שתף קטע נבחר

 

חוק הנישואים האזרחיים נפל; כך הצביעו חברי הכנסת

למרות שבכנסת הקודמת הניחו חברי "שינוי" הצעת חוק ברוח דומה, התומכת באפשרות החוקית להינשא בעזרת שופט או בעזרת רב, על פי בחירת בני הזוג, הפעם נמנעו שריה בהצבעה בשל ההסכם הקואליציוני. גם רוב חברי סיעת העבודה "נעלמו". הצעת החוק נפלה ברוב של 58 מול 29. בעקבות פניות גולשים, ynet מביא לכם את הרשימה המלאה של התומכים, המתנגדים והנמנעים

המלחמה על הנישואים בכנסת: חוק הנישואים האזרחיים נפל גם בכנסת הזו, לאחר שחלק נכבד מחברי הכנסת החילונים בחרו שלא לתמוך בו - אם משיקולים קואליציונים, או אחרים.

 

"אתה מפעיל סוג של רודנות כלפי החברים שלך", זעק מעל הדוכן חבר הכנסת אופיר פינס (עבודה) לעבר יו"ר שינוי, השר יוסף (טומי) לפיד. הרקע - החלטת שינוי להימנע בקריאה טרומית על הצעת החוק שיזמו פינס ורומן ברונפמן (מרצ) בנושא.

 

אבל הזעקות לא עזרו. בעקבות סיכום עם יו"ר הקואליציה, חברי "שינוי" נחצו בהצבעה - 9 ח"כים תמכו, אולם כל השרים נמנעו. במקביל, "נעלמו" גם מרבית חברי סיעת העבודה. חוק הנישואים האזרחיים נפל, לאחר שהקואליציה גייסה 58 חברי כנסת מול 29 מתנגדים. 

 

בעקבות פניותיהם של גולשים רבים, ynet מביא בזאת את הרשימה המלאה של התומכים והמתנגדים להצעת החוק. גזרו ושמרו.

 

מי תמך?

אברהם בורג, אופיר פינס, אילן ליבוביץ', זהבה גלאון, יולי תמיר, מלי פולישוק בלוך, קולט אביטל, שלום שמחון, אבשלום וילן, אורי אריאל, אילן שלגי, חיים אורון, יוסי שריד, מרינה סולודקין, רומן ברונפמן, אהוד רצאבי, אורית נוקד, איתן כבל, חמי דורון, מוחמד ברכה, עזמי בשארה, רן כהן, רוני בריזון, אחמד טיבי, אתי לבני, יגאל יאסינוב, מיכאל נודלמן, עסאם מחול ורשף חן.

 

מי התנגד?

אברהם הירשזון, אלי אפללו, אפי איתם, גדעון סער, גלעד ארדן, דניאל בנלולו, יאיר פרץ, יעקב אדרי, יצחק לוי, לימור לבנת, מיכאל רצון, ניסן סלומיאנסקי, סילבן שלום, צבי הנדל, שאול יהלום, אברהם רביץ, אלי ישי, אריאל שרון, גדעון עזרא, דוד אזולאי, זאב בוים, יובל שטייניץ, יעקב ליצמן, ישראל אייכלר, מגלי והבה, משה גפני, ניסים דהן, עוזי לנדאו, ראובן ריבלין, שלמה בניזרי, אהוד יתום, אליעזר כהן, אריה אלדד, גילה גמליאל, דוד טל, זבולון אורלב, יולי אדלשטיין, יעקב מרגי, ישראל כץ, מיכאל איתן, משה כחלון, ניסים זאב, עמרי שרון, רוחמה אברהם, איוב קרא, אמנון כהן, בני אלון, גילה פינקלשטיין, דני נוה, חיים כץ, יחיאל חזן, יצחק כהן, לאה נס, מיכאל גורלובסקי, משולם נהרי, נעמי בלומנטל, ענבל גבריאלי, רוני בראון.

 

נמנעו:

אילנה כהן, יוסף לפיד, אליעזר (מודי) זנדברג, יורי שטרן, יהודית נאות, מיכאל מלכיאור, יוסי פריצקי, עבד אל-מאלכ דהאמשה.

 

בקואליציה ובאופוזיציה נרשמה התגייסות שיא להצבעה. ראש הממשלה, אריאל שרון, שהגיע אף הוא, סקר מידי פעם במבטים חודרים את חברי הכנסת של הקואליציה, כדי לוודא את הרוב שלו.

 

במליאה עדיין מחפשים את אנשי מפלגת העבודה. רק 7 מתוך 19 חברי הסיעה הגיעו ותמכו בחוק. ח"כ יוסי שריד ממרצ העיר כי היעדרותם "היא עוד הוכחה שהמפלגה הזאת אינה ראויה להנהיג אפילו את האופוזיציה. אין להם תקומה פוליטית".

 

ח"כ רוני בריזון משינוי, שתמך בחוק, הגיב: "אני שמח שהצבענו על פי מצפוננו והשקפת עולמנו, וזאת מבלי לפגוע בקואליציה. מי שיצא קטן זו מפלגת העבודה - שברחה מהאולם באקט של פחדנות".

 

יו"ר הקואליציה, גדעון סער מהליכוד, סיכם בסיפוק את ההצבעה ואמר כי הצבעת חברי שינוי בניגוד למשמעת הקואליציונית בחוק הנישואים האזרחיים התאפשרה בעקבות סיכום מוקדם, לפיו שרי הסיעה יימנעו - אולם הח"כים יהנו מחופש הצבעה.

 

שינוי הציעה בעבר - את אותו חוק

 

קצפם של יוזמי החוק יצא נגד מה שכינו "הצביעות של שינוי". לדבריהם, הכנסת הקודמת דחתה הצעת חוק ברוח דומה שהניחו על שולחנה מספר ח"כים משינוי ובהם לפיד עצמו. "תן לחבריך חופש הצבעה", ביקשו ברונפמן ופינס ללפיד, שלא נענה.

 

יו"ר סיעת שינוי, ח"כ רשף חן, הבהיר כי הח"כים של המפלגה יימנעו בהצבעה, וזאת בניגוד לעקרונות המפלגה, כיוון שהיא מחוייבת מכוח ההסכם הקואליציוני על שמירת הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה. לבסוף כאמור, היו 9 שתמכו.

 

במקביל, פנה ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) במכתב גלוי לחברי סיעות העבודה ומרצ ובו הוא מבקש "להמחיש את הסכנה בהנהגת נישואים אזרחיים שיגרמו לפילוג בעם. הפילוג אינו דחליל שהחרדים מנסים להפחיד בו, אלא הוא ממשי", כתב פרוש.

 

על פי הצעת החוק, בני זוג יוכלו לבחור אם להינשא באופן דתי או אזרחי. עריכת נישואים דתיים תהיה בסמכות רושמי נישואים של הקהילות הדתיות, ועריכת נישואים אזרחיים תהיה בסמכות שר המשפטים.

 

הפגנה מחוץ למשכן: "מי הצביע עבורם?"

 

חוק הנישואים עורר סערה גם מחוץ לכותלי הכנסת. כ-100 מפגינים, ביניהם חברי "הפורום לבחירה חופשית", נציגי התנועות הרפורמית והקונסרבטיבית, ח"כ ברונפמן ופינס הגיעו להביע תמיכה בהצעת החוק.

 

זמירה שגב, מהפורום למען בחירה חופשית, אמרה ל-ynet: "באנו כדי לקרוא לכל חברי הכנסת, ובעיקר לאלו משינוי, להצביע בעד החוק. הם הודיעו שיימנעו, ובכל זאת באנו להזכיר להם מי הצביע עבורם, ועל בסיס איזה מצע הם נבחרו".

 

ח"כ ברונפמן סיפר כי בין עולי מדינות חבר העמים בלבד יש כיום בארץ כ-300 אלף איש שאינם יהודים על פי ההלכה, ומתוכם כ-170-180 אלף בגילאי נישואים, כלומר בכל משפחה רביעית מבין העולים ממדינות חבר העמים יש אדם שלא יכול להתחתן.

 

עדי מיכאלוב, אחד המפגינים, סיפר שהוא ואשתו נאלצו להתחתן בקפריסין למרות ששניהם רשומים בתעודות הזהות כיהודים. "אמרו לי שאני צריך לתרגם את תעודות הלידה שלי, של ההורים שלי ושל אשתי, של הסבים והסבתות שלי, ולמצוא שני עדים שמכירים את ההורים של אשתי. אבל אמא של אשתי מתה ואבא שלה חי בארה"ב, ואין לה קשר איתו. בגלל זה נסענו לקפריסין וקיבלתי תעודה שאני נשוי".

 

לדבריו, "אין לי כלום נגד הדתיים, אבל אם אני לא דתי למה אני צריך לעשות את כל השטויות האלה? נולד לי ילד ועשיתי לו ברית, הוא רשום כיהודי. אבל בשביל להתחתן מאלצים אותנו לעשות הרבה שטויות. בקפריסין כל הפרוצדורה ארכה חצי שעה ועלתה כמו להתחתן ברבנות".


פורסם לראשונה 10/03/2004 12:07

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו ואייל הראובני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 33
הקרב בכנסת. ניצחון לקואליציה
צילום: ערוץ 33
צילום: אלכס קולומויסקי
לפיד. צביעות?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אתר הכנסת
ברונפמן. יוזם החוק 1
צילום: אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
פינס. יוזם החוק 2
צילום: אתר הכנסת
מומלצים