אושר הסכם ממון בין שני גברים בביהמ"ש לענייני משפחה בר"ג
מדובר בשינוי מדיניות דרמטי של בית המשפט, שסירב עד כה להעניק תוקף משפטי להסכמים כאלה בין זוגות חד מיניים. ההחלטה משמעותית עבור עשרות אלפי הומואים ולסביות מאזור המרכז וכן עבור זוגות הטרוסקסואלים ידועים בציבור
בית המשפט לענייני משפחה ברמת גן קיבל באחרונה החלטה דרמטית, המהווה שינוי של ממש במדיניותו: השופטת חנה ריש-רוטשילד אישרה הסכם ממון שחתמו ביניהם זוג הומואים, החיים יחד מאז 1966. כך נודע הערב (שבת) ל-ynet.
עד כה אושרו הסכמי ממון ספורים בלבד בין זוגות חד מיניים, וגם הם אושרו לא בבית המשפט ברמת גן, שמשרת את מרבית תושבי הקהילה החיים במרכז – אלא רק בבתי המשפט לענייני משפחה בחיפה ובבאר שבע.
"לאור לשונו הרחבה של החוק", כתבה השופטת בהחלטתה, "סבורני כי הפרשנות המתחייבת והנכונה בנסיבות העניין, היא כי סמכותו של בית-המשפט משתרעת גם על סכסוכים בין בני זוג חד-מיניים.
משהוכח לי, כי המבקשים באים בגדר המונח 'ידועים בציבור', לרבות בהיותם חיים ביחד, תחת קורת גג אחת, ומנהלים משק בית משותף מזה כ-37 שנה, החלטתי לאשר את ההסכם ביניהם".
החלטה דרמטית
יו"ר ארגון משפחה חדשה, עו"ד אירית רוזנבלום, אמרה בתגובה לפסיקה כי "זאת החלטה דרמטית, שפותחת פתח של תקווה גם לקהילה ההומו-לסבית וגם לבני זוג הטרוסקסואלים שהם ידועים בציבור, משום שבית המשפט שם בפעם הראשונה את הנושא הערכי-ממוני לפני השאלה אם הזוגיות הזו נושאת חן בעיניו או לא.
סוף סוף, במרכז הארץ, במרכז העניינים, שופטת אוזרת עוז ונותנת החלטה אמיצה, שמנוגדת לתפישת עולמו של סגן נשיא ביהמ"ש, השופט יצחק שנהב, שסירב לאשר עד היום הסכמי ממון בין זוגות של גייז או לסביות".
הסכם ממון הוא חוזה שחותמים בני זוג, הקובע את התנהלות השותפות העסקית ביניהם בחיי המשפחה, בכלל זה במקרה של פירוד או מוות. ההסכם מתווה את ההחלטות הכלכליות המשותפות של בני הזוג, ומעניק תוקף מהותי ליצירת מערכת יחסים חוקית ביניהם. בניגוד לחוזים משפטיים אחרים, הסכם ממון תקף רק לאחר שאושר על ידי בית משפט לענייני משפחה.
זכות לשיוויון ולהיעדר אפליה
השופטת התלבטה ארוכות לפני ההכרעה. "לכאורה, עסקינן בבקשה שגרתית, המוגשת לבית-משפט זה מדי יום ביומו", כתבה בהחלטה, "אולם זהות המבקשים, המגדירים עצמם כ'שני גברים בוגרים החיים יחד תחת קורת גג אחת ומנהלים משק בית משותף', מעלה שאלה ביחס לסמכותו של בית-המשפט לאשר את ההסכם ביניהם".
לאחר שעיינה בתקדימי העבר, קיבלה ריש-רוטשילד את טיעוני פרקליטת הזוג, עו"ד דפנה בן-דוד, לפיהם, "מכוח זכותם לשיוויון, להיעדר אפליה ולקביעת הסדרים הנוגעים לקניינם, כנובע מזכות הקניין – ברוחו של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ועל פי עקרונותיו – ועל פי המגמה ההולכת ומסתמנת במדינות העולם המערבי להשוות את זכויותיהם הנובעות מהקשר של זוגות חד מיניים לזכויות הנובעות מן הקשר הקיימות בין בני זוג הטרוסקסואליים – לרבות ידועים בציבור - יש לראות בהסכם זה הסכם ממון שנעשה בין ידועים בציבור, לאשרו, וליתן לו תוקף של פסק דין".