בן שלום: המדינה מתנערת מהדאגה לאזרחיה
מנכ"ל הביטוח הלאומי: "לשינוי שמוביל האוצר יש משמעות אחת: המדינה אינה אחראית עוד לביטחונם הסוציאלי של אזרחיה וכדי לשרוד עליהם לדאוג לעצמם, ללא הבחנה מי יכול לדאוג לעצמו ומי לא; לא ייתכן שבהינף גרזן מחליטים על קיצוצים של מיליארדי שקלים המשפיעים על אזרחי המדינה"
"לשינוי שמוביל האוצר יש משמעות אחת: המדינה אינה אחראית עוד לביטחונם הסוציאלי של אזרחיה וכדי לשרוד עליהם לדאוג לעצמם, ללא הבחנה מי יכול לדאוג לעצמו ומי לא", אמר בן שלום בכנס רואי החשבון בים המלח.
לדברי בן שלום, בשלוש שנים הקרובות, המוסד יממן ב-3 מיליארד שקל את תקציב המדינה, זאת על ידי שינוי חוק שהאוצר יזם ושמשמעותו, הפחתה של 1.5% מדמי הביטוח של המעסיקים. בן שלום ציין כי את המיליארדים שמחפש האוצר, ניתן למצוא בהון השחור שם מצויים לפי ההערכות כ-30 מיליארד שקל וכן בחובות שמס הכנסה אינו גובה.
"לא ייתכן שבהינף גרזן ללא דיון ציבורי מקצועי, וללא שיקול דעת והתייעצויות עם המוסד, מחליטים על קיצוצים של מיליארדי שקלים המשפיעים על אזרחי המדינה. זוהי אינה תרבות ניהולית", אמר המנכ"ל בהתייחסו לקיצוצים הרוחביים בקצבאות הזקנה וקצבאות הילדים.
בן שלום הודיע, כי ידרוש להגדיל את קצבת הזקנה עם השלמת ההכנסה, לקשיש שאין לו הכנסות כלל, ל-2,200 שקל בחודש. נתון זה, על פי המוסד, הוא סף קיום מינימלי לבודד. המקור לכך יהיה הקדמת ביטול הקיצוץ בסך 4% בקצבאות הזקנה.
"כמו שניתן להקדים רפורמה במס לטובת המעמד הבינוני, כך ניתן להקדים את ביטול הקיצוץ כדי להטיב עם השכבות החלשות, מה עוד שלפי כל הפרמטרים צפויה השנה צמיחה במשק של כ-2% לפחות", אמר המנכ"ל והוסיף: "ראוי שפירות הצמיחה יגיעו לא רק לעשירונים העליונים אלא גם לחלשים בחברה, שסבלו מאוד מקיצוצים בשלושת השנים האחרונות".
מנכ"ל הביטוח הלאומי הוסיף, כי הוא שואף לפרסם את נתוני מודל "ביטוח לאומי", שיצפה את השלכות ממדי העוני ואי השוויון בהווה ולא התייחסות לנתוני עוני מלפני שנתיים לאחר שהנזקים כבר נגרמו.
לדבריו, המודל יוצג לפני שרי הממשלה בד בבד עם הגשת תקציב המדינה. "חשוב ששרי הממשלה יקבעו את סדרי העדיפויות בתקציב המדינה עם ראייה על ההשלכות החברתיות בשנת התקציב הרלוונטית", אמר.