקופה זו. בחודש הרביעי להריון הן נוטות לחזור לכוחותיהן, ובד בבד הן חשות אז בדחף מיני מחודש".
- האם הרפואה מתירה לקיים יחסים במהלך כל תקופת ההריון?
"בדרך כלל מותר לקיים יחסי מין במשך כל תקופת ההריון, כל עוד הרופא לא הורה אחרת. יש להיוועץ ברופא במקרים הבאים:
- אם שק הנוזלים נקרע, והיתה לאישה ירידת מים.
- אם יש לאישה דימום נרתיקי.
- אם היא חשה כאבים בנרתיק או בבטן.
- אם נקבעה האבחנה של שליית פתח".
- אם אישה עברה בעבר הפלה או לידה מוקדמת, היא נמצאת בסיכון?
"הדבר תלוי בנסיבות ההפלה או הלידה המוקדמת. אם הסיבה היתה אי ספיקת צוואר רחם, היפרדות שליה או זיהום, יש להניח שהרופא יגביל את בני הזוג בקיום יחסי מין".
- לאישה בהריון שסובלת מלחצים בעת קיום יחסי מין מותר להתעלם ולהמשיך?
"אם מדובר בכובד משקלו של בעלה, אשר גורם לה לאותה אי נוחות, הרי שניתן לפתור את הבעיה על ידי שינוי התנוחה. למשל, הוא יכול להיצמד אליה מהצד. אם הלחץ שמפריע לה הוא פנימי, כי אז רצוי להימנע מחדירה עמוקה. סיכוך הנרתיק בקרם או בג'לי המיועדים למטרה זו עשוי אף הוא להקל את הרגשת אי הנוחות".
- נשים לא מעטות מתלוננות על כך שהבעל מתרחק מהן בעת ההריון, כאילו משהו מפחיד אותו.
"קורה שגברים מסוימים 'מתקררים' במשך ההריון כלפי נשותיהם. תופעה זו היא זמנית. בדרך כלל אין להימנעות זו קשר למראה החיצוני של הרעיה ההרה. נהפוך הוא, לדעת רוב הגברים נשותיהם יפות מתמיד דווקא בזמן ההריון. ייתכן שיש לבעל חששות מופנמים ורגשות מעורבים ביחס לאבהותו המתקרבת, ורגשות אלה גורמים לו לתפקד באופן שונה. גם ייתכן שהאישה כה עסוקה בחייה הפנימיים, עד שהיא מזניחה את הבעל מבלי משים. במקרה כזה אין להתפלא שהוא קולט את האותות. מה שנחוץ במקרה כזה לשני בני הזוג הוא שיחה פתוחה על כל מה שהם מרגישים. יחד עם זאת ישנם גם גברים שמאבדים את תשוקתם המינית ככל שהריונה של בת זוגם נעשה בולט יותר. גברים אלה אינם מסוגלים לקשר בין דמותה של אם לבין שותפה ליחסי מין. ייתכן שהם מושפעים באופן לא מודע מהדימוי התרבותי של 'האם הטובה ונטולת המין' או מהטאבו על גילוי העריות או מדמות הקדושה הטהורה. אף שגבר זה יודע כי בת זוגו אינה אמו, הוא עלול לאבד בה עניין מיני אם הוא רואה בה אובייקט מיני אסור בשל תפקידה כאם ילדיו".
- מותר לשטוף את הנרתיק בעת ההריון, ובמיוחד אחרי מגע מיני?
"בנושא הזה חלוקות הדעות, כך שרצוי שכל אישה תיוועץ ברופא שלה. כאשר הרופא מתיר, עדיף להשתמש בכלי שטיפות ולא במכשיר הורקה. כמו כן אין להחדיר את הזרבובית יותר מ-5 עד 8 סמ אל תוך הנרתיק, כך שהמים יוכלו לזרום פנימה והחוצה בחופשיות. בכל מקרה, שטיפת הנרתיק היא עניין של בחירה אישית ואינה הכרחית לשמירת ההיגיינה של הנרתיק".
- במהלך השליש האחרון של ההריון אורבת סכנת דימום למי שמקיימת יחסי מין?
"על פי רוב לא, אם כי ייתכנו דימומים קלים או הפרשות דמיות לאחר קיום יחסי מין בשל ריבוי כלי הדם בצוואר הרחם בהריון ולפני הלידה. בכל אופן כדאי שהאישה תברר נושא זה עם הרופא שלה, שכן ישנם מצבים שבהם אסור או לא מומלץ לקיים יחסי מין: שליית פתח, אי ספיקת צוואר, זיהום בתעלת הלדן או בצוואר הרחם, הרפס גניטלי או קונדילומה אצל בן הזוג".
- קיים מיתוס שיחסי מין בהריון עלולים להקדים את בוא הצירים.
"במהלך השליש הראשון להריון בוודאי שאין זה נכון. בשליש השני ובעיקר בשלישי מעלים יחסי מין את הסיכון ללידה מוקדמת. פרוסטגלנדינים - חומרים הנמצאים בנוזל הזרע - ידועים כמעודדים פעילות רחמית ונמצאים בשימוש במיילדות לשם גרימת לידה בשלבים השונים של ההריון".
- יחסי מין עלולים לגרום לדלקת או לפטרייה בנרתיק המסכנות את העובר?
"לעיתים עלולים יחסי מין לגרום לדלקת בנרתיק ובצוואר הרחם. רוב הדלקות אינן מסכנות את העובר. אבל אחד הסיבוכים החמורים אצל נשים שנדבקו במחלת מין במהלך קיום יחסים בעודן הרות הוא האפשרות שמחוללי המחלה יעברו דרך השליה וידביקו את העובר. הימצאות חיידקים או נגיפים כגון כלמידיה, קונדילומה והרפס מסכנת את העובר".
- מה בדבר מין אוראלי בעת ההריון?
"אין סיבה רפואית להתנזר ממין אוראלי בזמן ההריון, אך יש נשים שנמנעות מכך - חלקן בגלל סלידה מריחן ומטעמן של הפרשות הנרתיק, אשר משתנות בזמן ההריון. לעיתים קרובות מתרבות ההפרשות בזמן ההריון עקב העלייה בהספקת הדם לאיברי המין. בכל מקרה אסור לנשוף אוויר אל תוך נרתיק האישה - בין אם היא הרה ובין אם לאו - כיוון שהאוויר עלול, תיאורטית, להגיע דרך הרחם אל מחזור הדם וליצור תסחיף".
- בחודש התשיעי מפסיקה הפעילות המינית אצל רוב הזוגות, לא כן?
"לא נכון, אלא אם ישנה בעיה כמו שליית פתח, חשד להיפרדות שליה או במקרה שלבן הזוג יש מחלת הרפס פעילה או קונדילומה באיברי המין".
- קיום יחסי מין בהריון מגביר את הצורך בהטלת שתן?
"לרוב אין זה נכון, אלא אם נוצר גירוי של צינור השתן על ידי חיידקים שחדרו לתוכו. אך תקלה זו יכולה לקרות גם לאישה שאינה בהריון".
- מה אמור לעשות גבר צעיר בעל תיאבון מיני בריא, שאשתו ההרה מתרחקת ממנו?
"זו בעיה עדינה, שרצוי לפתור באמצעות איזושהי פשרה מתוך אהבה, למשל הפחתת התדירות של יחסי מין או שינוי התנוחות, כך שיחסי המין ידרשו מהאישה פחות השתתפות פעילה. לעיתים קשה לאישה לרצות ביחסי מין כשאינה מרגישה נחשקת. חיזוקים תכופים לכך שהיא עדיין יפה ונאהבת למרות כרסה התופחת עשויים להביא לשיפור".