החוקרים שמצאו קשר בין חיסוני הילדים לאוטיזם: "טעינו"
לפני שש שנים קבעו 13 חוקרים כי החיסון המשולש הניתן בגיל שנה גורם לאוטיזם. השבוע, עשרה מהם קובעים: המחקר לא משמעותי, אין קשר בין החיסון להופעת האוטיזם. מומחית: סימנים לאוטיזם ניתן לגלות עוד לפני גיל שנה שבו ניתן החיסון
בשנת 1998 חיברו 13 חוקרים מסמך אשר קבע כי החיסון המשולש MMR כנגד חצבת, חזרת ואדמת עלול לגרום לאוטיזם. המסמך עורר בהלה רבה בקרב הורים, אשר נמנעו ממתן החיסון לילדיהם. השבוע, עשרה מתוכם קובעים: המחקר היה קטן ולא משמעותי מדעית, וכי אין עדיין קשר בין החיסון להפרעת האוטיסטיות.
מידי שנה ניתן החיסון המשולש (MMR) כנגד מחלות האדמת, החזרת והחצבת ל-120 אלף ילדים בישראל, בגיל שנה ושוב בכיתה א'. היתרון המרכזי שבחיסון הוא במניעת מחלת החצבת, שיכולה לגרום לסיבוכים רציניים כמו דלקת מוח קשה ואפילו מוות.
פרסומים קודמים טענו כי חומר השימור "תימרוסאל", המכיל כספית, שהוכנס בעבר לחיסונים, הוא הגורם לאוטיזם, הפרעות קשב והיפראקטיביות ומחלות אחרות במערכת העצבים. החשש מכספית נולד לאחר שילדים ביפן נחשפו לכמויות גבוהות של החומר ולקו בהפרעות התפתחויות.
אלא שבמסמך אותו פרסמו בסוף השבוע עשרה מתוך 13 החוקרים בכתב העת The Lancet נקבע כי אין קשר ישיר בין החיסון MMR לבין האפשרות כי הילד המחוסן ילקה באוטיזם. המחקר המקורי, הם אומרים, כלל רק 12 ילדים, ואינו משמעותי מבחינה מדעית כדי לציין קשר ישיר.
"האפשרות כי קיים קשר כזה אכן הועלה על ידנו אז במחקר", כותבים החוקרים, "אך חשוב לנו לבהיר כי אין למעשה קשר בין חיסון ה- MMR לבין אוטיזם".
מחקר חדש יותר שפורסם לפני מספר חודשים, כבר הפריך את חששם של מיליוני הורים ברחבי העולם מהחיסון המשולש הניתן לתינוקות. החוקרים שבדקו יותר מ- 140 אלף ילדים, קבעו במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics כי אין קשר ישיר בין החיסון לאוטיזם או הפרעות קשב.
"כל העבודות שפורסמו עד כה מראות שאין קשר בין החיסון לאוטיזם", אומרת ל-ynet ד"ר לידיה גביס, מומחית בכירה לנוירולוגיית ילדים מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, "ויש מחקרים שמראים ששכיחות האוטיזם אצל ילדים שלא חוסנו אפילו גבוהה יותר מאצל ילדים שחוסנו".
גביס מסבירה שברוב המקרים, ניתן לאתר את סימני האוטיזם עוד לפני גיל שנה, אז ניתן החיסון. "ההורים נזכרים שהיו בעיות של קשר עין, מחוות וסימנים נוספים המעידים על תחילת האוטיזם, בגיל מוקדם, לפני שהתינוק קיבל את החיסון", היא מסבירה, "כך שזו עוד הוכחה לכך שהאוטיזם אינו נגרם מכך".