נשיא האיטי נמלט מהמדינה; האו"ם אישר שיגור כוחות
מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הלילה שיגור כוחות להאיטי, לאחר שכוחות מחיל הנחתים החלו להתפרש במדינה. בצהריים נכנע הנשיא ז'אן ברטרנד אריסטיד ללחץ המורדים הצרים על הבירה, התפטר ונמלט לכיוון אפריקה
מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הלילה לשגר כוחות להאיטי, שעות ספורות לאחר שהנשיא ז'אן ברטרנד אריסטיד הודיע על התפטרותו ונמלט מהמדינה לכיוון אפריקה.
מוקדם יותר החלו להתפרש ברחבי האי כוחות מארינס: "הוריתי על שיגור כוחות נחתים להאיטי כדי שיהוו חיל חלוץ לכוח רב-לאומי שישיב את הביטחון והיציבות למדינה", אמר הנשיא בוש. "זהו תחילתו של פרק חדש בהיסטוריה של המדינה. ארה"ב מוכנה לעזור", הוסיף. חברי מועצת הביטחון של האו"ם הגיעו להסכמה על שיגור כוח בינלאומי להאיטי.
הנשיא אריסטיד עזב אתמול המדינה. גורם רשמי במחלקת המדינה האמריקנית אמר שאריסטיד המריא למדינה באפריקה, שהסכימה לתת לו מקלט מדיני. לדברי אותו גורם, דרום אפריקה סייעה למצוא לאריסטיד מדינה שתעניק לו מקלט.
אריסטיד נקט בצעד לאחר שהמורדים שהובילו מהומות דמים במדינה בחודש האחרון בדרישה להתפטרותו, התבצרו בפאתי הבירה פורט-או-פראנס והודיעו שיעלו עליה אם לא יענה לדרישתם.
איבון נפטון, ראש הממשלה שכיהן תחת אריסטיד, אמר שאריסטיד בחר להתפטר ולצאת את המדינה על מנת למנוע שפיכות דמים.
"הנשיא החליט להקריב קורבן אישי. החוקה והשאיפה לחופש לא צריכה להיות מוכתמת בדמם של אזרחי האיטי, ואם התפטרות של הנשיא תעצור את שפיכות הדמים, כך יהיה", קרא נפטון ממכתב שלדבריו כתב הנשיא טרם עזיבתו.
לאחר שנודע דבר עזיבתו הודיעו המורדים כי הם עושים את דרכם לבירה, "כדי להעניק ביטחון לתושבים". ברחובות פורט-או-פראנס נראו התושבים רוקדים וצוהלים ברחובות. ברחבי המדינה דווח על תושבים רבים הבוזזים תחנות משטרה ומתקנים ממשלתיים ולוקחים מכל הבא ליד.
כיורשו של ארידטיד מונה נשיא בית המשפט העליון במדינה, בוניפס אלכסנדרה, שיעמוד בראש ממשלה זמנית. אלכסנדרה נחשב לאחד ממתנגדיו הגדולים של אריסטיד.
המורדים איימו; ארה"ב לחצה
אריסטיד הוא הנשיא הנבחר הראשון במשך 200 שנות עצמאותה של האיטי. הוא הודח בעבר מתפקידו בהפיכה אולם כוחות של צבא ארה"ב החזירו אותו לכס הנשיאות ומאז אחז בשלטון ביד רמה.
לאחרונה החלה תסיסה רבה במדינה נוכח ביקורת קשה על תפקודו, עוני כבד וטענות על שחיתות. התסיסה צברה תאוצה כשקבוצות מורדים תקפו ובזזו תחנות משטרה במחוזות בצפון המדינה. המהומות התפשטו במהירות וגבו מחיר דמים כבד. המורדים לחמו נגד כוחות המשטרה והצבא הנשיאותי וגם נגד אזרחים שהביעו תמיכה בנשיא.
בתחילת השבוע שעבר סירבו המורדים להצעת פשרה אמריקנית , לפיה יישאר אריסטיד בתפקידו אך יחליף את הממשלה ויעניק סמכויות שונות לקבוצות המורדים. המורדים הודיעו כי לא יהיה שלום בהאיטי כל עוד נשאר אריסטיד בתפקידו.
נוכח המשך המרד והאלימות במדינה, הפעילו ארה"ב וצרפת לחץ דיפלומטי כבד על הנשיא להענות לדרישות המורדים ולפרוש מתפקידו.