'ואגינה מדוכאת': איך מטפלים בכאבים בפות
נשים רבות סובלות מ- VULVODYNIA – כאב עם דקירות חדות בפתח הנרתיק או צריבה באזור הפות כולו. כך עולה ממחקר אמריקאי. הכאב, שסיבותיו מגוונות, מחריף במהלך קיום יחסי מין ומטופל בדרך כלל בתרופה נגד דיכאון
אוהדי הסדרה 'סקס והעיר הגדולה' מכירים את התופעה כ'ואגינה מדוכאת', הודות לפרק שבו שרלוט מקבלת מרשם לתרופה נגד דיכאון כדי לטפל בכאבים בפות.
המונח הרפואי למצב המלווה בכאב או בצריבה מחוץ לאזור הנרתיק הוא VULVODYNIA. לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן, המצב הרבה יותר שכיח מכפי שחשבו בעבר. סקר שנערך באינטרנט מראה שמיליוני נשים אמריקאיות סובלות מכאבים באזור הפות.
הבעיה היא, אומרת כותבת הסקר ד"ר ברברה ריד, שרוב הנשים סובלות בשקט. "נשים שמבקשות טיפול סובלות לרוב מכאבים עזים ביותר, אך אלה עם כאבים פחות חמורים לא מפרשות את המצב כחריג", היא אומרת. "הן חושבות שכך הן אמורות להרגיש".
המונח פות מתייחס לחלק החיצוני של איבר המין של האישה. הוא כולל את שפתי הפות הגדולות והקטנות, את הדגדגן ואת פתחי השופכה והנרתיק. נשים שסובלות מ- VULVODYNIA מרגישות כאב עם דקירות חדות, בעיקר בפתח הנרתיק, או צריבה כללית באזור הפות כולו. הכאב עז ביותר במהלך קיום יחסי מין, כך שאין זה מפתיע שנשים רבות שסובלות מהמצב מאבדות את החשק המיני.
במחקר, שהתבסס על סקר ברשת האינטרנט, נמצא ש-28% מתוך 995 הנשים שענו על השאלון דיווחו על כאב באזור הפות. 8% מהן אמרו שהן חשות בכאב בחצי השנה האחרונה. בסך הכל 3% מהנשים דיווחו על כאב כרוני ומתמשך במהלך שלושה חודשים לפחות.
"מנתונים אלה שיערנו שכ-2.4 מיליון נשים אמריקאיות חוות את הכאב הזה, אך המספר יכול להגיע עד 5 מיליון", אומרת ד"ר ריד. כשליש מהמשתתפות בסקר היו אפרו-אמריקאיות. למרות שמחקרים קודמים הראו שהמצב נדיר בקרב שחורות, התגובות הצביעו על מצב שונה. שיעור המקרים של כאב בפות אצלן ואצל נשים מגזעים אחרים היה זהה.
ד"ר ריד מקווה שהמודעות לכך שזהו מצב שכיח תשפיע על יותר ויותר נשים לפנות לטיפול. הטיפול כרוך לרוב בנטילת תרופה אנטי דכאונית, כמו ELAVIL, לא מפני שהנשים שחוות את הכאב מדוכאות, אלא מפני שהמצב קשור לעצבים רגישים מאוד באזור איבר המין. הוכח שנטילת תרופה אנטי דכאונית במינון נמוך מפחיתה את רגישות העצב.
"מגוון רחב של מצבים – מפטרייה ועד כאבי גב תחתון – יכולים לגרום לכאב באזור הפות", אומרת ד"ר פטרישיה דה גרוט, מדריכה קלינית בבית הספר לרפואה בהרווארד. לכן אין טיפול אחד שמתאים לכולן. יש לפנות לרופא שיידע להקשיב ויתייחס ברצינות לסימפטומים.