כשר, לא כשר: חידושים עם בשר
טיב טעם משיקה מותג עופות טריים לא כשרים. משפחת לבקוביץ ממשיכה את המסורת ופותחת מעדניה לבשרים מעושנים ונקניקים כשרים. וגם נתונים מפתיעים מסקר חדש: רובנו שומרים על כשרות בבית, אבל מקפידים פחות במסעדות
רשת המעדניות "טיב טעם" השיקה בסוף השבוע שעבר את המותג הפרטי שלה לעופות לא כשרים שמחירם עקב כך זול בעד 15% בהשוואה לעופות הכשרים. המוצרים החדשים מיוצרים במשחטת "עוף העמק" ש"טיב טעם" השתלטה עליה, השקיעה 15 מיליון שקל בחידוש הציוד, ומעתה תהיה המשחטה הבלעדית של הרשת.
בעלי "טיב טעם", קובי טריביטש, הסביר את היתרונות בעוף מעצם היותו לא כשר, הן במונחים כספיים והן בערכים בריאותיים. לדברי טריביטש, העוף שלהם נבדל מעמיתיו המוכשרים בכך שהינו דל נתרן, ללא מלח הנדרש בתהליך הכשרת העוף. ביטול הצורך בהמלחה משפר את טעם העוף, מצמצם את כמות המים הנספגת בבשר העוף במהלך הבישול ובעיקר מועיל מאוד לאוכלוסיית הצרכנים הסובלים מיתר לחץ דם וממחלות בכלי דם.
בנוסף טוען טריביטש שהחיסכון בכשרות, מתבטא גם בחיסכון בעלויות היצור של עד 30% בכוח אדם, כולל החיסכון במשגיחי הכשרות רבנים, עובדים להכשרת העופות והמלח עצמו. מחירו של עוף טיב טעם שיימכר ברשת ולמסעדות יהיה נמוך יותר בהשוואה למחיר הרגיל של העוף. מחיר העוף הטרי יהיה עד 12.90 שקל לק"ג.
מי שמתעקש על מוצרי בשר כשרים ובכל זאת רוצה להרגיש טעם של חו"ל, יוכל למצוא אותם בנקניקים החדשים של מפעל "לבקוביץ 1928".
כשרים ומעושנים
משפחת לבקוביץ התמחתה בייצור בשרים מעושנים ונקניקים כשרים עוד בפאריז של המאה הקודמת, כאשר הרץ' לבקוביץ, שהגיע לפאריז מפולין, פתח את חנותו באיזור היהודי של העיר בשנת 1928. הנכד דידייה לבקוביץ, שממשיך את מסורת המשפחה, החליט לעלות לישראל לפני 5 שנים. תחילה מכרו הוא ואשתו מארסייה את הבשרים מתוצרתם לרשתות השיווק, ועכשיו החליטו לחזור למסורת מבית אבא ולהקים חנות תאומה לזו שהיתה בפאריז, בצמוד למפעל.
החנות החדשה ממוקמת בלב אזור התעשייה של כפר סבא ומוכרים בה בשרים מעושנים ונקניקים "על טהרת הבשר, ללא תוספות נלוות כמו סויה, מים או עמילן", אומרת מארסייה לבקוביץ'. לדבריה, הבשר מיובא מדרום אמריקה, שם ניזונות הפרות ממזון טבעי בלבד.
בין המוצרים של "לבקוביץ 1928" אפשר למצוא פסטרמי מתובל ומעושן (6.80 שקל ל-100 גרם); עגל חלב מבושל (16.50 שקל ל-100 גרם); לקס הודו מעושן (8.50 שקל ל-100 גרם); חזה בקר מעושן ומיובש, שטעמו דומה לבשר המלווה את שתיית הבירה ברוסיה
או את הבילדונג הדרום אפריקאי (9 שקל ל-100 גרם); חזה אווז פרימיום, מעושן ומיובש, מתאים כתוספת לחביתות, מרקים ואנטיפסטי (25 שקל ל-200 גרם); קבנוס גורמה, בשר בקר מעושן ומיובש לפחות 3 שבועות (7.40 שקל ל-100 גרם). בשלב זה נמכרים המוצרים רק בחנות החדשה באזור התעשיה בכפר סבא: רחוב התע"ש 24.
סקר: כשרים בבית, אוכלים בחוץ
71% מבתי האב היהודיים שומרים על מטבח כשר, אבל רק כ-59% מקפידים על כשרות כשהם אוכלים במסעדות. נתונים אלה עולים מסקר שערך "מכון ברנדמן למחקר ויעוץ בשיווק". בסקר שנערך בטלפון השתתפו 503 גברים ונשים בני 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג לפי גיל, מין ואיזור מגורים של האוכלוסיה הבוגרת דוברת העברית בישראל.
43% מבתי האב שומרים על כשרות מלאה במטבחיהם הפרטיים, 28% שומרים על כשרות חלקית ו-29% אינם שומרים כלל על כשרות. אבל, כשזה מגיע למסעדות משתנים הנתונים: רק 38% מקפידים לאכול במסעדות בעלות תעודת כשרות, 25% אוכלים במסעדות ללא תעודת כשרות, אך נזהרים שלא לאכול מזונות לא כשרים, 34% לא מקפידים כלל ו-3% אינם אוכלים במסעדות.
עוד עולה מממצאי הסקר כי בעת השהות בחו"ל פוחתת מעט ההקפדה על אכילת מזון כשר: 34% אוכלים במסעדות כשרות בלבד, 24% אוכלים במסעדות, אך נזהרים שלא לאכול מאכלים לא כשרים, 35% לא מקפידים ואילו 7% אינם אוכלים כלל במסעדות בחו"ל.
41% מן החילוניים מדווחים על שמירת כשרות בבית. כאשר מדובר באכילה מחוץ לבית יורד שיעור המקפידים על כשרות מבין החילוניים ל-30%. 97% מקרב מי שמגדירים עצמם מסורתיים מקפידים על מטבח כשר בבתיהם כאשר 91% מהם מקפידים על אכילת מזון כשר במסעדות בארץ ו-84% בחו"ל.
"סיסמת ההשכלה בגרמניה של המאה ה-18 'היה יהודי באוהליך ואדם בצאתך' זוכה ליישום מסוים בקרב חילוניים בישראל בכל הנוגע לכשרות", אומרת רות ברנדמן, מנכ"ל "מכון ברנדמן למחקר ויעוץ בשיווק", "מאחר שחילוניים רבים נוהגים במידה רבה כמסורתיים במטבחיהם וכחילוניים באוכלם בחוץ. מכאן ניתן להסיק כי קיים פער בין תפישת חילוניים רבים את עצמם כחילוניים לבין התנהגותם בפועל".