מילון מונחי רשת
הטרמינולוגיה של עולם הרשתות עשויה להיות מבלבלת לעיתים, והיא כוללת שלל מונחים וראשי תיבות לועזיים שחשוב לדעת מה פירושם בטרם רצים לרכוש ולהתקין רשת ביתית, חוטית או אלחוטית. הדפיסו ושמרו
AP - או Access Point
מתקן הפועל כגשר פשוט (ברמת החיבור הפיזי בלבד) בין הרשת המקוונת והרשת האלחוטית.
Ad hoc mode
שיטת חיבור נקודה לנקודה, ללא תיווך של נקודת גישה, שכרטיסי PC אלחוטיים משתמשים בה כדי לתקשר ישירות ביניהם.
AS - או Advanced Encryption Standard
סטנדרט הצפנה פדרלי התומך במפתחות הצפנה של 128, 192 ו-256 קילובייט. הוא חלק מסטנדרט האבטחה 802.11i, שאושר על ידי ממשלת ארה"ב גם ליצוא.
Bluetooth
טכנולוגיית אלחוט הפועלת בתחום התדרים של 2.4 גיגהרץ. עוצמת השידור הנמוכה מגבילה את הטווח ל-10 מטרים ופשטות מנגנון השליטה בזכויות הגישה לרשת (כדי למנוע התנגשויות) מגבילה את המהירות תיאורטית ל-720 קילובייט לשניה.
Centrino
מותג הטכנולוגיה הניידת של אינטל, הכוללת את מעבד PentiumM, ערכת השבבים 855 ופתרון 802.11b של אינטל. רק מחשבים המובנים עם כל המוצרים הללו זכאים לשאת את הלוגו של Centrino.
DHCP - או Dynamic Host Configuration Protocol
פרוטוקול של שירות תצורת רשת המסופק על ידי נתב, Gateway או מכשיר רשת אחר שפועל כמנהל כתובות ברשת מקומית. השרת מקצה באופן אוטומטי נתוני TCP/IP (כולל כתובות IP) לכל התקן המבקש אותם. בעזרת DHCP ניתן לחלק כתובת IP אחת בין מספר משתמשים מתחלפים, באופן דינמי.
DOCSIS - או Data Over Cable Service Interface Specification
סטנדרט המגדיר כיצד מודמים של כבלים מתקשרים על כבלי טלוויזיה.
DSSS - או direct-sequence spread spectrum ו-FHSS - או frequency-hop spread spectrum
פריסת ספקטרום בסדרה מתוכנתת ופריסת תדר בקפיצות אקראיות.
שתי טכנולוגיות "ספקטרום מרוח" המשמשות לשדר מידע ברדיו. "מריחת הספקטרום" (בניגוד ליציבות התדר של תחנת רדיו ארצית, למשל) מקטינה את הרגישות לרעשים ולשיבושים אחרים, אך היא אפשרית רק במחיר "יתירות" מסוימת בשידור ולכן "בזבוז" של רוחב פס. עם DSSS, טכנולוגיה הנמצאת בשימוש ב-802.11, השידורים מופצים בכל רוחב הפס על מספר ערוצים חופפים. ב-FHSS, הנמצא בשימוש מוצרי רשת מוקדמים ובטלפונים אלחוטיים, השידור קופץ באופן אקראי מתדר אחד לשני.
EAP - או Extensible Authentication Protocol
כללי זיהוי גמישים, המאפשרים להתקני אלחוט לתקשר עם שרתי אימות זהות (אותנטיזציה) כמו RADIUS (ראו בהמשך).
802.11a, 802.11b, 802.11g
מפרטי IEEE המגדירים תקנים לטכנולוגיית תשתית אלחוטית בתוך משפחת אתרנט. מוצרי "b" פועלים בתחום התדרים של 2.4 גיגהרץ ויש להם קצב מקסימלי של 11 מגהבייט לשניה. מוצרי "a" פועלים בתחום 5 גיגהרץ בקצב מקסימלי של 54 מגהבייט לשנייה. מוצרי "g" פועלים באותו תחום כמו "b", 2.4 גיגהרץ אבל בקצב המהיר של מוצרי "a", עד 54 מגהבייט לשניה.
802.11e
סטנדרט מוצע להגדרת איכות השירות (QoS) של רשתות אלחוטיות.
802.11i
סטנדרט שאושר לאחרונה ומאפשר אבטחה משופרת לרשתות אלחוטיות.
802.11n
סטנדרט מוצע לרשת רחבה, שיאושר ב-2005 או 2006, ויגיע למהירויות שבין 100 ל-320 מגהבייט לשניה.
SSID - או Service Set Identifier
סוג של מזהה ייחודי, המתייחס הן לנקודת הגישה והן לכרטיס החיבור במחשב. המזהה הזה מוצמד לכל חבילת מידע המועברת ביניהם ומאפשר לנקודת הגישה לזהות את הלקוח האלחוטי שלה ואת תנועת המידע שלו. המחרוזת בת 32 תווים (אותיות ו/או מספרים), משמשת כשמה של הרשת האלחוטית.
Ethernet
הטכנולוגיה הפופולרית ביותר להתקנת רשת מקומית. הכבלים המשמשים לחיבור עשויים מזוגות שזורים בדומה לחוטי הטלפון, רק באיכות חשמלית משופרת הנקראת קטגוריה 5. כל אחת מנקודות הקצה מחוברת ישירות למוקד החיווט (Hub), שיכול להיות בסך הכל התקן פשוט שמחבר את כולן בצורה פסיבית, או "מתג" (Switch), שמאפשר העברה של מספר תשדורות במקביל בין נקודות קצה שונות.
ישנם כמה סוגי Ethernet עבור רשתות מקומיות קוויות, החל מ-10 מגבייט לשנייה (Ethernet מסורתית), 100 מגבייט לשנייה (Fast Ethernet) ועד 1,000 מגבייט לשנייה (Gigabit Ethernet). ברשתות Wi-Fi, הפרוטוקול הותאם לשידורים אלחוטיים במהירות 11-54 מגהביט לשנייה. ברשתות WiMax הפרוטוקול מותאם להפצת נתונים אלחוטית בטווח של מספר ק"מ.
Gateway
שער תקשורת. מכשיר הכולל את כל שנדרש לחיבור הרשת האלחוטית לאינטרנט: מודם, נתב, נקודת קצה אלחוטית ו-Firewall.
Hot spot
"נקודה חמה". אזור ציבורי או מסחרי בו מוצעת גישה אלחוטית לאינטרנט, בין אם בחינם או בתעריף לפי שעות או ימים.
IEEE - או Institute of Electrical and Electronics Engineers
ארגון המתווה סטנדרטים בתחום המחשוב והתקשורת, באחריותו כל תקני משפחת 802.11 (אתרנט), כולל כל מה שרלוונטי לרשתות אלחוטיות.
IRDA (אינפרה אדום)
תקן לתקשורת נתונים באינפרה אדום. טכנולוגיה אלחוטית בסיסית עם טווח של עד שלושה מטרים וקצב של עד ארבעה מגהבייט לשניה. משמש בעיקר לסנכרון מידע בין מחשב לבין עזרי כף יד וטלפונים סלולריים.
IP (Internet Protocol) address
כתובת IP. מזהה מספרי עבור התקנים הנמצאים על רשת TCP/IP. פורמט כתובת IP הוא מחרוזת של ארבעה מספרים, הנעים בין 0 ל-256, מופרדים על ידי נקודות.
MAC - או Media Access Control
כתובת רשת מותקנת מראש באורך של 48 ביט, שהיא ייחודית לכרטיס הרשת או לנתב, ומשמשת לצורכי אבטחה כדי לזהות את התקני הרשת הספציפיים. בניגוד לכתובת IP, אותה ניתן לשנות באופן דינמי, כתובת MAC צרובה בזכרון של רכיב החומרה בזמן היצור ותפקידה דומה לברקוד. היא מפוענחת רק ברמת החומרה המקומית (המתג או הגשר) ואינה ממלאת תפקיד בניתוב IP.
ה-MAC Filters מאפשרים ליצור רשימה של כתובות MAC המאושרות לשימוש ברשת, ובכך מונע כניסתם של אלו שאינם מאושרים לשימוש.
NAT - או Network Address Translation
מנגנון המאפשר לרשת שלמה לחלוק כתובת IP אחת. מופעלת על ידי הנתב, ומאפשרת להסתיר נתונים ספציפיים של הרשת הפנימית.
OFDM - או Orthogonal frequency division multiplexing
טכניקת ריבוב בה אות הרדיו מוחלק לכמה פסי תדרים צרים כדי להעביר מספר ערוצים במקביל ללא הפרעה הדדית. הן 802.11a והן 802.11g משתמשות ב-OFDM.
Phone-line
סטנדרט שנוסד על ידי ה-Home Phoneline Network Alliance, ובתקן HPNA 2.0 מאפשר חיבור של רשתות אתרנט המשדרות בקצב 10 מגהביט לשניה על קווי הטלפון הקיימים בלא להפריע לשימוש הרגיל בהם. הצעת עדכון חדשה, HPNA 3.0, קוראת לחיבור במהירות גבוהה יותר ונמצאת בדיונים.
Power-line
טכנולוגיית רשת המשתמשת בקווי החשמל הביתיים כדי להעביר מידע במהירות של עד 14 מגהביט לשניה. מוצרי PowerLine עושים שימוש במפרט HomePlug 1.0. העברת הנתונים על רשת החשמל לא מושפעת ממה שקורה לקווים מבחינת העברת זרם חזק למכשירים שונים ולתאורה.
Preamble A
אות מקדים שציוד רשת משדר כדי לאתר את האות ולסנכרן בין התקנים מקוונים ואלחוטיים. (כמו הקריאות "1-2-3-ניסיון" של מתקיני מערכות שמע).
RADIUS - או Remote Authentication Dial-In User Service
מערכת לאימות זהות בתקשורת, המוודאת את זכויות המשתמש ומאפשרת להגיע למשאבים הדרושים ואף לחייב את חשבונו במידה וזה שירות בתשלום.
RC4
אלגוריתם הצפנה שפותח במעבדות RSA.
Roaming
נדידה, היכולת לעבור מנקודת גישה אחת לשניה בתוך רשת מקומית ללא התנתקות החיבור.
Router
נתב. מתקן המחבר שתי רשתות נפרדות ומעביר חבילות מידע ביניהן. נתבים משתמשים בכתובות הלוגיות, המהוות חלק מפרוטוקול IP, כדי לכוון ולנתב חבילות מידע בין הרשתות. רבים מהנתבים כוללים מתג של ארבעה שקעים, המאפשר להעביר מידע ברשת בין התקנים.
SPI - או Stateful Packet Inspection
טכנולוגיית פיירוול הבוחנת את תוכן חבילות המידע כדי להחליט האם להרשות להן להיכנס לרשת. זו הטכנולוגיה שנחשבת כדרישת מינימום בהגנה על רשתות עסקיות, אבל בבתים ניתן להסתפק ברמה נמוכה יותר של הגנה, מהסוג שמספקת NAT.
Switch
מתג תקשורת. מתקן חומרה המשמש כנקודת חיבור מרכזית (Hub) לכל כבלי הרשת המקומית המאפשר העברה בין כמה נקודות קצה בו זמנית ללא הפרעה. בסביבה קטנה יחסית של רשתות, מתג של 4-12 שקעים, שמכל אחד מהם יוצא קו UTP לשקע בקיר, יכול להיות חלק מהנתב או משער הכניסה.
Shared key
מפתח משותף. מפתח הצפנה הידוע הן לשולח והן למקבל המידע.
3G
הדור השלישי של טלפוניה סלולרית. למרות שהוא עדיין רחוק מאתנו בכמה שנים, 3G מבטיח קצבי העברת נתונים של עד שני מגהבייט לשניה. כיום מגיעים הטלפונים מדור 2.5 (טכנולוגיית GPRS) למהירויות בסביבות 100 קילובייט לשניה רק לעתים נדירות, ולרוב הם מסתפקים בקצבים באזור ה-60 קילובייט לשניה.
TKIP - או Temporal Key Integrity Protocol
פרוטוקול להצפנה בסטנדרט 802.11i. פרוטוקול TKIP מספק מפתח חדש לכל חבילת מידע, מבצע בדיקת אמינות ההעברה ומנגנון הצפנה חוזרת. מיועד לתקן פרצות באבטחת הרשת האלחוטית.
UPnP - או Universal Plug and Play
ארכיטקטורת חיבור בין PC למתקנים אחרים המשתמשים בפרוטוקול TCP/IP. היא מאפשרת לכל התקן לרכוש לעצמו כתובת IP באופן אוטומטי ולהכריז על נוכחותו לשאר ההתקנים ברשת.
WEP - או Wired Equivalent Privacy
סטנדרט אבטחה מבוסס הצפנה לרשתות אלחוטיות. משתמש במפתחות הצפנה קבועים של 64 או 128 ביט ובאלגוריתם ההצפנה RC4, אך הוכח כלא בטוח והוחלף על ידי WPA.
WPA - או Wireless Protected Access
פרוטוקול הצפנה שמחליף את WEP, מהווה חלק מתוך הסטנדרט 802.11i, ועושה שימוש ב-TKIP או AES. התקן מבוסס על מפתחות משתנים ולכן קשה יותר לפיצוח.
WPA2 - או Wireless Protected Access 2
פרוטוקול ההצפנה החדש ביותר, שמשתמש רק בהצפנת EAS.
Wi-Fi - או Wireless Fidelity
תוכנית אישורים שנוצרה על ידי ברית Wi-Fi כדי לוודא תאימות בין מוצרי 802.11. רק מוצרים שעברו את מבחני ההתאמה לסטנדרט במעבדות שאושרו על ידי הברית רשאים לשאת את לוגו Wi-Fi.
Wi-Fi Alliance
ברית Wi-Fi. נוסדה על ידי התעשייה כדי לוודא תאימות בין מוצרי 802.11. כוללת כיום כ-180 חברות הפועלות בתחום הרישות האלחוטי.
Xpress
טכנולוגיה מבוססת סטנדרטים שפותחה על ידי Broadcom, ומבוססת על מפרטים לשיפורי מולטימדיה אלחוטיים (WME). מהווה חלק חשוב מתוך טיוטת התקן 802.11e של IEEE.