מדריך 404: טוב לשגות לפעמים
דפי שגיאה מותאמים אישית הפכו לאחרונה ללהיט בקרב בוני אתרים וגולשים כאחד. לא כל הקלדת כתובת אינטרנט שגויה חייבת להוביל לדף שגיאה הנושא את הכותרת המאיימת The page cannot be found. הדוגמאות לפניכם
גולשים עם ותק של שבוע ברשת או יותר ודאי נתקלו לפחות פעם אחת בדף אינטרנט אשר בראשו מתנוססת הכותרת המאיימת "The page cannot be found", ובתחתיתו הודעה המבשרת לגולש האומלל כי אכן, מדובר בדף שגיאה מספר 404, שפירושה בלשון בני האדם הוא אחד מהשלושה הבאים: הדף אליו ביקשתם לגלוש אינו קיים, הכתובת שהוקלדה שגויה או שמשהו לא תקין בחיבור או בדפדפן.
הודעת השגיאה הזו, שזכתה לפני מספר שנים לכינוי החיבה "פיז'ו", מוצגת כאשר דף האינטרנט המבוקש לא נמצא. הדף המייאש מספק לגולש התוהה מספר עצות: לנסות להקליד שוב את הכתובת, לגלוש לדף הראשי של האתר ולנסות שוב שם או פשוט לבצע חיפוש באינטרנט. כל אלה הן אמנם עצות נכונות ויעילות, אך לרוב לא רלוונטיות לחלוטין לבעייה הספציפית של הגולש. לעתים קרובות, הפתרון היחיד הוא ללחוץ על כפתור החזרה (Back) בדפדפן. זהו פתרון רע, אשר קוטע את רצף הגלישה.
הסיבה הרווחת לשגיאה היא, כי הגלישה באינטרנט רצופה במכשולים שגולשים מתחילים מתקשים להתגבר עליהם. הקלדת כתובת אינטרנט בת 30 תווים, שבה נפלה שגיאה בתו אחד בלבד, עשויה להביא להצגת דף שגיאה ולהותיר את הגולש מבולבל ותוהה. כמו כן, ברחבי הרשת פזורים קישורים שהקובץ אליו הובילו בעבר אינו קיים עוד ברשת.
בזכות הקצב המואץ של שינוי המידע ברשת והשליטה המוגבלת של גולשים רבים בשפה האנגלית, דף השגיאה הוא האתר הנפוץ ברשת, על אומדנים בלתי רשמיים. 404 והודעות שגיאה אחרות הן חלק מפרוטוקול Hypertext Transfer Protocol (ובמילה אחת: http), שנכתב ב-1992 על ידי ממציא ה-World Wide Web, טים ברנרס לי.
"דף זה לא בא בלובה"
לאור העובדה ששרתי אינטרנט פופולריים כמו IIS של מיקרוסופט ואפאצ'י מאפשרים למעצבי אתרים לשנות את דפי השגיאה כראות עיניהם ולהתאימם אישית, קשה למצוא סיבה מדוע לא לעשות זאת. ואכן, בעלי אתרים רבים פיתחו דפי שגיאה מושקעים, משעשעים ומלאי עניין. עד כדי כך ששווה לבקר בהם במיוחד.
דף 404 הפופולרי ביותר בישראל בימים אלה הוא כמובן ה-404 של לובה, כוכבת התוכנית "ארץ נהדרת". בדפי השגיאה המוקדשים לה (לחצו כאן לדף נוסף), השתמשו היוצרים במיטב הרפליקות של הגבר(ת) המחומצנת: "עמוד מה חיפשת לא בא בלובה יותר בחיים שלו!" או "אין עבודה, אין אינטרנטה. קשה, קשה."
עוד דף 404 הזכור לטוב מפנה לכלי הנשק להשמדה המונית, התמקם במהלך המלחמה בעיראק בראש רשימת התוצאות של מנוע החיפוש "גוגל", כאשר מחפשים את המונח Weapons of Mass distruction. יוצרי הדף ביקשו ללעוג לממשל האמריקני על כך שלא נמצאו בעיראק כלי נשק להשמדה המונית, על אף שהימצאותם הייתה העילה להכרזת המלחמה של ארה"ב. בדף נכתב, כי "לא ניתן לאתר כרגע כלי נשק להשמדה המונית. המדינה סובלת מקשיים טכניים באיתורם."
הדף הבא מומלץ רק לבעלי סבלנות או לגולשים הסובלים מזמן פנוי. ב-Error 403.141592 מודיעים ש"הדף הועבר באופן זמני ליקום מקביל בו נמצאים הדברים האבודים". בעל האתר יצעיד אתכם במסלול שגיאות מפרך בינות לדפי 404 שמבטיחים הבטחות, אבל כמו פוליטיקאים מיומנים, לא ממש ממהרים לקיימן.
חדר 404
אם אתם במצב רוח היסטורי משהו, בקרו באתר Room404, בו תוכלו ללמוד איך הכל התחיל ולמה. כדי לספק את סקרנות הגולשים חסרי הסבלנות נספר, כי כאשר מדעני מכון CERN בשוויץ פיתחו את ה-World Wide Web, הם החליטו למקם את מסד הנתונים המרכזי שלהם בחדר 404 שבקומה הרביעית. בחדר ההוא ישבו שניים או שלושה אנשים שתפקידם היה לשלוח את הדפים המבוקשים למי שביקש לעיין בהם. כאשר הגיעה בקשה לדף שלא נמצא או ששמו לא הוקלד נכון, התקבלה אצל המבקש הודעה סטנדרטית ויבשה: "Room 404: file not found". והשאר היסטוריה.
ולסיום, הנה דף 404 שירווה את צמאונו של כל מזוכיסט, וגם יספק כמה רעיונות רעננים לסאדיסטים, מתהדר בכותרת "הדף המזויין אינו זמין". בדף העמוס תוכלו למצוא הסברים מרושעים במיוחד לפיתרון הבעיה, כמו למשל: "לחצו על כפתור הרענון, אבל אל תתקשרו אלי כשזה לא יעבוד. אני לא התומך המזוין שלכם". יוצר האתר, קלינט ואנדר קלוק, מודה כי הקדיש כשעה לכתיבת הטקסט המלבב שבדף, כך שגם אם בזבזתם זמן על קריאת כל העצות, הירידות, ההעלבות והשנינויות שבו - אל תרגישו רע, אתם בחברה טובה.
דפי שגיאה נוספים, המחולקים לעשרות קטגוריות מופיעים באתר 404Research Lab המוקדש לנושא, ומציג מידע, היסטוריה, סקירה ותחרויות על דפי 404 לאורך הדורות. מי שאינו קצר בזמן מוזמן לבצע חיפוש קצר בגוגל, שיספק שעות של הנאה ורעיונות לאתר שלכם. בוני האתרים ישמחו להציץ במדריך לבניית דפי 404 מותאמים אישית המתפרסם ב-ALA, אתרו של גורו העיצוב ג'פרי זלדמן.
קישורים לדפי 404 המופיעים בתמונות מימין: