טרייפל
קינוח רב-שכבתי המורכב מעוגת ספוג, רפרפת, פירות וקצפת רוויים בסירופ. תתפלאו, אבל התענוג המושחת הזה מגיע אלינו דווקא מהמטבח האנגלי
המטבח האנגלי, הסובל ממוניטין מפוקפקים ומדימוי עצמי נמוך, הצליח למרות הכל להנחיל לעולם כמה הברקות קולינריות שאין עליהן עוררין. אחת מהן היא ללא ספק הקינוח המסורתי הנקרא טרייפל. למעשה, זהו מבנה רב שכבתי המורכב מעוגת ספוג, רפרפת דלילה (קסטרד או חביצה בעברית), פירות וקצפת, רוויים בסירופ או באלכוהול, שממש מתחנן לאלתורים כיד הדמיון. בבריטניה הוא מככב כמעט בכל תפריט קינוחים.
הטרייפל, תתפלאו, הצליח להבקיע דרך גם למטבחים הניצבים בצמרת הגסטרונומיה העולמית. "צופה אינגלזה" (מרק אנגלי), למשל, ששמו מסגיר את מוצאו, הוא קינוח איטלקי מוערך שאינו אלא טרייפל משודרג (את החביצה הפשוטה מחליפה לפעמים זביונה איכותית). במטבח הצרפתי קוראים לרוטב וניל סמיך, המלווה קינוחי פירות שונים - מטארטים מרהיבים ועד קציפות מפוארות - "קרם אנגלייז", בלי להתכחש למקור.
הטרייפל הוא קינוח מעשי מאוד, שיכול לסדר לכם את סוף הארוחה בלי מאמץ (ראו טיפים וקיצורי דרך) ואף לנצל שאריות של עוגת ספוג, ביסקוויטים ופירות שידעו ימים טריים יותר. אפשר להכין אותו בקערה גדולה או בכלים אישיים, רצוי שקופים ונאים, כדי להבליט את השכבות הצבעוניות.
לפניכם מתכון להכנת רוטב וניל סמיך, שבעזרתו תוכלו להרכיב כל טרייפל העולה על דעתכם. אחריו תמצאו טרייפל מסורתי ועוד כמה וריאציות ועצות שיסייעו לכם לתת דרור ליצירתיות.
קרם אנגלייז
רוטב וניל סמיך בסיסי.
המרכיבים (ל-300 מ"ל רוטב):
1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת
1 תרמיל וניל
3 חלמונים
1/3 כוס סוכר
1 כפית עמילן תירס (קורנפלור)
הכנה:
- מרתיחים את השמנת עם תרמיל הווניל ומסירים מהלהבה. מניחים לתרמיל הווניל לשהות בשמנת כ-10 דקות. מוציאים וחוצים לאורך. בחוד של סכין מוציאים את הגרגרים השחורים ומחזירים לשמנת.
- מחזירים את השמנת לרתיחה ובינתיים טורפים את החלמונים עם הסוכר והעמילן עד שהתערובת אחידה. מסירים את השמנת מהלהבה ויוצקים בהדרגה, בזילוף איטי, לתערובת החלמונים, תוך בחישה רצופה.
- מחזירים את התערובת לסיר ומציבים אותו על להבה נמוכה ביותר או על סיר אחר עם מים רותחים. מבשלים תוך בחישה עד שהתערובת מסמיכה. מסירים מייד מהלהבה ומצננים היטב.
הערות:
- כשמגזימים בבישול או מבשלים בחום גבוה מדי, הרוטב עלול להתגבש. במקרה כזה, מסירים מייד מהלהבה ומעבירים דרך מסננת דקה.
- במקום מקל וניל, אפשר לקצר את התהליך ולהשתמש בכפית תמצית וניל (אמיתי, בבקשה, של "מק'קורמיק"). מדלגים על שלב ההשריה, מכינים את הרוטב ומערבבים לתוכו את התמצית אחרי שמסירים מהאש.
- הרוטב מתאים להכנת טרייפל, אך גם כליווי למגוון קינוחים ועוגות, בעיקר חמות (טארט תפוחים, עוגת שוקולד חמה).
טרייפל מסורתי
מבוסס על מתכון של דיליה סמית', ממלכות המטבח הבריטי. מעובד ומותאם למטבח הישראלי.
המרכיבים (ל-6-8 מנות):
כ-100 גרם בישקוטים או שאריות של עוגת ספוג
2 כפות ריבת פטל
200 גרם פירות יער קפואים
1/3 כוס יין שרי (או יין מתוק אחר)
2 בננות, קלופות וחתוכות
300 מ"ל רוטב וניל (ראו לעיל)
1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת
2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- בקערה גדולה מפוררים את הבישקו - טים או העוגה לחתיכות גדולות. מערבבים את הריבה עם היין ומוסיפים לקערה עם הפירות הקפואים. מערבבים הכל, כדי שהעוגה תספוג את הנוזלים. את השמנת עם הסוכר מוצקה.
- מרכיבים את הקינוח: מסדרים בתחתית כלי זכוכית גדול או כלים אישיים שכבת עוגת ספוג ופירות. זורים מעליה חתיכות בננה. יוצקים את הרוטב הקר ועורמים למעלה קצפת. מצננים היטב 3-4 שעות לפני ההגשה.
גיוונים וטיפים
- פירות היער הם המרכיב המסורתי, אבל כל תערובת של פירות, טריים או משומרים, תניב טרייפל משובח. לטרייפל אקזוטי - מנגו, אננס ופסיפלורה. להנאת הילדים - משמשים, אפרסקים ודובדבנים, או תותים ובננות.
- במקום יין מתוק אפשר להשתמש בליקר. אם מכינים לילדים, מחליפים אותו בסירופ (אפשר גם של קופסת שימורי פירות).
- במקום רוטב וניל (קסטרד) אמיתי אפשר בהחלט להשתמש בפודינג אינסטנט בטעם וניל או בכל טעם אחר.
- לקיצור דרך אמיתי - משתמשים במעדן חלב, "דני", "ג'ננה" ואחיהם, במקום ברוטב.
- להקצפה טובה ומהירה של שמנת טרייה, זכרו לצנן היטב (10 דקות במקפיא) את השמנת עצמה, המקצפים והקערה.