בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבנקים
על פי הבקשה לתביעה, מוערך הנזק שנגרם לציבור כתוצאה מעיכוב כללי הגילוי הנאות בכ-345 מיליון שקל; הנזק למשק בית מוערך ב-46 דולר כללי הגילוי הנאות, שנכנסו לתוקף במלואם בינואר, מחייבים את הבנקים לדווח מראש ללקוח על עלות כל פעולה בנקאית
דחיית כניסתם לתוקף של כללי הגילוי הנאות בבנקים גרמה לציבור נזק של 345 מיליון שקל בתקופה שבין 1 ביולי 2003 ל-3 בדצמבר 2003. כך טענו באחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה תובעים שהגישו בקשה לתביעה ייצוגית נגד חמשת הבנקים הגדולים.
התובעים - משרד עורכי-הדין כהן-סגל-שרמן את ניר ורו"ח אברהם עומר - הגישו את התביעה בחודש אוגוסט נגד הבנקים הגדולים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, הבינלאומי והמזרחי) בטענה להפרת כללי הגילוי הנאות.
כללי הגילוי הנאות מחייבים את הבנקים לתת מידע ללקוח לפני ביצוע כל פעולה בכל אחד מהערוצים לגבי עלות הפעולה. הכללים היו אמורים להיכנס לתוקף ב-1 ביולי 2003, אולם הבנקים טענו שהם לא יספיקו להיערך לכך. לכן, החליטה ועדת הכספים לדחות את כניסת הכללים לתוקף. הוסכם, כי הכללים ייכנסו לתוקף בשני שלבים - לגבי כמה מהפעולות בספטמבר 2003 ולגבי כל הפעולות בינואר 2004.
לטענת התובעים, ההוצאה הכספית של משק-בית בגין עמלות הבנקים מגיעה לכ-1,110 שקל בשנה. לדבריהם, 10% מסכום העמלות שגבו הבנקים מלקוחותיהם במהלך חמשת החודשים שאליהם מתייחסת התביעה היו נחסכים מהלקוחות אילו היו הבנקים ממלאים אחר כללי הגילוי הנאות בתקופה זו. לפי חישובם של התובעים, מילוי כללי הגילוי הנאות בתקופה זו היה חוסך לכל בית עסק תשלום עמלות בהיקף של 29
דולר בממוצע וכל משק בית היה חוסך תשלום עמלות בהיקף של של כ-46 דולר. התובעים טוענים עוד, כי הבנקים ממשיכים גם היום להפר את כללי הגילוי הנאות ואינם מגלים מראש את שיעור העמלות ללקוחותיהם. טענות אלה מתבסססות על ממצאי חוקרים פרטיים, שבחנו בשבועות האחרונים עשרות סניפים של 5 הבנקים הגדולים ברחבי הארץ. בין היתר, נבדקו סניפים בירושלים, חיפה, בית שאן, עפולה, נתניה, פרדס חנה, טבריה, אבן יהודה, רעננה, הרצליה, רמת-גן, חולון, סביון, פתח-תקווה, ראשון לציון וגדרה.
התובעים שוקלים כעת לעתור לבגץ, בבקשה לבטל רטרואקטיבית את דחיית כניסת הכללים לתוקף. בשבוע שעבר הסכימו הבנקים הגדולים להקפיא בחודשיים הקרובים העלאת עמלות. בתקופה זו תיערך בדיקה השוואתית מקפת של נושא עמלות הבנקים בישראל לעומת העמלות במדינות אחרות. הבדיקה תיערך על-ידי משרד האוצר, מרכז המחקר של הכנסת, המפקח על הבנקים, איגוד הבנקים והמועצה לצרכנות. מסקנות הבדיקה יוגשו לוועדת הכלכלה של הכנסת.
גם הפיקוח על הבנקים מצוי בעיצומה של בדיקת העמלות הבנקאיות. נושא העמלות בבנקים עלה לכותרות באחרונה בעקבות החלטת בנק הפועלים לייקר את עמלת רישום שורה בחשבון מ-1.21 שקל ל-1.28 שקל. ייקור זה נשאר בתוקף למרות ההחלטה על הקפאת העמלות.