חשש: 33 מוסדות חינוך חשופים לקרינה ממתקני חשמל
המשרד לאיכות הסביבה דורש מחברת החשמל לערוך בדיקות קרינה ב-33 מוסדות חינוך ברחבי הארץ שעל פי החשד חשופים לקרינת יתר ממתקני החברה. הדפיסו ושמרו: זוהי הרשימה המלאה של מוסדות חינוך החשופים על פי החשד לקרינת יתר. האם ילדיכם לומדים בהם? חברת החשמל מגיבה: "נתנו לנושא עדיפות ראשונה"
עד כמה הילדים שלכם חשופים לקרינה? ראש אגף קרינה ורעש במשרד לאיכות הסביבה, ד"ר סטיליאן גלברג, פנה היום (ב') לחברת החשמל בדרישה לערוך בדיקות קרינה ב-33 מוסדות חינוך ברחבי הארץ בהם ישנו חשש לקרינת יתר ממתקני החברה שנמצאים בסמיכות. בדיקת ynet מעלה כי רבים מבתי הספר - כלל לא ידעו על הבדיקה ותוצאותיה.
ד"ר גלברג מסר, כי בשנת 2001 קבע הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן (IARC) שמתקני חשמל החושפים את הציבור לקרינה בלתי מייננת העולה על 4-2 מיליגאוס (שדה מגנטי), הם גורם אפשרי לסרטן.
לאור קביעה זו, שהתבססה על מחקרים אפידמיולוגיים, אשר הצביעו על הכפלת התחלואה בלוקמיה בקרב ילדים, המליץ המשרד לאיכות הסביבה על תכנון והפעלה של מתקני חשמל באופן שהחשיפה הממוצעת לקרינה מהם, על פני 24 שעות באזורים מאוכלסים באופן רצוף וממושך, לא תעלה על 10 מיליגאוס.
ד"ר גלברג הוסיף, כי מנתוני המשרד לאיכות הסביבה עולה כי 30 מוסדות חינוך ברחבי הארץ מצויים במרחק של פחות מ-30 מטר מקווי הולכה 161 קילוולט, ו-3 מוסדות חינוך, במרחק של פחות מ-25 מטר מקווי הולכה 110 קילוולט.
חברת החשמל מוסרת בתגובה: רשימת המוסדות הגיעה ובבדיקה ראשונה נמצא שחלק ניכר מהמוסדות נמצאים ליד קווי הולכה תת קרקעיים, אחרים נמצאים ליד קווים עיליים. חברת החשמל
לפיכן, מציין ד"ר גלברג, התלמידים השוהים במוסדות חינוך אלה במשך שעות ארוכות כל יום, נתונים בסכנה עקב חשיפה לרמות קרינה העולות על הערך המומלץ על ידי המשרד לאיכות הסביבה.
המשרד לאיכות הסביבה דרש מחברת החשמל לערוך את הבדיקות ולדווח על התוצאות בתוך שבועיים.
להלן רשימת מוסדות החינוך ה"חשודים בקרינת יתר":
תל אביב-יפו: תיכון חדש, דרך נמיר 81; גיבורי ישראל, רחוב יד לבנים 18; בי"ס י"ג, רחוב יד לבנים 13; הס, רחוב עמישב 50; תיכון טכנולוגי נעמת, שדרות ירושלים 153; מעש, רחוב ראול ולנברג 26, אהל שרה, שדרות הר ציון 50 וביה"ס לנבחני משרד העבודה, דרך בגין 130.
חיפה: גבריאלי, דרך יד לבנים 83.
בני ברק: קרלין סטולין, רחוב חבקוק 19; ת"ת דרך חסידים, רחוב בר אילן 31; מקור ברוך סרט ויזניץ, רחוב חזון איש 32; באבוב, רחוב חזון איש 18; תפארת מרדכי נדבורנא, רחוב עזרא 72; תיכון בית מלכה, רחוב חזון איש 99; מרכז מוסדות נדבורנה, רחוב עזרא 72; ת"ת שער התורה, רחוב בית שמאי 13; עטרת חיה, רחוב חזון איש 49.
רמת גן: שלום מד, רחוב אריה בן אליעזר 15; ערמונים, רחוב הכבאים 25; תיכון מקיף רמת גן, רחוב אריה בן אליעזר 30.
חולון: שפרינצק, רחוב קדושי קהיר 14; שזר, רחוב קדושי קהיר 18;
אשקלון: חטיבה ממ"ד, רחוב בן צבי, נאות אשקלון.
חדרה: שובו, רחוב העצמאות 25.
פרדס חנה-כרכור: נווה פרדסים, שכונת נווה פרדסים; מרכז קליטה טוקאיר.
ראשון לציון: אופקים, רחוב מיכאל לוין 14.
טירת כרמל: מפתן.
יקנעם עלית: תדהר, שדרות רבין 2.
צלפון (באזור בית שמש): מתתיהו.
מה אומרים בבתי הספר? בני רבנר, המנהל האדמיניסטרטיבי ב"תיכון חדש" אמר ל-ynet: "מחברת חשמל קיבלנו הנחייה לבדוק. כרגע נמצא אצלנו נציג חברת החשמל שבודק את הקרינה. אני לא יודע מה נעשה כשנקבל את הנתונים".
התלמידים בחצר בית הספר הופתעו לשמוע על הנתונים. נעמה, בת 16: "אני לא מאמינה שמישהו ירצה לסכן את בריאות התלמידים בכוונה. אני אמשיך להגיע לבית הספר, למרות סכנת הסרטן כי סרטן יש בכל מקום - בסיגריות שאני מעשנת, באוויר שאני נושמת..."
ואילו מנחם צוריה, מנהל תיכון טכנולוגי נעמת בת"א, מספר: "היו כאן היום מחברת החשמל, אבל הם לא אמרו למה הם באו. אם הייתי יודע מה קורה, לא הייתי נותן להם ללכת לפני שאני מקבל תשובות. זה חמור מאוד. נחכה לתשובה סופית של חברת החשמל". לפי בדיקת ynet, בבתי ספר אחרים כלל לא ידעו על הבדיקה בנושא.
לפני כשלושה שבועות פורסם ב-ynet כי חברת החשמל בונה את מתקניה השונים, גם בתחומים מאוכלסים, ללא שום פיקוח של המשרד לאיכות הסביבה לגבי רמת הקרינה הנפלטת מהם. החוק כיום אינו מחייב את החברה לפיקוח מצד המשרד לאיכות הסביבה. בבדיקות שערכו אנשי המשרד התגלו אשתקד כמה מקרים של קרינת יתר ממתקני החברה באזורים מאוכלסים.
חברת החשמל: הבדיקות בעיצומן
מחברת החשמל נמסר בתגובה: רשימת מוסדות החינוך אכן הגיעה לחברה. מבדיקה ראשונה עולה כי חלק ניכר מהמוסדות נמצאים ליד קווי הולכה תת-קרקעיים, אחרים נמצאים ליד קווים עיליים. החברה נותנת לנושא עדיפות ראשונה ונמצאת בעיצומן של המדידות. עם סיומן, יועברו הנתונים לגופים הרלוונטים, ביניהם המשרד לאיכות הסביבה.
עוד אומרים בחברת החשמל, כי המדידות מתבצעות רק כדי להסיר ספק, אם קיים כזה, ולצורך מתן מידע אמיתי, בדוק ומדויק. זאת, חרף העובדה שעד היום, גופי המקצוע בעולם אינם מצביעים על סיכון ממשי, מוכח או לא מוכח, משדות מגנטיים, ואינם מצביעים על ביצוע פעולות חריגות כלשהן.
"ככל שאנחנו יודעים, לא קיימת קרינה אסורה ליד אף מוסד חינוכי". לדבריו, העירייה ביצעה בדיקות ליד בית הספר ערמונים, ולא מצאה בו קרינה, למרות שהוא מופיע בדו"ח. בעירייה מדגישים כי לאור הנתונים, יפנו לחברת החשמל כדי שתבצע בדיקה נקודתית - ואם יתברר שהמספרים נכונים ידרשו להזיז את מתקני החברה.
תגובות
בעקבות הפרסום הורה היום ראש עיריית רמת גן, צבי בר, לצוות היחידה האזורית לאיכות הסביבה לצאת מיד לשטח ולבצע מדידות קרינה בשלושת בתי הספר אשר צויינו בדו"ח. לבדיקה הוזמנו מנהלי בתי הספר ונציגי ההורים. תוצאות מוכיחות כי הקרינה בבתי הספר נמוכה מהתקן ונעה בטווחים שבין 0.5 ל-2 מיליגאוס בלבד.
בעיריית רמת גן שוקלים אפשרות להגיש תלונה במשטרה כנגד רכז הקרינה במחוז תל אביב של המשרד לאיכות הסביבה, ומציינים כי אין זה המקרה הראשון שיחידות של המשרד ממהרות להצהיר הצהרות שאין מאחוריהן דבר. במקביל קוראת העירייה להורים לשלוח את הילדים לבית הספר שכן אין סיבה לדאגה.
דובר עיריית בני ברק מסר שהעירייה פנתה למנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה של עיריות רמת גן ובני ברק, והובטח לה שאם הנתונים על הקרינה ממתקני החשמל נכונים - יפעל המשרד לאיכות הסביבה לסלק את הבעיה.