שתף קטע נבחר

 

הטכניון יפיץ תאי גזע עובריים בעולם

לדברי אנשי הטכניון, ההסכם שנחתם בין מכון המחקר החיפאי לאוניברסיטת ויסקונסקין בארה"ב, ירחיב את אפשרויות המחקר בתאי הגזע בעולם וייאפשר מחקרים מתקדמים בתחום

קרן המחקר של בוגרי אוניברסיטת וויסקונסין (WARF) ומוסד הטכניון למחקר ופיתוח חתמו על הסכם חדש, הנוגע להפצת שורות תאי הגזע העובריים שבידי הטכניון. ההסכם החדש יעודד מחקר בתאי גזע ברחבי העולם, ועשוי להפוך לבסיס לשיתוף פעולה מחודש בין שני הגופים. אחת התוצאות החשובות של הדיונים, שנערכו בחודש שעבר בין שני הגופים במדיסון, היא הרחבת הפצת תאי הגזע העובריים - על פי דרישות שנקבעו בהודעת הנשיא בוש - לקהילה המדעית ברחבי העולם.

 

"אנו שמחים מאוד על ההסכם", אמר לאחר החתימה מנכ"ל WARF, קארל גולברנדסן, "שכן הוא יאפשר לחוקרים מכל רחבי העולם להתעמק בחקר תאי הגזע האנושיים. זוהי מטרתו של ה- WARF - לאפשר למדענים גישה למגוון של תאים, ולקדם במהירות גדולה ככל האפשר את השימוש בתגלית החשובה של תאי הגזע העובריים. הסכם זה יגדיל את טווח האפשרויות העומדות בפני החוקרים. רק באמצעות הגדלת מספר המדענים העובדים בתחום זה נוכל לקרב אלינו את העתיד – העתיד הרפואי".

 

למעלה ממאה חוקרים הוכשרו

 

מכון המחקר WiCell השייך ל-WARF הכשיר עד כה למעלה מ-100 חוקרים בתחום התאים העובריים, והוא מספק שורות של תאי גזע ליותר מ-150 חוקרים בעולם.

 

גם בחיפה נרשמה התלהבות מההסכם. מנהל מוסד הטכניון למחקר ופיתוח, פרופסור צבי כוכבי, אמר כי "אנחנו מרוצים מאוד מתוצאות הדיונים, ומוקירים את גישתה ואת חזונה של WARF. אנחנו משוכנעים שההסכם יוביל להאצת ההישגים המדעיים בתחום תאי הגזע, שלמחקר בו השלכות נרחבות. תחום זה, המתפתח במהירות, טומן בחובו אפשרויות נרחבות הקשורות לעולם הרפואה.

 

ההסכם החדש יאפשר לנו להרים תרומה משמעותית לתחום חדש זה, ולתמוך בקהילה המדעית במשימתה העולמית להפוך חזון למציאות. למרכז לתאי גזע בפקולטה לרפואה ע"ש ברוך רפפורט בטכניון יש ניסיון נרחב בשיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים, ובהפצת שורות של תאי גזע עובריים במסגרת תוכניות של משרד הבריאות האמריקני ושל גופים נוספים".

 

תאים שיכולים להפוך לתאים אחרים

 

תא גזע הוא תא שיכול להפוך לתאים אחרים. על-פי השערת החוקרים, אצל אנשים בוגרים יכולים תאי-הגזע להפוך לתאי שריר ועצם בלבד (אם כי קיימות לכך עדויות סותרות, וייתכן שלא כך הדבר). מדענים שוקדים על פיתוח שיטה ליצירת תאי גזע עובריים, שיהיו מסוגלים להתמיין לכל סוג של תא ורקמה בגוף האדם. פיתוח כזה יהווה פריצת דרך שתפתח פתח לשימושים מדעיים ורפואיים רבים. בין יתר האפשרויות שחוזים החוקרים: גידול איברים להשתלה שהגוף לא ידחה אותם ותיקון איברים פגועים אשר כיום לא ניתן לטפל בהם בשום צורה אחרת.

 

נכון להיום, הדרך היחידה "לייצר" תאי גזע עובריים, היא על-ידי איסוף תאים אלו מעובר אנושי מופרה. מאחר שלעובר אנושי מופרה יש את הפוטנציאל להפוך לאדם, הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת, עורכי דין וגם בקרב הקהיליה המדעית. בארה"ב, למשל, ישנו איסור על יצירת "קווים" חדשים של תאי גזע - על ידי שימוש בעובר מופרה.

 

המדענים יכולים להשתמש אך ורק בתאים הנוצרים מתאי גזע הקיימים כיום. איסור זה, גורם לפגיעה במחקר ובפיתוח התחום - אך במקביל נערכים ברחבי העולם ניסויים רבים שמטרתם - להפוך תא "רגיל" לתא גזע עוברי.

 

באחרונה אף דיווחו חוקרים סינים על הצלחה ב"תכנות מחדש" של תאי עור, כך שיהיו זהים בכל תכונותיהם לתאי גזע עובריים אנושיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים