שתף קטע נבחר

 

משרד החינוך יפעיל תוכנית למאבק באלימות

"תשמרו את הכוח למשהו טוב", הוא שמה של תוכנית חדשה ששמה לה למטרה להפחית את האלימות בקרב ילדי ישראל. המסר המרכזי: עידוד הסובלנות, בחינת אלטרנטיבות פעולה לפני שמגיבים, שבירת קשר השתיקה ודיווח על מקרי אלימות בבתי הספר

משרד החינוך החל להפיץ תוכנית למאבק באלימות במערכת החינוך בשילוב אמצעי התקשורת, תחת הכותרת: "תשמרו את הכוח למשהו טוב". 

 

מנהלת "המחלקה לחינוך לחיות בחברה" באגף לחינוך יסודי במשרד החינוך, זהבה שמש, הסבירה: "המסר המרכזי בתוכנית הוא עידוד סובלנות ומניעת אלימות, וכן בחינת מגוון אלטרנטיבות לפני שהתלמיד פועל, שבירת קשר השתיקה, מבחינה זו שאם תלמיד חושש לבוא לבית ספרו בגלל אלימות, יעודדו אותו לדווח על כך. התוכנית תשים דגש על ניהול תקשורת טובה יותר בין תלמידים ומורים".

 

37% מהתלמידים: יש מורים שפוגעים בנו

 

מנתוני דו"ח מיצ"ב (מדד יעילות לצמיחה בית ספרית) שפורסם לפני כחודש, עולה כי בבתי הספר היסודיים 44% מהתלמידים טענו, כי ישנן בעיות משמעת רבות בבית ספרם. 52% מהתלמידים אמרו כי ישנן מריבות רבות בקרב התלמידים, ו-19% אמרו כי ישנם מקרי אלימות רבים. 20% הצהירו שהם פוחדים לבוא לבית הספר בגלל האלימות. 37% מהתלמידים דיווחו, שיש מורים שמעליבים אותם ופוגעים בהם.

 

בחטיבות הביניים התמונה שונה רק במעט. 54% מהתלמידים הצהירו כי יש בעיות משמעת רבות. 37% דיווחו כי ישנן מריבות רבות בקרב התלמידים. 12% אמרו כי ישנם מקרי אלימות רבים. 11% אמרו שהם פוחדים לבוא לבית הספר בגלל האלימות. 37% אמרו כי ישנם מורים שמעליבים אותם ופוגעים בהם.

 

אחת הבעיות בנושא האלימות במוסדות החינוך היא הדיווח על מקרי אלימות בתחומי בית הספר. מנהלים רבים לא מדווחים, לא למשרד החינוך ולא למשטרה על מקרי אלימות, מתוך חשש לפגיעה בתדמית בית הספר, וכל המקרים מטופלים בין כותלי בית הספר.

 

במשרד החינוך מעריכים, כי ישנם מאות מקרי אלימות בשנה, אך בשנת 2003, לדוגמה, דווחו רק על כ-35 מקרים.

 

התוכנית: לקשר בין החיים ובין התקשורת

 

משרד החינוך, שמחפש דרכים להאבק באלימות במוסדות החינוך, החל לשלב את ערוצי התקשורת בתוכנית הסברה, שתהווה חלק ממערכת השיעורים הרגילה.

 

במשרד החינוך הסבירו, כי התלמידים נחשפים לאמצעי התקשורת ההמוניים, שמשפיעים עליהם בתפיסת המציאות, בגיבוש עמדות ובתפיסת עולם, והתוכנית החינוכית תיצור קשרים בין המתרחש באמצעי התקשורת לבין החיים בכלל, ובמוסד החינוכי בפרט.

 

משרד החינוך החל לפני שנתיים בתוכנית פיילוט ל"טיפוח תקשורת בין אישית" באלף כיתות ו'. לאור הבקשות להצטרף לתוכנית, היא הורחבה בהדרגה לכיתות א'-ו'.

 

במשרד ערכו מחקר מייצג, בו התברר כי בבתי הספר בהם הופעלה התוכנית, ששמה דגש על נימוסים והליכות, דווח על שביעות רצון גבוהה יותר של התלמידים, על משמעת רבה יותר, על יחס טוב יותר בין המורים לתלמידים ובין התלמידים לעצמם.

 

מורים שהפעילו את התוכנית דיווחו על מוטיבציה גבוהה יותר ועל שיפור בתקשורת האישית בין התלמידים.

 

התוכנית "תשמרו את הכוח למשהו טוב", תופעל בשלב ראשוני במערכת החינוך היסודי, ובהמשך תורחב לגני הילדים ולבתי הספר העל יסודיים, ותשלב משדרים בטלווזיה החינוכית. כדי להרחיב את ההשפעה על מעגל התלמידים פועל משרד החינוך לחבור לערוצים נוספים, מתוך אמונה כי המאמץ משותף בן זמני ורחב היקף יהיה אפשר ליצור מציאות חברתית ערכית אחרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
השרה לבנת. לעודד סובלנות
צילום: שאול גולן
צילום: אלכס קולומויסקי
לדווח על אלימות בבתי הספר (אילוסטרציה)
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים