קרית שמונה: בקרוב תונח אבן הפינה ל"בית המקדש"
בניין בגובה 25 מטרים, בן שבע קומות, ינסה לשחזר בפני המטיילים לגליל את התרגשות ויראת הכבוד שיוחסו לבית המקדש. הפרוייקט, שמקים פעיל חב"ד, יהווה מרכז חווייתי ללימודי יהדות - "בדרך לחרמון - המשפחות יגיעו לבקר בבית המקדש"
אם לא יהיו שיבושים של הרגע האחרון, תונח בפאתי קריית שמונה בעוד שלושה חודשים אבן הפינה לבית המקדש. לא מדובר באותה אבן ענקית שמנסים נאמני הר הבית להעלות בכל ט' באב להר הבית, אלא באבן פינה לאחד הפרויקטים התיירותיים-חינוכיים המרשימים שנראו בצפון בשנים האחרונות.
הרב יגאל ציפורי, פעיל חב"ד בקריית שמונה, מבקש להקים בצפון העיר מרכז אינטראקטיבי-חווייתי ללימודי יהדות.
ייחודו של המרכז, לבד משפע הפעילויות שיציע, נעוץ בעובדה שהמבנה המרכזי בו יהיה בצורת היכל בית המקדש ביחס של 1:2 מהמבנה המקורי, כלומר בניין שיתנשא לגובה 25 מטר ובו שבע קומות. ההיכל המרכזי בבית המקדש התנשא לגובה 100 אמות שהן כ-50 מטר.
המרכז, שייקרא "עולם התנ"ך", זכה כבר לאישורים מתאימים מהרשות המקומית, ולברכת הדרך של גורמי התיירות והחינוך. הוא אמור להיבנות בתוך כשנה וחצי מתחילת העבודות, ולהוות אבן שואבת לכ-250 אלף מטיילים בשנה. העלות, כ-5 מיליון דולר, מבוססת על הון פרטי שגייס איש העסקים נתן ציבין מבני ברק, חסיד חב"ד אף הוא.
"בתור חוזר בתשובה", סיפר הוגה הרעיון, הרב ציפורי, "אני זוכר שהחיבור הכי חזק שהיה לי ליהדות כילד, היה כאשר יצאנו לטיול לכפר חב"ד והשתתפנו באפיית המצות. זו חוויה הרבה יותר חזקה ומחברת מאשר כל השיעורים היבשים בכיתה. ככה אני מאמין שצריך ללמד יהדות, בדרך של חוויה ושמחה".
"עולם התנ"ך" יקיף, לדברי המתכננים, שלוש תקופות בחיי העם היהודי: תקופת האבות, המסע במדבר וימי דוד ושלמה – ימי המקדש בירושלים.
מחוץ למבנה המרכזי יוקם אוהל גדול, "אוהל אברהם אבינו", וסביבו יתקיימו פעילויות חקלאיות של התקופה הקדומה, כמו גידול בעלי חיים, אפייה לסוגיה וסנדאות שונות.
הקומה הראשונה במבנה תיוחד לבית המקדש, חלק מהכלים ששימשו בהיכל ישוחזרו, אבל חלק לא ייבנו מחדש, מסיבות הלכתיות.
"את המנורה למשל, אסור לבנות מחדש. יש מי שעושה את זה אבל ההיתרים ההלכתיים במקרה הזה הם בעייתיים", הסביר ציפורי. האיסור לשחזר במדויק את בית המקדש הוא גם הסיבה שהבניין לא ייבנה בממדים המקוריים של ההיכל.
בקומה השנייה יוקמו קרוב ל-50 תצוגות ובהם סצינות ידועות מהתנ"ך, שימחישו בעזרת בובות, תאורה ואמצעי אודיו.
בקומה השלישית ייערך מופע אור-קולי, מלווה באפקטים וכיסאות נעים, שינסה לשחזר את מעמד הר סיני. "היכן שנוכל להכניס אפקטים מרשימים, שימשכו יותר ויותר מבקרים למקום- נעשה את זה", אומר הרב ציפורי.
בקומה אחרת ייערכו סדנאות שבהן יוכלו תלמידים לללמוד על היבטים שונים של היהדות לפי דרישה של מוסדות החינוך, לקראת טקסים חגיגיים כמו חגיגות החומש או טקסי בר ובת מצווה. עוד יפעלו במקום בית כנסת גדול, וכמובן מסעדה כשרה למהדרין.
האם יש חשש שייראו בהקמת המבנה עוד פרק בחזון "המשיחי" של חב"ד?
הרב ציפורי: "ממש לא. אני מתנגד למשיחיסטים. ברור לכולם שאנחנו לא בונים את בית המקדש עצמו אלא מבנה בדמותו, כדי לעסוק בחינוך".
קהל היעד של המרכז, יהיו "מיליון התיירים שעוברים באזור בשנה, בין החרמון לנחלים שזורמים כאן. התוכנית העסקית בנויה רק על אחד מארבעה מטיילים באזור שייכנס גם אלינו. על פי התוכנית העסקית המרכז יכסה את עלות ההקמה בתוך חמש שנים. זאת תהיה אטרקציה תיירותית מספר אחת באזור. כמו שתלמידים ומשפחות שלמות באות לבקר בחרמון, או לעלות ברכבל למנרה, הם יגיעו גם לבקר ב'בית המקדש'", הסביר.
ציפורי מפעיל גם בית תמחוי גדול בקריית שמונה. האם לא היה עדיף להקדיש חלק ממיליוני הדולרים למטרות מיידיות יותר?
לדבריו, "כל המיליונים מגיעים מאיש עסקים. מה הקשר בין כסף לבית התמחוי והפרוייקט? באותה מידה אפשר לשאול למה העירייה סוללת כבישים, ולא מעבירה כסף לעניים. האחד לא בא על חשבון השני".