הפועלים לא נענה ללהמן; יעלה את עמלת דמי השורה
החל מה-15 בפברואר תעלה עמלת דמי השורה בבנק בכ-6% ל-1.28 שקל. להמן : ייתכן שהדבר מצביע על כך שהתחרות בתחום זה אינה מספקת
בנק הפועלים לא נעתר לבקשת המפקח על הבנקים, יואב להמן, ויעלה החל מה-15 בפברואר את עמלת 'דמי השורה' בכ-6% מ-1.21 שקל ל-1.28 שקל. ההערכות הן כי בעקבות זאת יצטרפו להפועלים שאר הבנקים.
בדיון סוער בוועדת הכלכלה שהתקיים היום (ד') בנושא, אמר להמן כי "אין ספק שייקור עמלות הבנקים בעת הזו הוא בעייתי, ובמקרים מסוימים ייתכן שהדבר מצביע על כך שהתחרות בתחום זה אינה מספקת". להמן הדגיש בדבריו כי מאז ההתייקרות ברמת העמלות בשנת 2000 נשמרה רמת מחיריהן יציבה, כאשר רק לאחרונה הסתמנה שוב מגמת התייקרות.
להמן ציין עוד, כי "באחרונה פועלת בפיקוח על הבנקים ועדה פנימית שמטרתה לגבש קריטריונים בקשר לשינוי בעמלות קיימות ובהנהגת עמלות חדשות. קריטריונים אלה ינחו את הפיקוח בטיפולו בנושא, והוועדה עומדת לסיים את דיוניה בקרוב".
שטרום: צריך פרס נובל במתמטיקה
דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים, אמר בדיון כי "במערכת הבנקאות כיום אין קרטל, אלא פשוט חוסר תחרות, הנובעת מהמבנה הבעייתי של הבנקים". לדבריו, "הצרכנים לא יודעים מהי האלטרנטיבה שלהם, וכדי לחשב את סך עמלות הבנקים צריך לפחות פרס נובל במתמטיקה".
שטרום הציע להכניס שינויים בחקיקה, שיבטלו כליל את כל עמלות הבנקים המיותרות והכפולות, ובמקביל מציע לבנות תקנות שיגבילו את העלאת העמלות ויקפיאו את שיעוריהן.
"רק במצב בו מוכח כי העלות הישירה בגין אותה עמלה עלתה, תותר העמלה. אבל, ראשית יש להוכיח כי העלאת העמלה מוצדקת, והמפקח צריך לאשר אותה, לא כפי שהמצב כיום, בו המפקח צריך לרדוף אחרי הבנקים", אמר שטרום.
ביקורת חריפה על המפקח
יו"ר ועדת הכלכלה, שלום שמחון, קרא למפקח על הבנקים להכניס לפיקוח את כל העמלות המשפיעות על משקי הבית. "לא ייתכן שמשקי הבית יסבסדו את ההלוואות של העוסקים הגדולים. אם לא נצליח במסגרת הוועדה לחולל שינויים", אמר שמחון, "אני מודיע שאני ארים את הכפפה כדי להכניס שינויים בחקיקה".
כיום, מלבד עמלת החזרת הצ'קים, עמלות הבנקים לא נמצאות תחת פיקוח בנק ישראל. בוועדה נשמעו דברי ביקורת חריפים נגד תפקודו של המפקח על הבנקים. ח"כ גלעד ארדן מהליכוד קרא לו אימפוטנט. ח"כ אילן ליבוביץ' משינוי הסתפק בכך שאמר שהמפקח מועל בתפקידו.
ח"כ רן כהן תקף את הבנקים על כך ש-84% מסך מחיקת החובות הםמ לטובת הסקטור העסקי, ורק 16% לטובת אזרחים מהשורה. לדבריו, הבנקים הפכו למכשיר אנטי חברתי.