שתף קטע נבחר

 

חזית אחידה נגד הדיון בהאג: ארה"ב, רוסיה ואירופה

האיחוד הגיש "הסתייגות מתונה" לקיום הדיון. זאת לצד התנגדותן של שורת מדינות לדיון, בהן ארה"ב, רוסיה בריטניה, גרמניה ואוסטרליה, שטענו כי לבית הדין אין סמכות לדון בנושא הגדר, בשל היותו סוגייה פוליטית. בירושלים מקווים ששורת התצהירים תביא לביטול הדיון

בהתפתחות של הרגע האחרון, הגיש אמש (ו') האיחוד האירופי "הסתייגות מתונה" לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד קיום הדיון על גדר ההפרדה. גם רוסיה מסתייגת מהדיון בהאג. במשרד החוץ אומרים: נוצרה מאסה קריטית נגד הדיון.

 

גורמים דיפלומטיים ישראלים אמרו הלילה ל-ynet כי "האיחוד האירופי החליט להגיש נייר עמדה משותף בעניין הדיון, הכולל בתוכו את הצהרות האיחוד מהדיון שנערך באו"ם בנושא הגדר בחודש דצמבר, ובו מדינות אירופה החליטו להימנע בהצעה על העברת הדיון לבית הדין הבינלאומי".

 

הגורמים הוסיפו שהדבר אינו סותר את ההתנגדות הנחרצת באירופה לתוואי הגדר. עם זאת, אירופה סבורה כי ראוי שנושא פוליטי ייקבע במשא ומתן ולא בבית משפט.

 

עד כה הגישו 47 מדינות תצהירים לבית הדין בהאג, מהן 17 מדינות ערב שתומכות בדיון, ו-30 מדינות שקוראות לא לדון בנושא, 25 מהן - מדינות האיחוד האירופי. מלבד מדינות האיחוד הביעו התנגדות: ארה"ב, רוסיה, אוסטליה, קנדה ודרום אפריקה.

 

דובר משרד החוץ האמריקני, ריצ'רד באוצ'ר, אמר אתמול שארה"ב הגישה לבית הדין תצהיר בעניין גדר ההפרדה של ישראל, הטוען ש"זו מחלוקת הנוגעת לצדדים המעורבים וסוגייה פוליטית שיש לפתור על ידי משא ומתן".

 

התעניינות עולמית בדיון בהאג

 

בית הדין צפוי לדון מ-23 בפברואר בסוגיית חוקיות המשך בניית גדר ההפרדה, והדיון ממקד אליו את תשומת הלב העולמית ומבליט את הפערים בעמדות של המדינות השונות כלפי ישראל. ישראל מוחה על עצם קיום הדיון בהאג, וטוענת שלבית הדין אין סמכות לדון בנושא בשל היותו סוגייה פוליטית.

 

משרד החוץ הבריטי הביע בתצהיר את התנגדותו לעצם קיום הדיון בנושא, למרות שהעמדה הבריטית הרשמית מתנגדת לבניית הגדר והגדירה אותה בלתי חוקית. העיתון הבריטי "גרדיאן" מצטט את הליידי סימונס, שרה במשרד החוץ הבריטי, שאמרה בראיון לעיתון "ג'ואיש קרוניקל" שדיון בהאג "יתרום לפוליטיזציה של בית הדין", באופן שמנוגד לתפקיד לשמו הוקם המוסד.

 

ביום האחרון האפשרי הגישה גם ישראל את תצהירה לאחר שאמש קיבל אותו שגריר ישראל בהולנד בדואר הדיפלומטי.

 

בית המשפט קיבל תצהירים המתנגדים לעמדה הישראלית מהליגה הערבית, ארגון מדינות האיסלם, ירדן, לבנון, מצרים, סוריה, אלג'ריה, מרוקו, סעודיה, אינדונזיה ומלזיה.

 

"הבריטים היו נחרצים יותר מאיתנו"

 

שר החוץ, סילבן שלום, בירך על החלטת האיחוד האירופי: "אני מקווה שהתצהירים האלה ישכנעו את שופטי בית הדין הבינלאומי בהאג שלא לדון בדוגיית הגדר הבטחונית במסגרת המשפטית הזאת, משום שלא מדובר בסוגיה משפטית אלא בסוגיה פוליטית".

 

מלשכת השר נמסר כי בחודש האחרון ניהל המשרד בראשות השר קמפיין מדיני רחב היקף בעולם, במסגרתו שוחח השר כמעט עם כל שרי האיחוד האירופי, כדי למנוע את הדיון.

 

במשרד החוץ רואים בהתנגדות לדיון הישג מדיני מרשים, בייחוד משום שהנושא היה שנוי במחלוקת ממש עד הרגע האחרון. גורמים בירושלים אמרו כי: "התצהיר הבריטי כל כך נחרץ, שהוא כמעט יותר קשוח משלנו". הגורמים ציינו שעתה גוברים הסיכויים לביטול הדיון: "אי אפשר להתעלם מן המאסה הקריטית שנוצרה נגד הדיון, אשר כוללת מדינות מובילות, נורמליות ושפויות".

 

בתחילת השבוע אמורה ישראל לדון בהצעה של שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, לצרף שופט ישראלי לצוות השופטים. ראש הממשלה ומרבית השרים בצוות ההתיעצויות המצומצם מתנגדים להצעה, מחשש שהיא תיתן לגיטימציה לעצם קיום הדיונים.


פורסם לראשונה 30/01/2004 12:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גדר ההפרדה (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
זו סוגייה פוליטית. ארה"ב
צילום: רויטרס
צילום: ישראל הדרי
מברך. שר החוץ
צילום: ישראל הדרי
צילום: סבסטיאן שיינר
מציע לצרף שופט ישראלי. השר לפיד
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים