שתף קטע נבחר
 

בדש תובע 1.8 מיליארד שקל מחברות מובילות במשק

פרסום ראשון: איש העסקים משה בדש טוען בכתב התביעה כי תנובה, אסם, טרה, טמפו, קוקה-קולה, ויסוצקי, תלמה, ויטה, סנו, וחוגלה ועוד חברות גדולות פעלו כקרטל מזון, מנעו אספקת מוצרים לפיקנטי משום שמכרה מוצרים במחירים נמוכים ממחירי השוק, ובכך הביאה להתמוטטותה; פרק מרכזי עוסק בתביעה בתחרות בין "במבה" ל"מקרנה" של פיקנטי

תביעת ענק הוגשה היום (ד') לבית המשפט המחוזי בחיפה: איש העסקים משה בדש תובע 1.5 מיליארד שקל מ-29 חברות מובילות במשק.

 

בכתב התביעה, שהגיע לידי ynet, מצוין כי 29 חברות, ביניהן ענקי מזון כאסם ותנובה, נתבעות לשלם 1.5 מיליארד שקל בטענה שעשו, לכאורה, יד אחת כדי לגרום להתמוטטות רשת פיקנטי, משום שמכרה מזון במחירים נמוכים ממחירי השוק.

 

בדש, באמצעות חברות מזון שנמנו על תשלובת פיקנטי שהיתה בבעלותו, טוען בכתב התביעה כי החברות תנובה, אסם, טרה, טמפו, קוקה-קולה, ויסוצקי, תלמה, ויטה, סנו, וחוגלה ועוד חברות גדולות בענף המזון והמוצרים הביתיים פעלו כקרטל מזון, ואסרו על חברות שונות לספק מוצרים לפיקנטי, משום שייצרה ושיווקה מוצרים במחירים נמוכים ממחירי השוק.

 

בנוסף, הגיש בדש סעד עשה, בו הוא דורש השבת סכום של 1.5 מיליארד שקל בגין אובדן המפעל שהעסיק 1,024 עובדים.

 

מכירות ללא פער של תיווך

  

עד שנת 1997 הייתה פיקנטי אחת מתשלובות המזון הגדולות בישראל, בעלת כ-10 סניפים. היא נודעה במחירים הנמוכים של מוצריה, דבר שהושג על ידי חיסכון בפער התיווך. מפעלי פיקנטי ייצרו נקניקים, סלטים ומוצרי מזון נוספים, וחנויות פיקנטי מכרו אותם ללא פער תיווך. בנוסף, פתיחת החנויות בצמוד למפעלי המזון של התשלובת אפשרה לפיקנטי למכור במכירים נמוכים בהרבה ממחיר השוק.

 

לטענת בדש, חברת אסם אירגנה נגדו חרם ספקים, לאחר שפיקנטי החלה בייצורו של חטיף ה"מקרנה", שהתחרה ב"במבה" של אסם. ה"מקרנה", שנמכר בכשליש ממחיר ה"במבה", נגס נתח משמעותי במכירות של אסם, ואז החלה אסם בפעולות שונות כדי למנוע את חדירתו לשוק, נטען בכתב האישום.

 

בדש טוען, כי מוצר ה"מקרנה" פגע קשות באסם, בהיות ה"במבה" המוצר הרווחי ביותר שלה. "במצב הדברים הזה יזמה אסם קרטל נגדי, והחלה במסע צלב נגד החברות שלי, ונגד קניינים ובעלי חנויות שמכרו את המוצרים שלי", נאמר בכתב האישום.

 

"שיטת ביצוע הקרטל"

 

בתביעה שתוגש היום לבית המשפט המחוזי בחיפה, מתוארת "שיטת ביצוע הקרטל". לטענת בדש, אוסם החלה להפיץ שמועות בין הספקים השונים, לפיהן נקלע בדש לקשיים כלכליים והצ'קים שלו אינם מכובדים על-ידי הבנקים. בדש טוען היום כי לשמועות האלה לא היה כל בסיס. עוד נטען כי אסם יצרה קשר עם הנהלת החשבונות של חברת ויטה, ומסרה לה שצ'קים של פיקנטי חוזרים. במקביל, על-פי התביעה, איימה אסם על בעלי חנויות כי אם ימכרו את ה'מקרנה' של פיקנטי, תיפגע אסם באותם בעלי חנויות. לתביעה מצורפים גם תצהירים בהם מודים גם בעלי חנויות בדבר.

 

"בכך שהפסיקו לספק את הסחורה", נכתב בתביעה, "פעלו תנובה, אסם ויתר חברות הענק כקרטל, מתוך כוונה להקטין את היקף ההכנסות של פיקנטי. תנובה ואסם עשו את הכל כדי שתופסק אספקת הסחורה לפיקנטי".

 

תביעת הענק מתפרשת על מאות עמודים, ובה חוות דעת מפורטות של מומחי משפט רבים מישראל, ארה"ב ואנגליה, אשר דבריהם תומכים בטענותיה. כן מצורפת חוות דעת מפורטת של הכלכלן הבכיר, ד"ר בנימין אילן, שמסביר כי הפסדיו של בדש ומפעליו כתוצאה מהקרטל מגיעים ליותר ממיליארד דולר.

 

סמנכ"ל אוסם, גזי קפלן, אמר בתגובה לדברים: "בית המשפט יפסוק את מה שיפסוק. הטענות המובאות בתביעה אינן ראויות להתייחסות". חברת סנו סירבה להגיב.  

 

מנכ"לית ויטה לשעבר, אסתר אלדן: "אינני מכירה את הנושא, אך על פניו, החלק הנוגע בויטה נראה לי מופרך לחלוטין".


פורסם לראשונה 21/01/2004 09:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדש. "אסם יזמה קרטל נגדי"
במבה מול מקרנה
מומלצים