מנתח הלב הבכיר הורשע בהריגה, סחיטה ולקיחת שוחד
ד"ר ולדימיר יקירביץ', מנהל מחלקת ניתוחי לב לשעבר בבית החולים "איכילוב", הואשם בשני מקרי הריגה של נשים שאושפזו במחלקה, וכן בלקיחת שוחד, גניבה וסחיטה באיומים. מדובר בהרשעה החמורה ביותר אי פעם נגד רופא בישראל. בני משפחות הקורבנות הביעו סיפוק. התובעת לשעבר, גלאט ברקוביץ': צריך לגזור לו מאסר בפועל. הרופא שהעיד נגדו: אני בעיקר עצוב
הפרשה החמורה ביותר אי פעם במערכת הבריאות של זילות חיי אדם - כך מגדירים במשרד הבריאות את הפרשה. בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע היום (ג') כי המנתח ד"ר ולדימיר יקירביץ', בן 67, אשם בהריגת שתי נשים שאושפזו במחלקה שניהל בבית החולים "איכילוב" בת"א.
יקירביץ', מנתח לב בכיר, הורשע גם בלקיחת שוחד, גניבה, סחיטה באיומים וכן ב-8 אישומים של מעשה פזיזות ורשלנות, כאשר נטש חולים בחדרי הניתוח. הוא זוכה רק מאישום אחד של עבירת מעשה פזיזות ורשלנות. כל זאת, כאשר שימש כמנהל המחלקה לניתוחי לב ב"איכילוב", בין השנים 1990-1996.
השופט, ג'ורג' קרא, כתב בהכרעת הדין כי התרשם שמדובר ב"אדם משכיל, חיוני ונבון ביותר", אך במהלך עדותו תכונות אלו לא בלטו וחומתו הנוקשה נסדקה: "אז חזיתי באדם יהיר ושחצן, כשעל חלק מהשאלות השיב בשקר ועל חלקן באמת הנוחה לו. הוא האשים את רופאי המחלקה, חוקרי המשטרה והעיתונות בעלילה שרקמו נגדו וביקש להסתתר מאחורי טענה מדומה של 'קונספירציה' שרקמו נגדו לא רק עובדי המחלקה, אלא גם חוקרי המשטרה וקרובי משפחותיהם של המנותחים", כותב השופט קרא.
בנוגע לעבירות העושק שבהן הורשע ד"ר יקירביץ', כותב השופט קרא: "הנאשם ניצל את העובדה שהינו מנתח בכיר ומבוקש, וכי בני המשפחה והחולים הנזקקים לו מצויים במצב של מצוקה וחרדה וחלקם במצב נפשי קשה... לא יכול להיות ספק בכך שהנאשם מעצם תפקידו, היה מודע לעובדה שהמתלוננים היו במצוקה".
השופט אסר על יציאתו של הרופא המנתח מהארץ, קבע שיפקיד את דרכונו בבית המשפט וכן נקבעה לו ערבות בסך 300 אלף שקלים.
במקביל, תפנה הפרקליטות למשרד הבריאות כדי למנוע כל אפשרות שד"ר יקירביץ' ימשיך לנתח (הוא ממשיך לנתח 12 פעמים בחודש בבית החולים "אסותא" בתל אביב). טרם נקבע תאריך לגזר הדין.
משפחות הקורבנות הביעו שמחה
עשרות בני משפחות של קורבנותיו הגיעו לבית המשפט והביעו שמחה בעקבות פסק הדין. אביבה ורשבסקי, שד"ר יקירביץ ניתח את אביה ובמהלך הניתוח הודיע לה כי נפטר ועזב את המקום, סיפרה היום כי רופאים זוטרים המשיכו בניתוח לאחר שיקירביץ' עזב - ואביה חי לאחר מכן שלוש שנים וחצי.
"יקירביץ' יצא והודיע לנו שאבא שלי מת, אבל החיו אותו למרות שהוא אמר לכולם לעזוב אותו. אבל אני לא מרגישה טוב היום. עצוב לי שרופא בעל שם, מהטובים בארץ, זרק את עצמו בשביל בצע כסף", אמרה ורשבסקי.
ואילו בנותיו של פנחס ניסים, שנותח ע"י ד"ר יקירביץ' (ובעניינו הורשע בפזיזות ורשלנות), אמרו היום לאחר מתן הכרעת הדין: "אי אפשר היה שלא להרשיע אותו ואנחנו שמחות שמשהו מתחיל לזוז פה. אולי יש עוד תקווה שמשהו עוד ישתנה במדינה הזאת, אם הבן אדם הזה בסופו של דבר משלם על המעשים שלו".
התובעת במהלך כל המשפט היתה הפרקליטה ליאורה גלאט ברקוביץ', שהודחה מהפרקליטות אחר שהדליפה מסמכים בפרשת שרון-סיריל קרן. החליף אותה עורך הדין עידו דרויאן, אולם גלאט-ברקוביץ' הגיעה לבית המשפט כדי לשמוע את הכרעת הדין.
"אני מקווה שמערכת הבריאות תתייחס להרשעה ותקבע מה מותר למנתח לעשות ומה אסור", אמרה היום גלאט ברקוביץ', "חייבים לדאוג לכך שמעשים כאלה לא יקרו. יש לי סיפוק מההכרעה, לאחר שהשקענו בתיק הזה ימים ולילות". ברקוביץ' הוסיפה כי היא סבורה שיש לגזור על יקירביץ' מאסר בפועל.
גם התובע, עו"ד דרויאן, אמר כי הוא מתכוון לבקש מבית המשפט לגזור על יקירביץ' עונש חמור של מאסר בפועל. יצוין כי העונש המקסימלי על עבירת הריגה הוא 20 שנות מאסר.
הרופא שהעיד: מרגיש עצב ולא סיפוק
ד"ר יוסי פז (50), היום מנתח לב בכיר בבית החולים איכילוב, היה בתחילת שנות ה-90 מתמחה במחלקה של ד"ר יקירביץ' ואף דיווח עליו למנהל בית החולים פרופ', גבי ברבש, ולאחר מכן אף למשרד הבריאות.
ד"ר פז הגיע היום לבית המשפט ואמר: "אני מרגיש עצב ולא סיפוק, כי מדובר ברופא בישראל שהורשע בהריגה. על פי ה'אני מאמין' שלי, אפשר להרשיע רופא רק בגרימת מוות ברשלנות אבל זה מה שבית המשפט החליט. המסקנה שלי היא שצריך לשאול איך קורה שעבירות מתבצעות במשך שנים מבלי שהן מתגלות ולבדוק מי מינה אותו לתפקיד של מנהל מחלקה".
לשאלה "האם אתה סובל מרדיפה בעקבות העדות שלך?", משיב ד"ר פז בתום התלבטות קצרה: "אני לא מקובל שם". לדבריו, החליט לדווח על המקרים בהם היה נוכח, שבהם נטש ד"ר יקירביץ' חולים, לאחר שהבין כי אם לא יעשה זאת הוא עלול להיחשב כשותף לפשע.
מקרה לדוגמא: הודיע שהאשה מתה ועזב
כך נראה למשל אישום מספר חמש נגד ד"ר יקירביץ', שבו נמצא אשם בעבירה של פזיזות ורשלנות כאשר במהלך ניתוח של רחל מרקוביץ', בת 71, הודיע לבני משפחתה שנפטרה ועזב את חדר הניתוח. אולם הרופאים הזוטרים שנשארו בחדר הניתוח, הצליחו לעצור דימום ממנו סבלה והיא נפטרה בסופו של דבר רק 12 ימים מאוחר יותר, וזאת בעקבות קרע באזור המנותח.
השופט קבע כי יקירביץ' הזדרז להכריז על מותה של מרקוביץ' ואף הודיע על כך לבני משפחתה - כאשר היתה עדיין במהלכו של הניתוח. בבית המשפט טען יקירביץ' כי החולה סבלה ב-12 הימים שבהם חיה ועל כן, על פי מבחן התוצאה, צדק.
השופט דחה טענה זו וקבע כי בזמן אמת, כל שידע יקירביץ' הוא שהחולה מדממת, דימום שאותו ניסה לעצור במשך זמן קצר בלבד - וכאשר לא הצליח, ביקש להכריז על מותה.
"הזדרזותו של יקריביץ' בקביעת מותה של חולה חיונית, ורצונו לנתקה ממכונת לב ריאה, היא המבססת את עיקר רשלנותו, כשלכך מתווספת פרישתו את חדר הניתוח והשארת החולה בידי רופא מרדים, מתמחה זוטר, ללא כל הוראות, שעל אף שכישוריהם ומיומנותיהם המקצועיים נופלים בהרבה משלו, הצליחו בעצירת הדימום", כותב השופט קרא.
תגובות
גורם בכיר במשרד הבריאות אמר לאחר הכרעת הדין: "זו הפרשה החמורה ביותר אי פעם במערכת הבריאות של זילות חיי אדם. אני חייב לומר שעד אתמול עוד חששתי, אבל עכשיו אני נושם לרווחה, לאחר ההרשעה. אני שמח שיש לנו פה סוף סוף מקרה שהלכו איתו עד הסוף, ולא מדובר בעוד רופא שמקודם למרות טענות נגדו. אני מוסיף ומקווה שהמערכת תדע להסיק את המסקנות המתבקשות מהפרשה האומללה הזו".
מההסתדרות הרפואית נמסר כי היא "מזועזעת מהמעשים שבהם הורשע ד"ר יקירביץ' ומוקיעה כל התנהגות בלתי הולמת החורגת מכללי האתיקה והמוסר המחייבים את הרופאים. יש למצות את הדין עם רופאים שנמצאו אשמים בעבירות מסוג זה", נאמר.
תגובת בית החולים אסותא: ""לאור פסיקת בית המשפט, התכנסה ועדת האיכות של בית החולים "אסותא" והחליטה להפסיק לאלתר את פעילותו של ד"ר יקירביץ' בבית החולים. עד כה עבודתו של ד"ר יקירביץ' בבית החולים התאפשרה לפי המלצת בית המשפט ובמגבלות שנקבעו על ידו: עד 12 ניתוחים בחודש וחיוב נוכחותו מתחילת הניתוח ועד סופו. כל הניתוחים היו פרטיים ובוצעו על פי בחירתם של המנותחים. יש לציין שמשך כל התקופה הזו ביצע ד"ר יקירביץ' את מלאכתו נאמנה עם תוצאות טובות ובמסירות רבה".
בבית-החולים "איכילוב" מסרבים להגיב לידיעה.