שתף קטע נבחר

פרלמנט צרפת אישר החוק שאוסר חבישת כיסויי ראש

החוק השנוי במחלוקת הקורא לאסור כיסויי ראש מוסלמים, כיפות וסממנים דתיים בולטים, אושר בהצבעה בבית התחתון של בית הנבחרים ברוב גורף. כעת צפויה הצעת החוק לעבור להצבעה בסנאט, הבית העליון של בית הנבחרים

החוק האוסר לבישת כיסויי ראש, כיפות וסממנים דתיים בולטים אחרים בבתי ספר ציבוריים בצרפת אושר הערב (יום ג') בהצבעה באסיפה הלאומית, הבית התחתון של בית הנבחרים הצרפתי. 494 חברים הצביעו בעד ו-36 נגד.


הצעת החוק צפויה היתה לעבור ללא מכשולים רבים, זאת מכיוון שמפלגתו של הנשיא ז'אק שיראק, התומך בהצעה, מהווה את הרוב המכריע בפרלמנט. כעת צפויה הצעת החוק לעבור להצבעה בסנאט, הבית העליון של בית הנבחרים.
ההצבעה התקיימה לאחר שבשבוע שעבר קיימו חברי האסיפה דיונים מקדימים של שלושה ימים בנושא.

שר החינוך הצרפתי, לו פרי, אמר כי האיסור יסייע למנוע בכיתות חלוקה על פי השתייכות לקהילות דתיות. לדבריו, בשלוש השנים האחרונות נרשמה עליה בגילויי גזענות ואנטישמיות, והחוק יסייע להפחיתם.

 

אחד מסעיפי החוק שאושר, מחייב את התלמידים ללמוד את תוכנית הלימודים הרשמית. כך, למשל, לא ניתן יהיה לוותר על שיעורים בנושא השואה בהיסטוריה, או על נושא התפתחות האדם בביולוגיה. 

 

בשנים האחרונות הגיעו תלונות ממורים ברחבי צרפת, שטענו כי תלמידים, בעיקר מוסלמים, מחרימים שיעורי ביולוגיה כיוון שהם מתנגדים ללימודי התפתחות האדם, וכן כי ישנן הפרעות בשיעורי היסטוריה מצד המכחישים את פשעי הנאצים.

 

ארגוני המורים בצרפת, המייצגים בעיקר מורים המלמדים בפריפריה, תומכים בהצעת החוק וטוענים כי האיסור יקל על עבודת המורים בכיתות.

ארגוני זכויות אדם רבים בצרפת וברחבי העולם טענו, כי אין ממש בדבריו של שיראק, הטוען כי החוק החדש ישמור על עקרון הפרדת הדת והמדינה, אחד מהסממנים הבולטים ביותר של הרפובליקה הצרפתית.

ראש עיריית לונדון, קן ליווינגסטון, אף שלח איגרת בנושא לראש ממשלת צרפת, ז'אן-פייר רפראן, בה כתב כי "האיסור על חבישת כיסויי ראש ושאר סממנים דתיים בבתי הספר של צרפת יוביל להתפרצות של אלימות כנגד מיעוטים, לא רק בצרפת אלא באירופה כולה".

הנפגעת העיקרית: האוכלוסיה המוסלמית

החוק קורא אמנם לאסור הצגת סממנים מופגנת של כל הדתות - גם כיפות וצלבים גדולים - אולם הוא מכוון בעיקר נגד כיסויי הראש המוסלמיים (חיג'אב). בצרפת הולכת וגוברת הדאגה שמוסלמים אינם משתלבים בחברה, דאגה המועצמת עקב החשש מעלייתו של הפונדמנטליזם המוסלמי. 

 

אוכלוסייתה המוסלמית של צרפת, המונה כחמישה מיליון בני אדם, היא הגדולה במדינות מערב אירופה. זוהי הדת השנייה הנפוצה במדינה, אחרי הדת הקתולית. נשיא צרפת, ז'אק שיראק, תומך נלהב בחוק, הבהיר שהוא נועד למנוע מחלק מאוכלוסייתה של צרפת לכפות את מסורתה על החברה הצרפתית, במקום להיטמע בה.

 

אלא שמוסלמים רבים רואים בחוק אפליה. דת האיסלאם קובעת מפורשות כי נשים מחויבות מטעמי צניעות בכיסוי ראש המכסה את השיער, האוזניים והצוואר. מוסלמים בצרפת וברחבי העולם הביעו את מחאתם על הצעת החוק בהפגנות מחאה גדולות בצרפת ובמדינות נוספות.

הויכוח בצרפת בנושא החל ב-1989, כאשר שתי ילדות מוסלמיות הפרו את חוקי בית הספר בקרייל שמחוץ לפאריז וסירבו להסיר את כיסויי הראש שלהן. לאחרונה שב ועלה הנושא לדיון ציבורי לאחר ששתי ילדות נוספות הושעו מבית הספר כי סרבו להסיר את כיסויי הראש המוסלמיים שלהן.

 

אביהן של הילדות, עו"ד יהודי בשם לוראן לוי, עתר לבית המשפט כדי לאלץ את בית הספר להשיב את בנותיו ללימודים (אמן של הילדות מוסלמית - ולפיכך גם הן מוסלמיות).

 

ברוב בתי הספר ברחבי צרפת קיימות כבר הנחיות האוסרות על כיסויי ראש, אולם ההחלטה האם לנקוט בפעולה כלפי מפרי ההנחיה נותרה בידי בית הספר. הממשלה מקווה שלאחר אישור החוק יתחילו באכיפתו בשנת הלימודים הקרובה המתחילה בספטמבר. הפרת החוק תגרור הטלת סנקציות החל מאזהרה, דרך השעייה זמנית ועד לגירוש סופי מבית הספר.

פורסם לראשונה 10/02/2004 09:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בעין הסערה. כיסויי ראש מוסלמים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגנות נגד הצעת החוק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
תומך נלהב בחוק. שיראק
צילום: רויטרס
מומלצים