עושים סדר בט"ו בשבט
המנהג הולך ומכה שורשים בארץ: תיקון ט"ו בשבט. במקום לנטוע עצים, יושבים סביב השולחן, קוראים בהגדה מיוחדת לחג, אוכלים ושרים. גילי סופר סוקר את ההגדות המלבלבות ואת סדרי החג המרכזיים
יהדות מתקדמת | בינ"ה | חברה להגנת הטבע | קק"ל | |||
ועוד |
התיקון כולל קטעי מקרא מהתורה, הנביאים והכתובים, מהמשנה ומספר הזהר. על פי המנהג אוכלים 30 מיני פירות המחולקים לארבע קבוצות: 'שכולם פרי', דוגמת התאנה; 'שיש בהם חרצן', דוגמת הזית והתמר; 'שיש להם קליפה', דוגמת האגוז והשקד, ויש גם 'שכולו קליפה' - החרוב. כמו כן שותים 4 כוסות יין: הראשונה כוס יין לבן, השנייה רובה יין לבן ומיעוטה אדום, השלישית מיעוטה יין לבן ורובה יין אדום, וכוס רביעית - שכולה אדום. בתיקונים הציוניים, סדר הכוסות מסמל את סדרי הטבע, אומר יוגב, הלבן מסמל את החורף והאדום את הקיץ. אצל המקובלים סימל הלבן את מידת החסד, והאדום את מידת הדין.
הסדר הציוני, המודרני, נולד בחצי השני של המאה ה-20. מי שהפכו את זה לסדר שיש בו אהבת ארץ ישראל, מספר בוג'ה, היו "אמנון ידין איש גבע, והחבר'ה מנאות קדומים". נגה הראובני, מקים נאות קדומים (השמורה הלאומית של טבע הארץ במקורות ישראל), מספר שאת הסדר הראשון קיימו בשנת 1962. "לקחנו קבוצות נוער וניסינו לעשות את זה. והתברר שיש היענות. אחר כך פרסמנו חוברת שהייתה הצעה לסדר עם קטעי קריאה ואיורים".
כל אחד וההגדה שלו
ב-10 השנים האחרונות צבר העניין תאוצה. "צצו המון הגדות, וחלק מהן הופצו עם העיתונים", מציין בוג'ה. שלא כמו בהגדה של פסח בה הנוסח הוא אחיד, הגדות טו בשב"ט יש בנוסחים רבים, כל ארגון וההגדה שלו, כל אחר והדגשים שלו. הראובני דווקא בעד ריבוי הנוסחים: "זה דבר מבורך, כל זמן שעמוד השדרה של העניין נשמר, כל עוד אפשר להבין את תולדות ט"ו בשבט ואת גלגולו של החג. אם כל מה שנשאר זה שמפצחים אגוזים, ומספרים סיפורים וקטעי קריאה, זה חבל". בהקדמה להגדה שהפיק משרד החינוך כותב יואל רפל שהיה מעורכיה: "יודעים אנו כי גיבוש הנוסח הסופי של הגדת ט"ו בשבט יימשך ודאי שנים רבות. אנו מאמינים ומקווים שבעוד דור או שניים יוחג סדר ט"ו בשבט בכל בית בישראל, וההגדות שנכתבו ושתיכתבנה יתגבשו לכלל נוסח חגיגי אחד".
גם מי שלא ישתתף בסדר ט"ו בשבט יכול להוסיף בבית משהו על לעיסת הפיצוחים המסורתית. נוסחים שונים של ההגדה כבר אפשר למצוא באינטרנט (של נאות קדומים, ושל משרד החינוך ושל מכון הקיבוצים ושל החברה למתנסים, וקובץ להורדה של הסוכנות), "תקדישו 10 דקות במשפחה", אומר בוג'ה, "לסיפור על עץ או על צמח".
"פעם חשבנו שנאהב את הארץ רק באמצעות אבר אחד - הרגליים, בעצם, את ארץ ישראל צריך לאהוב גם עם הלב, וגם עם הראש, וגם עם לקט המקורות", אומר בוג'ה, ומסביר שיש נושאים שהוא מעמיד במרכז הסדר, בעיקר את שמירת הסביבה. "אנחנו מתחברים למקובלים במחשבה שמה שהאדם עושה יכול אולי לתקן. תראה את מה שהולכים לעשות עכשיו בגבעות מנשה עם הכביש, במקום לעשות מנהרה הולכים לעקור עצים מניבים . לדעתי עיקר העניין הוא אינו נטיעות אלא לא לעקור, זה מה שבעיני ט"ו בשבט".
מזה תריסר שנים מתקיים במרכז ליהדות מתקדמת בתל אביב, בית דניאל, סדר ט"ו בשבט בערב החג. עשרות רבות של משתתפים ישבו סביב שולחנות ערוכים ויקיימו תיקון ברוח היהדות המתקדמת, ישתו 4 כוסות יין, יאכלו מפירות הארץ, ישירו שירי שבת וחג וילמדו מקורות העוסקים באהבת הארץ ובשמירה על הסביבה.
הערב, בהנחיית הרב מאיר אזרי והחזן פרדי פאר יתקיים בליל שבת לאחר התפילה. אזרי הוא גם מי שערך את הגדת הט"ו בשבט של בית דניאל. מי שהתפילה אינה בשבילו יכול להגיע גם לאחר התפילה, אומרים בבית דניאל, ומדגישים שעקב ריבוי המשתתפים והשבת ההרשמה וכן התשלום הם מראש. טלפון: 5442740 - 03.
התנועה ליהדות מתקדמת מקיימת סדרי טו בשבט נוספים:
- קהילת 'הר אל' בירושלים תקיים סדר למשפחות במוצ"ש, 7 בפברואר, בשעה 18:30. טל': 6222203- 02
- פורום הצעירים והסטודנטים של התנועה יקיים סדר בראשון לציון במוצ"ש, בשעה 19:00. טל': 495656 - 055
- קהילת 'אור חדש' מחיפה תקיים סדר למשפחות לאחר התפילה ביום שישי. טל': 8343905 - 04
- פורום הצעירים והסטודנטים יקיים ביום ראשון, 8 בפברואר, אירוע הכולל בנוסף לסדר גם הרצאה על אקולוגיה ומעגל מתופפים. האירוע יתקיים ב'מרתף 10' שעל הכרמל.
מרכז בינ"ה (בית יוצר נשמת האומה) - "מרכז לימוד וחינוך, בית מדרש ומפגש" - פועל במסגרת סמינר אפעל של התנועה הקיבוצית המאוחדת. לכבוד החג עורך המרכז 'ערב עצים וסיפורים'. הקהל הרחב מוזמן ליטול חלק בערב החגיגי בו הישיבה היא סביב שולחן חג ערוך ביין ובפרי הארץ.
בחלקו הראשון של הערב,לימוד מאת דר' שוש שפירא, 'הלוך הלכו העצים, עיון במשל יותם', ולאחר מכן סיפורי עצים ושירה בציבור. בבינ"ה מספרים שבשירון מופיעים גם שירי הילדים המוכרים ('כך הולכים השותלים') וגם שירים אחרים שנוגעים בטבע, "העניין המחבר בערב הוא העצים".
יום ה', 19:00, 30 שקלים למשתתף. טל': 5342997 - 03.
אירוע החג המרכזי של של החברה להגנת הטבע יתקיים בבית ספר שדה אלון תבור. ביום שישי יתקיים טיול על פסגת התבור וסדר ט"ו בשבט חגיגי. בשבת: הפנינג ובו פינות יצירה ופעילויות מחומרים בטבע ובנושאים הקשורים לט"ו בשבט. אתי בן שמעון, שערכה את ההגדה שהגדה שהכינו אנשי החברה להגנת הטבע מסבירה שהדגש בה הוא על עונות השנה טבע הארץ, ובעיקר על שמירת הטבע.
שישי-שבת, כולל לינה בביס"ש אלון תבור, השתתפות בסדר וכלכלה יעלה לחברי החברה: 255 שקל למבוגר ו-165 לילד. למי שאינם חברים: 355 ו-230 בהתאמה. טל': 6388688 - 03.
אפילו בקק"ל כבר לא ממש נוטעים עצים. ביום חמישי יתקיים טיול נטיעות בנגב הצפוני ובמשתלת גילת, העוסק ב"חיבור בין הטבע, צמחי הארץ ופירותיה, ובין המקורות" וכולל קטעי שירה, קריאה, משחקים והפעלות. מספר המשתתפים מוגבל ויש להצטייד בלבוש חם. תשלום: 40 שקל לאדם (30 לידידי קק"ל).
ביום שישי מציעה קק"ל טיול-הגדה: טיול קצר ביער בית קשת, טמינת בלוטים של אלון התבור, סיור בין ערוגות השתילים במשתלת לביא וקריאה בהגדה העוסקת באדם ובטבע, בעונות השנה ובפרי הארץ. 20 שקל למשתתף, 10 שקלים לידיד קק"ל (מחיר אחיד למבוגר ולילד).
טלפון: 550350 - 800 - 1.
* הסוכנות היהודית מקיימת סדר ט"ו בשבט גלובלי בן 5,000 משתתפים. בסדר, שיתנהל בארבע שפות (עברית, אנגלית, צרפתית וספרדית) וישודר באינטרנט, יצפו וישתתפו בזמן-אמת תלמידים מ-40 קהילות יהודיות ובתי-ספר יהודיים מארה"ב , קנדה, ארגנטינה, פריז, לונדון, ברלין וסינגפור סיטי.
* החברה למתנסים גם היא הפיקה חוברת על פיה עורכים סדרים במקומות רבים בארץ. השנה, מעריכים בחברה, כ-20 אלף איש ישתתפו בסדרים שיתייקמו כמעט בכל המתנ"סים בישובים היהודיים בארץ. את המתנ"ס הקרוב למקום מגוריכם אפשר למצוא באתר המתנסים.
* בוג'ה יוגב מהמכון החגים הקיבוצי עורך בסוף השבוע סדרי ט"ו בשבט בבית הנשים ברחוב התבור בנצרת עילית ובמתנ"ס בראש פינה. מעבר לכך, אומר בוג'ה, כל מי שמעוניין במידע על הנושא מוזמן לפנות למכון.
* מלון 'מצודת דוד' בירושלים מציע לציבור הדתי סופשבוע מיוחד לט"ו בשבט. 1290 שקל לזוג על בסיס פנסיון מלא. טורפלוס: 7529992 - 03, מצודת דוד: 6211111 - 02.