הלהיט: קבורה בכוכים, כמו בימי הסנהדרין
בחברה קדישא תל אביב מתמודדים עם מצוקת קרקע חריפה. העתיד טמון בקברות במבני קומות, כמו חניון. בינתיים מעודדים בחברה קבורה של בני זוג זה מעל זו או להיפך, וכן קבורה בתוך כוכים בקיר, כמו בימי הסנהדרין. כמה עולה חלקת קבר בשלושת בתי הקברות העיקריים באזור המרכז?
חברה קדישא תל אביב היא הגדולה מסוגה בארץ. היא מטפלת בקבורת תושבי 17 יישובים באזור המרכז. באחריותה של החברה בתי הקברות הירקון, קריית שאול, חולון, נחלת יצחק, טרומפלדור ובית הקברות הישן ביפו. עיקר הקבורה נעשית כיום בבית הקברות ירקון, על כביש חוצה שומרון, בין צומת מורשה לצומת ירקונים.
מנכ"ל החברה החדש הוא עו"ד זאב רוזנברג, לשעבר מנכ"ל משרד הדתות. רוזנברג אומר כי תדמיתה של החברה חשובה מאד בעיניו, ולא פחות מכך השירות שניתן למשפחות הנפטרים.
בממוצע מקיימת חברה קדישא תל אביב בין 20 ל-60 לוויות ביום, בכל בתי הקברות שבאחריותה. מצוקת הקרקעות הולכת ומחריפה בעיקר באזור המרכז. בחברה קדישא תל אביב מודעים לבעיה ושוקדים כל העת על תוכניות לפתרונות אלטרנטיביים, העומדים במבחן ההלכה.
כיום ישנם 5 סוגי קבורה:
- "קבורת שדה". קבורה רגילה בתוך הקרקע.
- "קבורה משפחתית". קבורת בן משפחה אחד על גבי השני. בדרך כלל מדובר בבן או בבת זוג. עם זאת ישנה אפשרות לקבורה גם של בן משפחה מקרבה ראשונה. קבר כזה מוכן מראש, כך שהנפטר הראשון נקבר עמוק יותר. מעליו ייקבר בבוא העת בן המשפחה האחר. המצבה שנבנית על קבר זה משותפת מראש לשני בני המשפחה. יצוין כי בבתי קברות יהודיים באירופה נהוג לקבור משפחות שלמות וזה אינו מנוגד להלכה, שכן יש הפרדה מוחלטת בין הגופות.
הקבורה הזו נהוגה מזה כ-10 שנים בבית הקברות ירקון. קבר כפול שכזה כרוך בתשלום (פירוט המחירים בהמשך).
- "קבורת סנהדרין". מדובר בקבורה בתוך כוכי קבורה בקיר המתנשא לגובה של עד 3 קברים. קבורה כזו קיימת בבית הקברות סנהדריה בירושלים ובבית הקברות בקריית שאול. לדברי המנכ"ל רוזנברג, "צורת קבורה זו הפכה להיט. אנחנו בונים עכשיו עוד 5,000 קברים שכאלה בקריית שאול. בחלק מהם תהיה קבורת חינם על פי תקנות הביטוח הלאומי.
- "קבורת על". מדובר בקבורה של בן משפחה נוסף בקבר קיים, מעל הגופה הראשונה. אלא שהקבר לא הוכן מראש לקבורה נוספת. בבית הקברות ירקון לא גובים לפי שעה תשלום עבור קבורה זו והיא ממומנת על ידי הביטוח הלאומי. המצבה המקורית מפורקת ויש לבנות מצבה חדשה שתהיה גבוהה יותר מעל פני הקרקע (בגלל שהנפטר הראשון נקבר בעומק סטנדרטי).
- "קבורה במבנה רב מפלסי". בבית הקברות ירקון נבנה בימים אלה המבנה הראשון הבנוי בצורת חניון בן 4 מפלסים. בכל קומה תהיה מעין "קבורת שדה" ל-1,200 עד 2,400 קברים רגילים או ל"קבורה משפחתית". המבנה יהיה מוכן בתוך כ-15 חודשים. חלק ניכר מהקבורה בו תהיה במסגרת מימון הביטוח הלאומי.
המנכ"ל רוזנברג מציין, כי בעתיד ייבנו עוד מבנים כאלה בבית הקברות ירקון וזה בעצם יהיה הפתרון העתידי לקבורה בישראל. עלות הבניין הראשון נאמדת בכ-50 מיליון שקל.
בתי קברות "סגורים"
בתי הקברות קריית שאול, חולון, נחלת יצחק וטרומפלדור מוגדרים כבתי קברות "סגורים" על פי החלטת הביטוח הלאומי. כלומר אי אפשר להיקבר בהם במימון הביטוח הלאומי. עם זאת נותר בהם מספר מקומות קבורה בתשלום.
לדברי מנכ"ל חברה קדישא תל אביב, גם בית הקברות ירקון יתמלא בתוך שנה וחצי, גם אם יספחו אליו עוד 25 דונם שהם בינתיים במחלוקת עם חברה קדישא פתח תקוה. "לכן אנו מעודדים קבורה משפחתית, ובעתיד נעודד את הקבורה במבני הקבורה שאנו בונים", מציין רוזנברג.
רוזנברג מדגיש, כי בחברה קדישא מודעים מאד לצורך בשיפור התדמית והשירותים. לדבריו, בכל טקס שמתקיים בבתי הקרבות באחריות החברה, נאמרת תפילת "אל מלא רחמים", אולם המשפחה יכולה לבקש להסתפק בכך, אין חובה לבצע "קריעה" למי שאינו מעוניין בכך, נשים יכולות לומר קדיש ולבני המשפחה ניתן לבטא את עצמם במהלך הטקס בדרך שיבחרו (קריאת שיר, הספד וכו'). כמו כן ניתן לבקש "ארון דמי" המכסה את גופת הנפטר עד הקבר. חברה קדישא לא מאפשרת לקבור מתים בארון. רוזנברג מדגיש כי סקר שנערך לאחרונה העלה כי 94% מהציבור היהודי בישראל מעוניין בקיום טקס לוויה דתי אורתודוכסי.
כמה זה עולה
- בית הקברות ירקון:
בשל מחסור במקום קבורה, החברה אינה מוכרת "מקום בחיים" לבן או בת זוג שנפטר, אלא ב"קבורה משפחתית" או בחלקה שאינה במימון הביטוח הלאומי.
מקום בודד ב"קבורת שדה" (בחלקה מיוחדת כאמור) עולה 10,000 שקל. לבן או בת הזוג שבחיים - 7,076 שקל. למי שאינו בן או בת זוג שבחיים - 8,708 שקל. למי שאינו תושב בתחום טיפולה של חברה קדישא תל אביב - 10,614 שקל. כלומר, מחיר המינימום לקניית שתי חלקות, אחרי פטירת אחד מבני הזוג - 17,076 שקל.
"קבורה משפחתית" (הכנת קבר לשני בני משפחה זה מעל זה): לבן או בת זוג - 5,660 שקל. למי שאינו בן או בת זוג - 8,845 שקל. למי שאינו תושב בתחום טיפולה של חברה קדישא תל אביב – 8,490 שקל.
"קבורת על" (קבורת בן משפחה מקרבה ראשונה בקבר קיים): לפי שעה לא בתשלום.
- בית הקברות חולון:
מקום בודד ב"קבורת שדה" - בין 12,500 שקל (לאלמן או אלמנה, הורים שכולים וגלמוד שבן משפחתו קבור בבית הקברות הזה) ל-25 אלף שקל.
"קבורה משפחתית" (אחד מעל השני) – בין 20 ל-30 אלף שקל.
"קבורת על" מ-1 בינואר 2007 - 1,000 שקל.
- בית הקברות קריית שאול:
מקום בודד ב"קבורת שדה" – 25 אלף שקל (12,500 שקל לאלמן או אלמנה, הורים שכולים וגלמוד שבן משפחתו קבור בבית הקברות הזה).
"קבורה משפחתית" - 30-20 אלף שקל.
"קבורת על" מ-1 בינואר 2007 - 1,000 שקל.
- בית הקברות נחלת יצחק:
מקום בודד ב"קבורת שדה" – 35 אלף שקל.
"קבורה משפחתית" – 45 אלף שקל.
"קבורת על" מ-1 בינואר 2007 - 1,000 שקל.
- בית הקברות טרומפלדור:
במקום נותרו מספר קטן של מקומות קבורה פנויים. חלקת קבר עולה כ-95 אלף שקל.
שירותים נוספים
לחברה קדישא תל אביב נציגים בבתי החולים רבין (בלינסון) בפתח תקוה, שיבא בתל השומר, וולפסון בחולון ואיכילוב בתל אביב. שעות העבודה הן 8:00-15:30. בכל מוקד תוכלו לקבל פרטים על תעריפי החברה. אחרי שעות העבודה ניתן לטפל בסידור הקבורה בטלפון 5117180 - 03.
חברה קדישא מפנה גופת נפטר לאחר שעות העבודה תמורת 660 שקל, מחיר דומה למחיר שגובים האמבולנסים הפרטיים תמורת העברת גופה. תשלום עבור תכריכי פשתן מיוחדים עולה 330 שקל. מסע לוויה ארוך יותר, מבית הנפטר או דרך בית כנסת, עולה 767 שקל. הטיפול בהוצאת רשיון קבורה הוא באחריות המשפחה.