המידע על ניסויים בבעלי חיים ייחשף לעיני הציבור
בית המשפט העליון נתן תוקף של פסק דין להסכם שיוביל לחשיפת המידע על כל הניסויים בבעלי חיים הנערכים בתחומי ישראל. בעמותה למדע מוסרי אומרים: "מדובר בתיבת פנדורה, שאותה אנחנו עומדים לפתוח"
בג"ץ הורה למועצה לניסויים בבעלי חיים לפרסם את המידע המלא אודות כל ניסוי הנערך בבעלי חיים בתחומי ישראל. אתמול (ד') נחתם הסכם בין העמותה למדע מוסרי לבין הממונה על הבג"צים בפרקליטות, מייק בלס, והוא קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט העליון.
בהסכם התחייבה המועצה לניסויים בבעלי חיים להקים מערך רישום מפורט על הניסויים המתבצעים בישראל, ולפרסם אותם. משרד הבריאות התחייב כי המערכת תפעל בתוך חצי שנה מהיום.
בעמותה למדע מוסרי טענו שהנתונים על ניסויים בבעלי חיים נשמרים תחת מעטה סודיות כבד. על-פי ההסכם, יפורסמו גם המוסדות המבצעים את הניסויים. בין הנתונים שיפורטו: מידת הסבל שנגרם לבעלי החיים, האם בעל החיים מומת בסוף הניסוי, או מועבר לשיקום. כמו כן יפורסמו מטרות הניסוי, ומספר הניסויים שעורך כל גוף.
יו"ר העמותה למדע מוסרי, איילת סלעי-רייז, אמרה שבישראל נערכים מדי שנה אלפי ניסויים בבעלי חיים, ולחלקם ניתן למצוא חלופות. לדבריה, תעורר חשיפת המידע גל של ביקורת ציבורית נגד הניסויים: "מדובר בתיבת פלנדורה, שאותה אנחנו עומדים לפתוח. הציבור עומד להיות מופתע מאוד מהיקף הניסויים ומהאכזריות הרבה שבה הם נערכים".
"יש שם משהו מסריח"
בעמותה למדע מוסרי ציינו שעד כה המועצה לניסויים בבעלי חיים, המפקחת על הניסויים הללו, לא הייתה אפקטיבית, וכעת תחייב אותה החלטת בג"ץ לחשוף את הניסויים לביקורת הציבורית.
"החוק קובע כי המועצה תורכב מ-20 נציגי ממשלה, גופים שעורכים ניסויים וחברות מסחריות שעבורן מתבצעים אותם הניסויים, אך רק שלושה נציגים של ארגונים לשמירה על זכויות בעלי חיים", אמרה יו"ר העמותה למדע מוסרי.
"עצם הרכבה של המועצה בעייתי במיוחד, משום שרוב החברים בה מייצגים גופים אינטרסנטים-כלכליים המועדדים ניסויים בבעלי חיים. כך לדוגמה, במהלך תשע שנות קיומה לא אישרה המועצה אפילו חלופה אחת לניסויים, למרות שבעולם מוכרות ומאושרות מבחינה מדעית וחוקית חלופות רבות כאלה".
"אנחנו טוענים שערך החיים של בעלי החיים הוא אפסי בעיני מבצעי הניסויים. הציבור נוטה לחשוב שמדובר בניסויים הכרחיים, ובמהלכם מקלים על סבלם של בעלי החיים, אולם לא תמיד כך הדבר", אמרה יו"ר העמותה, "לא סתם המידע הזה מוסתר מעייני הציבור. אתה מסתיר את המידע כשיש לך סיבה להסתיר אותו, כשיש שם משהו מסריח".
ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים