שתף קטע נבחר
 

גברים הסובלים מחוסר זרע יוכלו להפרות

בני זוג רבים נאלצים להיעזר בתרומת זרע בשל חוסר זרע אצל הגבר. ד"ר אריה יגודה יישם בהצלחה טיפול חדשני המשלב לראשונה שתי שיטות קיימות. בעזרת הטיפול יוכלו גם גברים הסובלים מחוסר זרע להפרות את בנות זוגן

לאחרונה בישר ד"ר אריה יגודה, מומחה לפריון, לבני זוג המטופלים אצלו את בשורת חייהם. יש הריון. בני הזוג מצפון הארץ, בשנות העשרים לחייהם, שכמעט נואשו מלחבוק תינוק משלהם, לא ידעו את נפשם מרוב שמחה. במידה רבה זה היה הריון שהושג כנגד כל הסיכויים, באמצעות טיפול חדשני שניסה ד"ר יגודה. הטיפול התגבר על הבעיה העיקרית שמנעה את ההריון, שהתגלתה דווקא בגבר - חוסר מוחלט של תאי זרע בנוזל הזרמה. משמעות הבעיה פשוטה: הסיכוי שאותו גבר יצליח להכניס להריון את בת זוגו היה נמוך מאוד, אפילו אפסי.

 

10%-7% מהזוגות הנשואים סובלים מקשיים בתחום הפוריות בגלל בעיות הקשורות בגבר. יש הסובלים מכמות מעטה של זרע בפליטה, ואחרים מחוסר זרע מוחלט. הטיפול במקרים כאלה הוא ניתוח שבו מוציאים פיסת רקמה מן האשך, מפוררים אותה ומבודדים מתוכה תחת מיקרוסקופ את תאי הזרע הכלואים בה. מכאן ואילך ממשיכים בתהליך של הפריה חוץ גופית - את הזרעים מזריקים לביציות שהוצאו קודם לכן מהאשה ומפרים אותן, ואת הביציות המופרות מחזירים בשלב מאוחר יותר לגוף האשה. שיטת הוצאת הזרעים מן האשך, הנחשבת חדשה יחסית ומשמשת ברפואה זה 6-5 שנים, הצליחה לסייע ללא מעט גברים הסובלים מחוסר זרע "להוליד" תינוק משלהם, אלא שבאחוז לא קטן מהמקרים היא נכשלת כישלון חרוץ. ד"ר יגודה: "בספרות הרפואית אין נתונים מדויקים על מידת ההצלחה של השיטה. ככל הנראה מדובר בפחות מ-30%-25%, שהוא שיעור ההצלחה הכללי בטיפולי הפריה חוץ גופית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאיכות הזרעים הכלואים באשך היא פעמים רבות ירודה מאוד. במקרים רבים האיכות כה גרועה, עד כי אחרי ששני בני הזוג עוברים את התהליכים הלא פשוטים של ניתוח הגבר וטיפול הפריה חוץ גופית לאשה, לא רק שאין הריון, אלא אפילו לא מצליחים להפרות את הביציות. בעקבות זאת זוגות כאלה נאלצים לקבל תרומת זרע כדי להוליד".

 

הטיפול החדש, שיישם לראשונה ד"ר יגודה במרכז הרפואי הרצליה, מבוסס על שילוב בין שתי שיטות קיימות שלא יושמו עד כה בצוותא. האחת: הוצאת תאי זרע מרקמת האשך, והשנייה: שיטה חדשה שפותחה לפני כשנתיים באוניברסיטת בר אילן על ידי פרופ' בני בר-טוב, מומחה לספרמטולוגיה. בשיטה זו ממיינים את תאי הזרע תחת מיקרוסקופ בעל יכולת הגדלה של פי 6,300, יכולת גדולה פי כמה מזו של המיקרוסקופ הרגיל שבו ממיינים את תאי הזרע בטיפולי הפריה חוץ גופית. המיקרוסקופ הרגיל מאפשר להגדיל את הזרעים פי 400-200, הגדלה שבה אי אפשר לברור את הזרעים התקינים, ולא אחת נבחר זרע בעל מבנה לא תקין. לעומת זאת, המיקרוסקופ המשוכלל מאפשר ביצוע מיון טוב יותר של הזרעים, מה שמביא לבחירת תאי זרע תקינים. השיטה של פרופ' בר-טוב נוסתה עד כה בהצלחה מדהימה על 150 זוגות שנכשלו לפחות בחמישה טיפולים קודמים של הפריה חוץ גופית. ד"ר יגודה: "בשיטה זו עולה הסיכוי להריון לכ-39%, בשעה שאם אותם זוגות היו עוברים טיפול הפריה שישי בשיטה הקיימת, שבה לא בוררים את הזרעים התקינים, סיכויי ההצלחה שלהם היו עומדים על כ-8% בלבד".

 

14 שעות טיפול

 

בני הזוג הגיעו למרפאתו של ד"ר יגודה לאחר שבמשך שנה לא הצליחו להרות. הבדיקות שעברו גילו שהבעל סובל מהיעדר מוחלט של תאי זרע בפליטה. אחרי ההלם הראשוני בעקבות הבשורה הקשה הם החליטו לעבור טיפול משולב, הכולל ניתוח של הגבר, כדי להוציא את הזרעים מרקמת האשך. לאחר ביצוע ביופסיה שווידאה שאכן קיימים תאי זרע, בוצעה הפריה חוץ גופית. אמנם הביופסיה גילתה שברקמת האשך היו תאי זרע, אך מתוך שני ניסיונות של הפריה חוץ גופית בטיפול הראשון התקבלו מעט הפריות ואף לא הריון אחד, ואילו בטיפול השני לא התקבלה אפילו לא הפריה אחת. ד"ר יגודה: "הכישלונות הבהירו לנו שתאי הזרע ברקמת האשך של הגבר מצויים באיכות גרועה מאוד, עד כי היה אפשר לראות את המבנה החולני והלא תקין שלהם אפילו בהגדלה של 400-200. שיערתי שזו ככל הנראה הסיבה לכך שלא קיבלנו הפריות, וחשבתי שאם אוכל לברור את הזרעים התקינים יותר, אצליח להשיג יותר הפריות, ואולי גם הריון".

 

לוח זמנים מדויק

 

בעקבות ההבנה הזאת צץ הרעיון להשתמש בשיטתו של פרופ' בר טוב. אף שהשיטה נוסתה רק על גברים שסבלו מבעיה באיכות הזרע, החליט ד"ר יגודה לנסותה לראשונה גם על הגבר שסבל מחוסר תאי זרע, ולשלבה עם השיטה של הוצאת זרעים מן האשך. בטיפול המורכב, שכלל ניתוח של הגבר, מיון הזרעים תחת המיקרוסקופ המיוחד והפריה חוץ גופית, השתתפו, לצד ד"ר יגודה ופרופ' בר-טוב, גם ד"ר אילן זיוון, האורולוג שניתח את הגבר, ד"ר אברהם קוגוסובסקי, מנהל יחידת ההפריה החוץ גופית במרכז הרפואי הרצליה וצוות היחידה. ד"ר יגודה: "הטיפול ארך 14 שעות תמימות, משבע בבוקר עד תשע בלילה. הוא החל עם ניתוח הוצאת רקמת האשך. מיד אחר כך עובדה הרקמה במעבדה והוצאו מתוכה כל תאי הזרע, ואז הם הוסעו במהירות למעבדה לפריון באוניברסיטת בר אילן, שם חיכו להם פרופ' בר טוב ואנשי צוותו. הם החלו בתהליך של ברירת תאי הזרע, שנמשך שעות אחדות, ובסיומו הוחזרו התאים התקינים למעבדה במרכז הרפואי הרצליה. באותה עת בדיוק עברה האשה טיפול של שאיבת ביציות. בסיום הטיפול הוזרקו הזרעים התקינים לביציות. משך כל היום הארוך הזה וידאתי שהתיאום בין כל השותפים לטיפול לא ישתבש. כל שיבוש, אפילו פקקים בדרך, היה עלול לפגוע בהצלחת התהליך. אבל הכול פעל לפי לוח זמנים מדויק, כפי שתוכנן. יומיים אחר כך הוחזרו הביציות המופרות לאשה, וכעבור כשבועיים התברר שאכן הצלחנו להשיג הריון".

 

- עד כמה יכול שילוב שתי השיטות לשפר את סיכוייהם של גברים הסובלים ממיעוט או מחוסר זרע להביא ילדים?

 

"אני מקווה שבאמצעות שילוב שיטה זו עם השיטה של הוצאת זרע מרקמת האשך, נגיע לשיעור הצלחה דומה לזה שהשגנו בעזרת מיון בהגדלה של 6,300 בקרב זוגות שבהם הגבר סובל מבעיה באיכות הזרע".

 

לדבריו, התבוננות על תא הזרע בהגדלות גדולות כמו זו שמאפשר המיקרוסקופ המגדיל פי 6,300, מלמדת שקיים, כנראה, קשר הדוק בין מבנה גרעין תא הזרע לאחוז ההצלחה בהשגת הריונות בטיפולי הפריה חוץ גופית. "ככל שנכיר טוב יותר את מבנה הגרעין, כך יהיה אפשר לשפר את אחוזי ההריון אצל זוגות שבהם הגבר סובל ממיעוט או מחוסר זרע, כולל זוגות שטיפולים קודמים אצלם נכשלו ולא הצלחנו לקבל אפילו הפריה", הוא אומר. "בעתיד, כאשר נוכל אולי גם לתקן את מה שמתרחש בתוך גרעין התא, השיפור יהיה ניכר יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בעיות פריון של גברים. 7-10 אחוז מהזוגות סובלים מהבעיה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים