שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: ההומואים נגד בוש, ולהיפך

בסן פרנסיסקו החלו מחלקים רשיונות נישואים להומואים ולסביות. אמריקה השמרנית סערה. אז הודיע הנשיא בוש כי בכוונתו להכניס תיקון לחוקה ולהכריז שרק גברים ונשים רשאים להינשא כחוק ואמריקה סערה עוד יותר. מאבק לשיוויון

רוזי אודונל לא יכלה להתאפק.

 

כבר כמה שנים שהשחקנית ומנחת הטלוויזיה חיה בזוגיות עם חברתה לחיים קלי קרפנטר, ומגדלת עימה את חמשת ילדיהם. אבל כששמעה את הדברים שאמר השבוע הנשיא ג'ורג' בוש על כוונתו למנוע נישואים של הומואים ולסביות, היא החליטה לעשות מעשה. היא טסה לסן פרנסיסקו, שם מחלקים מזה כשבועיים רישיונות נישואים לזוגות חד-מיניים, ונישאה לאהובתה. 

 


רוזי אודונול
 

"האיחוד בין גבר לאישה מכובד ומעודד בכל התרבויות, בכל הדתות. המחויבות של בעל ואישה לאהוב ולשרת אחד את השני מקדמת את הילדים ואת יציבות החברה", אמר בוש.

 

"המילים שיצאו מפיו של הנשיא היו מפחידות ומלאות שנאה. מימי לא ראיתי נשיא אמריקני מדבר בכזו שנאה על ציבור כל כך גדול. כרגע, אני פשוט מפחדת להיות אזרחית ארצות הברית", אמרה אודונל.

 

אכן, הנאום לאומה השבוע של הנשיא בוש היה חריג. זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה בה הקדיש נשיא אמריקני נאום שלם לסוגיה ההומו-לסבית. זו גם הייתה אחת הפעמים היחידות בה עולה כוונה רצינית לבצע תיקונים בחוקה במטרה לשלול זכויות מהאזרחים.

 

"עד היום תיקונים בחוקה נעשו כדי להגן על זכויות אזרחים, לא כדי לשלול מהם זכויות", האשים הסנאטור טד קנדי את בוש בנאום בסנאט.

 

ואכן, הפעם היחידה בהיסטוריה האמריקנית שנעשה תיקון בחוקה כדי לשלול זכויות, היה חוק היובש - האיסור לייצר משקאות אלכוהול. אבל החוק ההוא, בשנות ה-20 של המאה הקודמת, לא מנע מהאמריקנים להמשיך לשתות לשוכרה.

 

שיכור מי שחושב שחקיקה נגד נישואי הומואים ולסביות תשנה את מסלול ההיסטוריה, אמרו השבוע מומחים לחקיקה, להיסטוריה ופרשנים למיניהם. כמו שבוטלו חוקי האפליה הגזעית והאיסור על נשואי זוגות מעורבים - שחורים ולבנים - בשנות ה-50 וה-60, בסופו של דבר גם ההומואים יזכו לשיוויון המגיע להם, הוסיפו.

 

גם ג'ורג' בוש יודע זאת. הוא יודע שמרי צ'ייני, הבת של סגנו דיק צ'ייני, גדלה בבית נוצרי טוב ולא הפכה ללסבית מתוך בחירה. כמה מהחברים הטובים ביותר שלו, כולל אחד התומכים הגדולים ביותר, הם הומואים.

 

האיש שעמד מול ארנולד

 

מי שהכניס את ארה"ב לסערה החד-מינית הנוכחית, וקבע במידה רבה את סדר יומה של האומה ושל המירוץ לנשיאות, היה ראש העיר הצעיר והנמרץ של סן-פרנסיסקו, גאווין ניוסום.

 

ניוסום, בן 36 ונשוי (לאשה), פתח את שערי בנין העיריה שלו לנשואים חד מיניים מיד עם כניסתו לתפקידו לפני חודש וחצי. העיתוי היה חג האהבה אבל הסיבה הייתה עמדתו של הנשיא בוש בנושא, אותה הביע לא פעם. למבקריו אמר ניוסום: "אני שומר אמונים לחוקה של קליפורניה. החוקה אוסרת להפלות אנשים על רקע דת, גזע או מין".

 

לפי החוק האמריקני, נישואים שנערכים בעירייה, המייצגת את הממשל הפדראלי מול תושבי העיר, הם נישואים שרירים וקיימים. מאז ההחלטה נהרו אלפי זוגות לעיר שנחשבת בירת ההומוסקסואלים של אמריקה הצפונית ומיסדו את זוגיותם באופן רשמי. "אנחנו ממהרים לסן-פרנסיסקו כי בקרוב הרפובליקנים בטח ימצאו דרך לעצור את זה", סיפר אחד מהמתחתנים החדשים.

 

ואכן, המושל החדש של מדינת קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, מיהר להורות לעירייה להפסיק את הענקת הרישיונות. גם קבוצות של נוצרים שמרנים הגישו שתי תביעות בהן קראו לשופטים לאסור את הנישואים. בדיון טענו השופטים כי אמנם "בהליך הנישואים יש משום פגיעה ברגשות הציבור", אולם הורו לעירייה להציג את טיעוניה בפני בית המשפט רק ב-29 למארס. עד אז, קבעו, יכולה העירייה להמשיך ולחלק רישיונות.

 

בתגובה הורה שוורצנגר לתובע הכללי של מדינת קליפורניה ביל לוקייר לעשות ככל שביכולתו על מנת לעצור את הסחף לפני מועד הדיון המשפטי. לוקייר הודיע כי בכוונתו לפנות לבית המשפט העליון במדינה, כדי שיוציא צו מניעה. ניוסום הגיש מצידו תביעה נגדית לבית המשפט העליון, בה הוא קורא לשינוי חוק המדינה בנושא. התביעה הזו תידון היום בסקרמנטו.

 

איך הכל התחיל

 

עוד לפני החלטתו מעוררת המחלוקת של ניוסום, הייתה סוגיית הנישואים החד-מיניים בבחינת קוץ מטריד התקוע באחוריה של החברה האמריקנית.

 

את המסע הארוך והמפרך להכרה בנישואים גאים התחילה מדינת וורמונט בשנת 2000, תחת שרביטו של המושל הווארד דין, שרק לאחרונה פרש מהמרוץ לנשיאות. אמנם המדינה לא הכירה בזכותם של הומואים ולסביות להתחתן, אך לראשונה בארה"ב היא אפשרה לזוגות אלה לחתום על חוזים אזרחיים המעניקים להם זכויות השוות לאלה של זוגות נשואים בכל הנוגע לנכסים, ביטוח ומשמורת על הילדים המשותפים.

 

"נישואי וורמונט" זכו למעמד של חוזה משפטי תקף, ומהזוגות שנישאו כך נדרש להופיע בבית המשפט אם רצו להתיר את החוזה ולהתגרש. אך זו הייתה הכרה משפטית ולא הכרה פדראלית. הזוגות לא היו רשומים כנשואים במרשם האוכלוסין ולא נחשבו כנשואים בעיני החוק.

 

שנה לאחר מכן במסצ'וסטס, הגישו שבעה זוגות הומואים תביעה משפטית נגד המדינה שסירבה להעניק להם רישיונות נישואים. בתום כשנתיים של דיונים, בנובמבר 2003, פסק בית המשפט העליון במדינה לזכותם וקבע כי האיסור על נישואי הומואים ולסביות מנוגד לחוקה האמריקנית.

 

המדינה ערערה אך בית המשפט עמד על דעתו. בתגובה התכנסו לפני כחודש מחוקקי מסצ'וסטס למרתון דיונים במהלכו ניסו להעביר תיקון לחוקת המדינה, שיגדיר נישואים ככאלה הנערכים בין גבר לאישה בלבד, החלטה שהייתה הופכת על פיה את פסיקת בית המשפט.

 

אך אחרי יומיים של דיונים לא הצליחו המחוקקים לגייס את הרוב הדרוש לתיקון החוק, ופסיקת בית המשפט נותרה בעינה.

 

לפיכך צפויה מסצ'וסטס להתחיל לחלק רישיונות נישואים תקפים לזוגות חד-מיניים במאי הקרוב. אלה יהיו רישיונות בעלי מעמד חוקי, בדיוק כמו בין גבר ואישה.

 

בדיוק באותו יום בו תמו הדיונים במסצ'וסטס, התעורר גאווין ניוסום במצב רוח מרדני. מדינת קליפורניה מתירה נישואים נוסח וורמונט, אך לראש העיר ניוסום, זה לא הספיק.

 

בוש במצוקה, גם קרי

 

בוש שתק נוכח פרשת מסצ'וסטס, אבל נאלץ להפר את שתיקתו אחרי סן פרנצ'יסקו. הוא היה חייב לרצות את בסיס התמיכה הפוליטי השמרני שלו - בעיקר הקואליציה הנוצרית. אלו החיילים של הרפובליקנים בתקופת הבחירות. הם אלה שיכולים להלהיב את הבוחרים ולהביאם לקלפיות, או יכולים להישאר בבית.

 

בוש עשה את מה שהשמרנים ציפו ממנו: הכרזה על תמיכה בתיקון לחוקה שיקבע שנשואים הם רק בין גבר לאישה. תיקון שכזה יחסום כל אפשרות להענקת רישיונות נישואים להומואים ולסביות במסצ'וסטס, בסן פרנסיסקו – בכל מקום באמריקה.

 

הוא הבהיר אמנם כי אינו מתנגד ל"נישואי וורמונט", אולם קבע כי הענקת רישיונות נישואים לזוגות של הומואים ולסביות פוגעת בבסיס ערכי המשפחה של החברה האמריקנית.

 

העובדה שבוש הכריז על תמיכתו בשינוי החקיקה מצביעה על מצוקתו הגדולה. הוא צריך לחזר אחר בסיס הכוח השמרני, תוך שהוא מסתכן באובדן התמיכה של תומכים המגדירים עצמם עצמאים. מדובר בהימור פוליטי לא קטן. לפי הסקרים השונים, רוב הציבור האמריקני תומך באיסור על נישואי הומואים ולסביות, אולם לתיקון בחוקה, צעד יוצא דופן בחריפותו, אין תומכים רבים.

 

לרפובליקנים יש אמנם רוב בסנאט ובבית הנבחרים, אבל כדי להעביר תיקון בחוקה יש צורך ברוב של שני שלישים. לא בטוח כלל שיש רוב להשגת החוב המיוחס בבתי הקונגרס. ואם לא די בכך, התיקון לחוק יצטרך לעבור אישור של לפחות 38 מדינות מתוך 50. זהו תהליך ממושך, שלא יסתיים לפני הבחירות לנשיאות בנובמבר.

 

זו אינה הפעם הראשונה שהרפובליקנים ינסו לנצל לטובתם נושא מסוג זה. כשהם בצרות, הם נוהגים להעלות לסדר היום נושאים כמו איסור לביצוע הפלות, תפילה במוסדות חינוך, פטריוטיזם והומסקסואליות.

 

אבל זהו אמצעי רפובליקני להלום במועמד הדמוקרטי, אם בוש יקלע בהמשך הדרך לצרות בנושא עיראק או הכלכלה. אם בוש יהיה בצרות, הוא ידליק את המדורה התרבותית הזו בחודשי הקיץ והסתיו.

 

ומה עם הדמוקרטים, איך הם מתמודדים עם תפוח האדמה הלוהט הזה?

 

בעימות שנערך הלילה בקליפורניה מתחו שני המועמדים במירוץ לנשיאות ביקורת על ההכרזה של בוש. "הוא מנסה לשנות את החוקה כי הוא בצרה פוליטית", אמר ג'ון קרי.

 

לפני ימים אחדים הוא אמר: "הנשיא לא מסוגל לדבר על הבריאות הרופפת, על הכלכלה המתדרדרת, על יחסי החוץ הרעועים, אז הוא מנצל אירועים שונים על מנת לפלג את העם".

 

קרי אמר בעבר כי הוא מעדיף שהומואים ולסביות יערכו טקסי נישואים אלטרנטיבים ולא יקבלו רישיונות נישואים רגילים, אך הציבור האמריקני, ובעיקר הרפובליקנים, רואים בסנאטור הליברלי ממסצ'וסטס אויב בכל הנוגע לשמירה על ערכי משפחה.

 

ואם שואלים למה בכלל הנושא הזה כה מטריד את האמריקנים, שרובם כידוע אינם הומוסקסואלים? השחקן והמפיק צ'ד אלן, הומוסקסואל מוצהר, נתן השבוע תשובה: "עד לפני שנה לא עניין אותי כלל מוסד הנשואים", אמר.

 

"אבל לפני שנה התאהבתי במישהו ובפעם הראשונה בחיי והתחלתי לחשוב על בניית משפחה יחד. כשהתעוררתי הבוקר, שמעתי שהנשיא אומר לי שאני לא יכול להתחתן, שאני לא מספיק טוב ושאני אזרח מדרגה שניה".

 

זה בדיוק הטיעון שיציגו היום בבית המשפט בקליפורניה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"המילים של הנשיא היו מפחידות". אודונל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"אני אזרח ממדרגה שנייה?". חתונה בסן פרנסיסקו
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ראש עירית סן פרנסיסקו, גאווין ניוסום. יוצא למאבק
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אלפים נהרו לסן פרנסיסקו לקבל רישיון נישואים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מצוקה פוליטית. בוש
צילום: רויטרס
מומלצים