שביטה שוחרר מ"איכילוב" והועבר לבית לוינשטיין
אחרי שחלה הטבה משמעותית במצבו הוחלט להעביר את האוהד שנפצע בדרבי לתהליך השיקום שייארך מספר חודשים. אחיו: "צפויה לנו עבודה רבה עד שיחזור למצבו הקודם". אחותו של שביטה אמרה בראיון ל"ספורטי.וי" על זורקי החזיז שנעצרו: אין לי מה לדבר או לומר לרוצחים הללו"
שבוע וחצי לאחר שנפצע באורח אנוש במהלך הדרבי התל-אביבי, שוחרר הבוקר (ד') אדהם שביטה מבית החולים "איכילוב" והועבר לתהליך שיקום והחלמה בבית לוינשטיין.
שביטה, אוהד הפועל תל אביב אשר נפגע באופן אנוש מחזיז שנזרק ליציע בו ישב, היה מאושפז בימים הראשונים כשהוא מחוסר הכרה ומחובר למכשירי הנשמה. לאחר שחלה הטבה משמעותית במצבו והתברר כי הוא מסוגל לנשום בכוחות עצמו הוחלט להעבירו לבית לווינשטיין, שם הוא אמור לשהות מספר חודשים.
אחיו של אדהם, מאייס שביטה, אמר ל-ynet: "אדהם לא מתפקד בצורה כל כך טובה. הוא מתקשר עם הסביבה ומבין כל מה שמדברים איתו אולם צפויה לנו עבודה רבה איתו עד שיחזור למצבו הקודם. תהליך ההחלמה ייקח זמן רב".
אחותו של אדהם, מייסאן, התראיינה לתכנית "ספורטי.וי" בטלוויזיה החינוכית. שביטה אמרה דברים קשים על האוהדים שזרו את החזיז שפגע באחיה והדגישה כי מבחינתה אין מקום לסליחה עבורם.
"אין לי מה לדבר או לומר לרוצחים הללו", אמרה שביטה בראיון שערך עימה קפטן הפועל תל אביב ומנחה התכנית, שמעון גרשון. "מדובר באנשים רעים בלי שכל, שלא מבינים שספורט זה תרבות. אסור לתת להם להגיע למגרשים". אתמול, כזכור, עצרה המשטרה שלושה חשודים במעורבות לזריקת החזיז.
מייסאן שחזרה את האירועים שקדמו לזריקת החזיז בדרבי: "עודדנו את השחקנים של הפועל ולפתע התחילו לזרוק חזיזים. כולנו התכופפנו ולאחר כמה שניות כולנו התרוממו. כולם, חוץ מאדהם. צעקתי לו שיקום והוא לא ענה. התכופפתי אליו וראיתי שהוא שותת דם, צרחתי במגרש שיטפלו בו, לא עניין אותי כלום - רק שיצילו אותו".
לפני הדרבי לא ביקרה מייסאן במגרשי הכדורגל. "אדהם שלי שכנע אותי לבוא איתו למשחק, אמא שלי לא רצתה שנלך, אך החלטנו ללכת. לא חלמתי שתהיה אלימות במגרשי כדורגל, לא ידעתי מה זה בכלל, היום אני בטראומה גדולה מאוד. ניסו לשכנע אותי ללכת למשחק שהיה השבוע מול אשדוד (מול הפועל תל אביב). לא הייתי מסוגלת, לא יכולה לחשוב עליי במשחק כדורגל. אולי כשאדהם יקום אלך איתו שוב למשחק של הפועל תל אביב".
אחרי המשפט האחרון הרים גרשון את הכפפה והבטיח למייסאן כי ברגע שאדהם יתעורר הוא ידאג לקחת את השניים איתו לאחד המשחקים של הפועל תל אביב.
מלחמה באלימות: דיבורים לחוד, ומעשים לחוד
מאז פציעתו של אוהד הפועל תל אביב, אדהם שביטה, דנים כל הגופים המעורבים בדרכים לצמצום אירועי האלימות. המשטרה, בתי המשפט וחברי הכנסת מזכירים כל הזמן שצריך לפעול לחקיקה מיוחדת, שתגביר את יכולת המשטרה להעניש אוהדים שמתנהגים באלימות במגרשי הכדורגל.
אולם, דיבורים לחוד ומעשים לחוד. מבדיקה שערך ynet, מתברר שמאז ספטמבר 2002 הוגשו תקנות מיוחדות להשלמת חוק הבטיחות במקומות ציבוריים, תקנות שהחמירו עם מבצעי מעשי האלימות ואמורות היו לאפשר למשטרה ולמערכת המשפט לנקוט ביד קשה כנגד המתפרעים. אולם, מאז שהוגשו התקנות, לא נעשה דבר בכנסת, למרות כל הדיבורים וההבטחות.
בשאילתה שהגיש ח"כ איתן כבל בכנסת, נשאל שר הפנים אברהם פורז מדוע עד היום, למרות דחיפות הנושא ולמרות שהתקנות כבר מוכנות, לא נעשה דבר. כמו כן, הועלתה השאלה האם חקיקה בזמן היתה מונעת מקרה כמו פציעתו של שביטה, שרק היום שוחרר מבית החולים לשיקום בבית לוינשטיין.
בין היתר, שאל ח"כ כבל שאל את השר פורז, מדוע התקנות לא יושמו ומדוע הן לא הוגשו לאישור הכנסת. בתשובתו, אמר שר הפנים: "היועצים המשפטיים של משרד הפנים ושל משרד העבודה הגיעו למסקנות כי במקום התקנות, עדיף לחוקק חוק בחקיקה ראשית ולאחר מכן להביא את זה לאישור הממשלה והכנסת ובין היתר, להחליף את החוק הקיים, חוק בטיחות במקומות ציבוריים. החוק הקיים אינו נמצא ולכן חקיקה ראשית אמורה לכסות את כל התחומים. בגלל זה לא הועברו התקנות".
פורז המשיך ואמר: "אני מבטיח לעשות מאמץ לקדם את התהליך כדי שיושלם מהר, למרות העבודה הרבה שיש בוועדות הכנסת".
ח"כ כבל אמר ל-ynet: "זו עוד הוכחה מדוע לא קורים דברים חיוביים בכדורגל ומדוע לא נפתרות הבעיות. ישנן תקנות מוכנות שרק צריך ליישם על מנת למגר את האלימות, אולם במקום זה, מעדיפים למשוך את הזמן ולחוקק חוק חדש, מה שכרגע לא פותר את הבעיה ואף גורם לאירועים מסוג זה שראינו בשבועות האחרונים".