חוקרים ישראלים פיתחו חיסון נגד שילשול הדיזנטריה
בניסויי בחיילי צה"ל הוכיח החיסון יעילות במניעת שילשולים. מחקרים נוספים בילדים גילו כי החיסון מעורר את מערכת החיסון לפעול נגד החיידק האלים הגורם לשילשול דמי. מקווים: בתוך כמה שנים יאושר החיסון לשיווק
פריצת דרך: חיסון כנגד שילשולי הדיזנטריה הקשים הוכיח יעילות גבוהה במחקרים שנערכו עד כה בישראל, בחיילי צה"ל. בניסויים שנערכו בילדים ותינוקות, הוכח החיסון כבטוח לשימוש, והצליח להפעיל את מערכת החיסון כנגד החיידק האלים הגורם למחלה.
מחלת הדיזנטריה נגרמת על ידי חיידק השיגלה האלים. די בהדבקה של 100 חיידקים כדי לגרום להתפרצות המחלה. לשם השוואה, בראש של סיכה מצויים כמיליון חיידקים. זו הסיבה שמקרה אחד של תחלואה במחלת הדיזנטריה עשוי להדביק בקלות מאות ילדים.
מחלת הדיזנטריה מופיעה בעיקר בשילשולים מרובים, חום ולעיתים דם בצואה. חלק מהחולים ילקו בהתייבשות ופרכוסים, ואף בפגיעה מוחית. המחלה נחשבת לגורם בולט בתמותה בעולם השלישי, וארגון הבריאות העולמי כבר הודיע כי הפעיל משאבים למציאת חיסון למחלה.
המסע למציאת החיסון החל בארצות הברית, שם נוסה על אלפי חיילים. גם בארץ ביצעו חוקרים ישראליים ניסוי בחיסון כנגד הדיזנטריה, בהשתתפות 2000 חיילי צה"ל. תוצאות החיסון הוכיחו כי הוא יעיל במניעת המחלה בכ-80 אחוז מהמתחסנים.
לאחרונה החלו חוקרים ישראלים בסדרת ניסויים בחיסון, בילדים ותינוקות. פרופ' ג'סטין פסוול, מנהל בית החולים לילדים "ספרא" בתל השומר, ביחד עם פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, מצאו עד כה כי החיסון כנגד הדיזנטריה בילדים הוא בטוח ומפעיל את מערכת החיסון.
"הרעיון לחיסון הגיע מילד בן 6 שהקיא פעמים רבות ושילשל", מספר פרופ' פסוול, "הוריו הביאו אותו אליי, לאחר שנכנס לתרדמת. בסופו של דבר הוא נפטר. בבדיקות גילינו שהוא נדבק בחיידק השיגלה במסיבת יום הולדתו, לאחר ששחה בבריכה. הילדים האחרים שהשתתפו במסיבה סבלו רק משילשולים פשוטים, והוא חלה בסיבוך נדיר של מחלה מאוד שכיחה".
פסוול שהתרשם עמוקות מהמקרה הטראגי, החליט לפתוח במסע מחקרי לבדיקת החיסון למניעת מחלת הדיזנטריה. בשיתוף פעולה עם החוקרת ד"ר רחל שניאורסון, החל פרוייקט בניית החיסון. כאמור, עד כה נבדק החיסון באלפי חיילים, ובכאלף ילדים בישראל.
כעת נערכים ברחבי הארץ ניסויי השלב השלישי בחיסון, אשר כאמור, העלו עד כה כי הוא בטוח לשימוש, ומצליח לעורר את מערכת החיסון למלחמה כנגד החיידק האלים. החוקרים מקווים כי בתום השלב הנוכחי בו יוכח סופית כי החיסון מצליח למנוע את מחלת הדיזנטריה הקשה, ניתן יהיה לשווק את החיסון ולצרפו למערך החיסונים הקבוע בילדים.
החיסון מנע מחלה אצל החיילים (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים