למרות הפיגוע: לא צפויה תגובה חריפה מצד ישראל
8 בני-אדם נרצחו בפיגוע התאבדות בקו 14 בירושלים. 60 נפצעו. ראשי מערכת הביטחון התכנסו בלשכת השר מופז להתייעצות ביטחונית. שר החוץ שלום: ישראל חייבת להגיב על הפיגוע הקשה. כתר מלא הוטל על בית-לחם, ממנה יצא המחבל. הפתח נטל אחריות, אולם במערכת הביטחון סבורים שהחמאס עומד מאחוריו. אבו-עלא גינה. הבית-הלבן: הגיע הזמן להפסיק לדבר ולהתחיל להילחם בטרור
ישראל לא תגיב באופן חריג על הפיגוע הקשה בירושלים, שאירע הבוקר (יום א') בקו 14 בבירה. עם זאת, ייתכן שייערך מבצע נקודתי בבית-לחם, דוגמת זה שאירע בעיר לאחר הפיגוע האחרון בירושלים. כך, לדברי מקור ביטחוני בכיר, הוחלט בדיון שהתקיים הערב בלשכת שר הביטחון, שאול מופז, בהשתתפות ראשי מערכת הביטחון.
שר החוץ, סילבן שלום, אמר היום כי "פיגועי הטרור לא יכולים להישאר בלי תגובה. גם האחראים לפיגוע הזה לא יינקו".
"עוד לא התאוששנו מהפיגוע הקודם". עדויות הפצועים
בפיגוע נרצחו שמונה בני-אדם. תחילה נמסר על שבעה נרצחים, אולם אחר הצהריים אמר ראש המכון לרפואה משפטית באבו-כביר, פרופ' יהודה היס, כי למכון הגיעו שמונה גופות, והמשטרה עידכנה את מספר הנרצחים לשמונה. בין הנרצחים: אחיה של אחת העובדות בשגרירות ישראל בהאג, שם ייפתח מחר הדיון בנושא גדר ההפרדה.
שמות ההרוגים שהותרו עד כה לפרסום:
- ליאור אזולאי (18), תושב ירושלים
- סמל-ראשון נתנאל חבשוש (20) מירושלים
- יהונתן בניהו צוקרמן (18), תושב ירושלים
- יובל אוזנה (32) מירושלים
- יהודה חיים (48) מגבעת-זאב
- יפה בן-שימול (57) מירושלים
- אילן אביסידריס (40) מבאר-שבע
התגובה הראשונה לפיגוע הייתה הטלת כתר מלא על אזור בית-לחם, ממנו יצא המחבל המתאבד. המחבל, מוחמד זעול, בן 23 מהכפר חוסאן, טען בקלטת שפירסם ארגון הפתח כי ביצע את הפיגוע "כנקמה על הטבח שמבצעת ישראל בפלסטינים". כוחות צה"ל פשטו על הכפר וחקרו את בני-משפחתו של זעול, שנלקחו בין השאר לבדיקות די-אן-איי בגוש עציון.
בכפר חוסאן שרר הלם, כאשר התבררה זהותו של המחבל. זעול, אב לתינוק ובעל לאשה הרה, תואר כ"אדם שקט, צנוע ופשוט, שעבד למחייתו כרצף ולא היה ידוע בשום שיוך פוליטי כזה או אחר".
לאחר הודעת גדודי אל-אקצה של הפתח, לפיה הארגון ביצע את הפיגוע, יצאה הודעת הכחשה, שטענה כי פעולות מסוג זה "פוגעות באינטרס הפלסטיני". אולם הודעה נוספת מטעם הגדודים תקפה את המכחישים.
במערכת הביטחון מעריכים כי דווקא ארגון החמאס הוציא לפועל את הפיגוע, אולי תוך שיתוף פעולה עם הפתח. בצה"ל ובשב"כ מזהים פעילות חבלנית מוגברת שיוצאת מאזור בית-לחם בחודשים האחרונים, מאז העיר הועברה לאחריות ביטחונית פלסטינית, עד כדי הפיכתה "עיר מקלט למחבלים", תוך ניצול הפירצה שנותרה בתוואי הגדר באזור עוטף ירושלים.
שני מאבטחים ביצעו סריקות באוטובוס
המשטרה חוקרת את הפיגוע, כמו גם את תפקוד המאבטחים. להערכת החוקרים, המחבל המתאבד עלה לאוטובוס באזור התעשייה תלפיות. ברחוב התעשייה עלה מאבטח ראשון לאוטובוס, ביצע סריקות וירד ברחוב פייר קניג בתלפיות.
לאחר מכן עלה מאבטח נוסף, שביצע סריקות באוטובוס וירד ברחוב עמק רפאים. שניות ספורות אחר-כך התפוצץ המחבל. משמעות הדבר היא ששני המאבטחים היו באוטובוס יחד עם המחבל, אולם איש מהם לא זיהה אותו. משניהם נגבתה עדות במשטרה.
בידי מערכת הביטחון ישנן 50 התרעות לפיגועים נוספים. ממחר בשעות הבוקר המוקדמות תיכנס המשטרה בכל רחבי הארץ לפעילות מבצעית (פע"ם) ג' - שלב אחד לפני מצב חירום. ההחלטה על כך התקבלה בעקבות הערכות מצב וריבוי ההתרעות, ועל רקע הדיון בנושא הגדר הצפוי להתחיל מחר בבית-הדין הבינלאומי בהאג.
במהלך השבועות האחרונים היתה המשטרה ערוכה בפריסה רחבה בכל הארץ. ממחר יוצבו מחסומים נוספים, ויערכו סיורים גלויים וסמויים בקו התפר ובאזור עוטף ירושלים.
הרשות גינתה, בג'נין חילקו סוכריות
הפיגוע הקשה זכה לסיקור נרחב בתקשורת הבינלאומית, ובמיוחד הודגש הקשר בינו לבין הדיון שנפתח מחר בבית-הדין הבינלאומי בהאג בנושא גדר ההפרדה.
הרשות הפלסטינית מיהרה לגנות את הפיגוע. ראש הממשלה הפלסטיני אבו-עלא גינה אותו באופן אישי, ואמר כי הוא מנוגד לאינטרס הפלסטיני. אולם ברחוב הפלסטיני נראו פרצי שמחה.
עשרות חמושים פלסטינים, אנשי גדודי חללי אל אקצה, קיימו אחר הצהריים תהלוכת שמחה בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים שלה. במהלך התהלוכות חילקו החמושים דברי מתיקה לתושבים.
מפקד הגדודים בג'נין, זכריה זוביידי, אמר כי "פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל הם הדרך היחידה לנצח את ישראל". הוא הזכיר את "מעשי הטבח האחרונים" בשכונת סג'אעייה וזייתון בעזה.
הערב גינה גם הבית-הלבן את הפיגוע בירושלים. דוברו של הנשיא בוש אמר: "רשמנו לפנינו את הגינוי ששיגרה הרשות הפלסטינית, אולם זהו זמן להפסיק לדבר ולהתחיל לפעול לפירוק תשתיות הטרור".