שתף קטע נבחר

 

מהפך בעקבות הפיגועים בספרד: הסוציאליסטים ניצחו

מפלגת השלטון מודחת לאחר פיגועי הטרור: הסואליציסטים גרפו 43 אחוז, והם ירכיבו את הממשלה הבאה. השמרנים הודו בתבוסה. מומחה: הציבור הספרדי העניש את הממשלה המכהנת, שמיהרה להאשים את אט"א בפיגוע

מהפך בספרד: המפלגה הסוציאליסטית ניצחה אמש (יום א') בבחירות לפרלמנט ושמה קץ לשמונה שנים של שלטון הימין השמרני בספרד. מספירה של 85 אחוז מהקולות עולה כי המפלגה הסוציאליסטית גרפה 43 אחוזי תמיכה, לעומת 37 אחוז שצברה יריבתה, מפלגת העם.

 

שיעור ההצבעה בבחירות היה גבוה, ועמד על 77.21 אחוז. על פי התוצאות הלא סופיות, לסוציאליסטים מובטחים 164 מתוך 350 מושבי הפרלמנט, לעומת 148 מושבים לשמרנים (שצנחו מ-183 מושבים). לפני הפיגוע היה לשמרנים רוב בסקרים, ומתוצאות האמת עולה כי כ-40 מושבים בפרלמנט "החליפו ידיים" בין הצדדים.

 

ראשי מפלגת העם הודו בתבוסה. מנהיג המפלגה, מריאנו רחוי, בירך את יריבו, מנהיג הסוציאליסטים, ואמר: "טובתה של ספרד לנגד עינינו ונפעל על פי החוקה". מנהיג המפלגה הסוציאליסטית, חוסה לואיס רודריגז ספטרו, יהיה כעת ראש ממשלתה הבא של ספרד.

 

הבחירות לפרלמנט ולסנאט עמדו בצילה הכבד של מתקפת הטרור שגבתה 200 קורבנות ביום חמישי. צללים נוספים שהעיבו על הבחירות היו הודעותיה של הממשלה לפיה האחריות לפיגוע התופת מוטלת על אנשי מחתרת הבאסקים אט"א. זאת למרות הערכת שירותי הביון שמדובר במעשה ידיו של ארגון אל-קאעידה.

 

האופוזיציה טענה שבכך רצתה הממשלה הימנית לגרוף רווח פוליטי, להצטייר כלוחמת נחושה בטרור הבאסקי ולשפר את סיכוייה של מפלגת העם לנצח בבחירות.

 

אולם בקלטת שהגיעה לידי משטרת מדריד אתמול, נמסר כי הפיגועים בוצעו בשם ארגון אל-קאעידה בנקמה על שיתוף הפעולה הספרדי עם "הפושע בוש". פרשנים ציינו כי הדבר מעיד שהטרור האיסלמי הצליח לשנות את סדר היום הפוליטי בספרד, ולגרום להפלת מפלגת השלטון שעד הפיגוע הובילה בסקרים.

 

הציבור הספרדי כעס

 

למה בעצם ניצחו הסוציאליסטים? פרשנים סבורים שאחרי הפיגוע גברה תחושת הכעס בקרב הספרדים, בעיקר כשהתרבו הטענות לפיהן הממשלה ניסתה לטייח את חקירת הפיגועים, הסתירה ועיוותה מידע.

 

ד"ר חאוויר דה לה פוארטה מהאוניברסיטה העברית סבור שתוצאות הבחירות אינן קשורות בהכרח לטרור האיסלמי, כמו להתנהלות של הממשלה אחרי הפיגוע. לדבריו, חלק ניכר מהציבור הספרדי כעס על שהממשלה מיהרה להאשים את אט"א בפיגוע, במיוחד כשהתברר שהם כנראה לא אשמים.

 

הספרדים כעסו גם על המדיניות הפרו-אמריקנית של ראש הממשלה היוצא אסנאר, שקנתה לספרד אוייבים שלא בוחלים בפגיעה באזרחים. "צריך לזכור גם ש-85 אחוז מהציבור בספרד התנגד למלחמה בעיראק, ולמרות זאת הממשלה שיגרה חיילים לשם. הספרדים לא אהבו את זה", אמר דלה פוארטה.

 

פרנסיסקו סביליה, עיתונאי ספרדי ששהה שנים אחדות בישראל, אמר ל-ynet ממדריד: "אפשר כמובן להגיד שהציבור הספרדי רצה לנקום במפלגה השלטון על שמיהרה להאשים את אט"א בפיגוע במדריד כדי לנסות לעשות רווח פוליטי, אבל לדעתי זה פשטני מדי.

 

"תוצאות הבחירות לא בהכרח קשורות ישירות לפיגוע או למלחמה בעיראק. הפיגוע בוודאי השפיע והוציא מיליוני ספרדים לרחובות, אבל אני חושב שהציבור הספרדי פשוט הרגיש שהגיע הזמן לשינוי. הכהונה השנייה של אסנאר בתפקיד ראש הממשלה הייתה רוויית קשיים עבורו. הציבור הרגיש את זה, וחש שאפשר לעשות את הפוליטיקה בדרך אחרת".

 

מי נגד מי?

 

הפיגועים ברכבות במדריד הוציאו בסוף השבוע מיליוני מפגינים לרחובות. גם ביום הבחירות היה שיעור ההצבעה גבוה מהצפוי. ספרדים רבים סיפרו שכלל לא תיכננו לצאת ולהצביע אולם נמלכו בדעתם ופקדו את הקלפיות כדי להוכיח לטרוריסטים שהם לא ניצחו.

 

רמז לבאות ניתן כבר ערב יום הבחירות, כשאלפי מפגינים הפגינו מול מטות מפלגת העם וקראו קריאות גנאי. גם בתחילת יום הבחירות נתקלו ראשי המפלגה בציבור מפגינים זועם. כשהגיע ראש הממשלה אסנאר להצביע נתקל בעשרות מפגינים שקראו לו להתפטר, כינו אותו פאשיסט ושקרן.

 

מפלגת העם (PP) שבשלטון, היא מפלגת ימין מרכז. היא התמודדה מול המפלגה הסוציאליסטית (PSOE), שהיא מפלגת שמאל. בראשה של מפלגת העם עמד מריאנו רָחוֹי (48), שנבחר על ידי ראש הממשלה אסנאר לרשת אותו כמנהיג המפלגה וכמועמד לתפקיד ראש הממשלה.

 

מנגד ניצבה המפלגה הסוציאליסטית, שמונהגת בידי חוסה לואיס רודריגז סָפַּטֵרוֹ (43), שיהיה כעת ראש ממשלתה הבא של ספרד. ספטרו הצהיר כי בכוונתו להשיב את הסוציאליסטים ל"ימי הזוהר" של תקופת שלטונו של ראש הממשלה פליפה גונזלס, שהובס בבחירות בשנת 1996 על ידי השמרנים לאחר 14 שנים בשלטון.

 

ספטרו ומפלגתו מתנגדים באופן נחרץ להמשך שהותם של החיילים הספרדים בעיראק. הוא הצהיר לא אחת שאם ייבחר לראשות הממשלה יחזיר את החיילים הביתה.

 

פרשנים ציינו שצעד כזה מצידו כרגע, לאור הפיגוע במדריד ייתפס ככניעה לטרור. עם זאת, מאחר שההתנגדות בספרד למלחמה בעיראק כה חזקה, ומאחר שרוב הספרדים סבורים שממילא החיילים לא עושים דבר בעיראק מלבד להתגונן בתוך הבסיסים שלהם, אין הרבה טעם בהמשך שהייתם שם.


פורסם לראשונה 14/03/2004 21:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המנצח. חוסה לואיס רודריגז ספטרו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שמחת המנצחים
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
תוגת המנוצחים. מריאנו רחוי
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
בוחרים בספרד, אחרי הפיגועים
צילום: איי פי
מומלצים