צה"ל יחנך חיילים ל"ציונות, מסורת וזהות יהודית"
תוכנית לימודים חדשה שנרקמה בצה"ל תסביר לחיילים על ציונות, מסורת וזהות יהודית. זאת על מנת שיוכלו להבין טוב יותר את מהות תפקידם כחיילים. לדברי הרמטכ"ל, "אנחנו צריכים לחנך, לחזק שורשים ולתת לחיילים עוגן ציוני ויהודי"
בצה"ל אולי לא קוראים לזה מהפכה, אבל אין ספק שמדובר בשינוי תפיסה מהותי: פורום מטכ"ל דן היום (ב') בתכנית חינוך חדשה, שאמורה לשנות את תפיסת העולם של החיילים בכל הנוגע לתפקידם. דרך חינוך לציונות, מסורת וזהות יהודית, אמורים החיילים להבין את תפקידם כראוי ולבצע אותו על הצד הטוב ביותר.
במסגרת הפרויקט החדש, הנקרא "יעוד וייחוד. צה"ל -זהות ישראלית יהודית", ילמדו החיילים, בין השאר, על ההיסטוריה של העיר חברון. כך, מאמינים בצה"ל, יוכלו לבצע את משימותיהם בעיר בצורה טובה יותר.
אחת החוברות החדשות מהן ילמדו החיילים נקראת "למה, איזה חג היום?". בחוברת הסברים על כל מועדי ישראל. יחד עם חוברת נוספת הנקראת "לוח שנה", ניתן לקבל רקע על חגי ישראל השונים.
"למשל", מסבירה אלוף-משנה מיכל שקד, מפקדת מרכז החינוך בצה"ל, "מעבר להסבר על חג החנוכה, ניתן להסביר לחיילים את מעשה הגבורה, את העיקרון של 'מעטים מול רבים', וכך לתת להם כלים להתמודדות עם שאלות מוסריות קשות בפניהן הם עומדים במחסום או בכל משימה אחרת. המטרה היא לא רק לפגוע במטרה, אלא להבין את המשמעויות שלה", הסבירה.
הפרויקט החדש נולד לפני שנה, לבקשת הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון. חיל חינוך קיבל עליו את המשימה ורתם אליה גם את הסוכנות היהודית ואת המרכז האקדמי למנהיגות וללימודי תורה "בית מורשה".
מסקרים שנערכו בצה"ל עולה כי לחיילים רבים חוסר ידע בסיסי בנושאים שונים הקשורים להיסטוריה של עם ישראל. הרמטכ"ל התייחס לנושא במהלך דבריו בדיון וטען כי "הבורות של חלק מבני הנוער שמתגייסים לצה"ל היא זאת שמביאה אותם להעלות שאלות כמו 'האם כדאי לחרף את נפשנו, ועבור מה'".
לדבריו, המפקדים בצה"ל, המשמשים כמודל לחיקוי לפקודיהם, צריכים גם לחנך את הכפופים להם. "מיטב בני הנוער נמצאים תחת פיקודנו ואנו צריכים לחנך, לחזק שורשים ולתת לחיילים עוגן ציוני ויהודי במדינה", אמר.
לפי התוכנית החדשה, ישלבו המפקדים בכל הרמות, החל ממפקדי טירונות וכלה במפקדי המכללה לביטחון לאומי, תכנים לימודיים שונים, תוך כדי ההכנה המבצעית. המפקדים אף ידאגו לכך שהתכנים הנלמדים יהיו קשורים למיקום פעילות הצבאית, כך לחייל יהיו יותר כלים להתמודדות עם המשימות בשטח.
אל"מ שקד אומנם מסרבת לקרוא לתכנית "מהפכה", אולם לדבריה "מדובר בקפיצת מדרגה בכל הקשור לעיצוב התנהגות החייל". התכנים ילמדו כאמור בטירונות, בקורס מ"כים, בקורס הקצינים וכמובן -בקורסים הבכירים של צה"ל.
לדברי פרופסור בנימין איש שלום, רקטור "בית מורשה", שלקח חלק בכתיבת התכנים בפרויקט, החיילים יוכלו כעת ללמוד על התרבויות של חבריהם, עולים מרוסיה ואתיופיה. כך למשל בחוברות הלימוד מופיעים פרטים על חג המולד והרמדאן, זאת מתוך כוונה להעמיק את היכרות החיילים עם האוכלוסיות איתן הם באים במגע.
"זאת תכנית לחינוך יהודי ציוני", סיכם פרופ' איש שלום, "שתתן לכל חייל את הכלים להתמודד עם שלל המשימות והאתגרים של צה"ל".
יעלון. יש בורים שמתגייסים
צילום: סבסיטאן שיינר
חיילים בשטח. בחזרה לבית הספר (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים