מתברר: השב"כ הסתייג; מחבל דקר נוסעי אוטובוס ביפו
צעיר דקר ופצע קל שלושה שישבו בקדמת האוטובוס, כשנשאל אם בכוונתו לשלם. לאחר מכן הוכה בידי הנוסעים ונמלט. מתנהל מצוד אחריו בסיוע מסוק. באזור ירושלים: 3 ישראלים נפגעו קל מידויי אבנים. ובדרום: 3 רקטות קסאם נחתו במועצה האזורית שער הנגב - אין נפגעים. המשטרה: חשש מעוד "פיגועים ספונטניים". מתברר: דיכטר הסתייג מההחלטה להתנקש במנהיג החמאס והזהיר בקבינט: "הנזק רב מן התועלת"
ההסלמה בעקבות ההתנקשות באחמד יאסין נמשכת, ונראה כי האינתיפאדה העממית מתחילה מחדש. החמאס מאיים במרומז להרחיב את מעגל האלימות גם לחו"ל, כפי שבוצע בעבר רק בידי חיזבאללה.
מחבל דקר הערב (יום ב') שלושה נוסעי אוטובוס ביפו. באזור חברון נפגע נהג אוטובוס באורח קל בעינו, בעקבות ידוי אבנים. בכביש עוקף חוסאן, דרומית לירושלים, נפגעו קל שני ישראלים נוספים מאבנים שנזרקו לעבר רכבם. בכל רחבי הארץ אירעו תקריות רבות של ידויי אבנים.
אלוף פיקוד המרכז הורה להפסיק את אימוניהם של שני גדודי חי"ר ולהעבירם לתעסוקה מבצעית ביהודה ושומרון. זאת במטרה לתגבר את ההגנה על ההתנחלויות ועל הצירים המובילים אליהן.
גם בדרום לא שקט: שלוש רקטות קסאם נחתו הערב בשטחי המועצה האזורית שער הנגב. אחת מהן נפלה בשטח של מפעל בתוך אחד הקיבוצים במועצה, השנייה נפלה סמוך לגדר של אותו קיבוץ והשלישית התפוצצה בשטח פתוח, סמוך לקיבוץ אחר. איש לא נפגע ולא נגרם נזק.
המשטרה נמצאת בכוננות שיא בכל רחבי הארץ, מחשש לפיגועי נקם. בחזית הצפון דריכות גבוהה, בעקבות הירי המאסיבי בו פתחו הערב אנשי חיזבאללה לעבר מוצבי צה"ל בהר דב. בידי מערכת הביטחון 46 התרעות לפיגועים.
דיכטר הסתייג בקבינט
ההחלטה להתנקש בחייו של מנהיג החמאס, שייח' אחמד יאסין, התקבלה ביום שלישי בישיבה מיוחדת של הקבינט, בעקבות הפיגוע הכפול בנמל אשדוד. "הכרזנו מלחמת חורמה על החמאס", כך הצהיר למחרת שר הביטחון מופז. שרי שינוי, יוסף לפיד ואברהם פורז, התנגדו. כעת מתברר, שגם במערכת הביטחון לא הייתה תמימות דעים.
גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי בדיון הסתייג ראש השב"כ, אבי דיכטר, מן ההחלטה לחסל את יאסין, ואמר כי הנזק שהיא טומנת בחובה - תסיסה בשטחים ושאיפות נקם - יהיה רב מן התועלת. בערוץ 10 דווח על הצעה חלופית שהעלה: התנקשות בחייהם של כל בכירי החמאס בו-זמנית.
הפיגוע ביפו
ההסלמה ממנה חשש דיכטר הולכת ומתממשת: בשעה 18:20 הערב עלה "בן מיעוטים", כהגדרת המשטרה, לאוטובוס קו 10 של חברת "דן", שעשה דרכו מצפון לדרום, לכיוון בת-ים. מייד עם עלייתו לאוטבוס, בתחנה שברחוב יפת פינת הדודאים, שאל אותו הנהג אם בכוונתו לשלם.
הצעיר, כבן 25, החל לדקור את הנוסעים שישבו בקדמת האוטובוס בסכין קטנה. הוא פצע שלושה נוסעים, בהם נוסעת ושוטר שסיים את משמרתו. כמה נוסעים היכו אותו, והוא ירד מהרכב ונמלט.
הנהג סיפר: "עצרתי את האוטובוס להוריד ולהעלות נוסעים ליד חנות פחמים ברחוב יפת. נכנס בחור צעיר עם מעיל חום. אמרתי לו שצריך לשלם על הכרטיס. הוא הכניס את היד לתוך המעיל. חשבתי שהוא מוציא את הארנק, אבל הוא הוציא סכין והחל להשתולל. אנשים התחילו לצעוק. ניגשתי עם כמה אנשים וניסינו לעצור אותו. כאשר פתחתי את הדלתות, הוא ברח מהאוטובוס או נהדף החוצה".
בוריס בלקאר, בן 34 מבת-ים, היה בין נוסעי האוטובוס: "שמעתי רעש", סיפר ל-ynet, "וראיתי שמישהו נותן מכה לאחד הנוסעים. חשבתי שזה סכסוך אישי, אולם לאחר כמה שניות הבחנתי שהוא נותן מכה למישהו אחר. קפצנו עליו וניסינו לתפוס אותו, ואז הנהג פתח את הדלת - והוא ברח".
יורי, אף הוא תושב בת-ים: "היו צעקות באוטובוס. אנשים התחילו לצעוק 'מחבל!'. היינו בטוחים שהוא הולך להתפוצץ. נשכבנו על הרצפה, היה בלאגן גדול, ואז ברחנו מהאוטובוס". נוסעת אחרת סיפרה: "קראתי ספר, ופתאום התחילו צעקות. הייתי בטוחה שהוא יתפוצץ, ואז ראיתי שלאחד הנוסעים יורד דם מהראש".
עשרות שוטרים ממחוז תל-אביב הוזעקו ופתחו במצוד אחר המחבל, בסיוע מסוק. שני הנפגעים פונו באורח קל לבית-החולים "וולפסון". האשה שנפצעה הלכה לביתה.
הסכינאות חוזרת
במערכת הביטחון הזהירו מניסיונות להוציא לפועל פיגועי טרור "ספונטניים", נוסח זה שאירע הבוקר ברמת-גן - בו הותקפו שלושה עוברי-אורח בגרזן. פיגועים מסוג זה אפיינו את האינתיפאדה הראשונה, כפי שאירע ברצח הלנה ראפ ז"ל בבת-ים, ואת תחילת "אינתיפאדת אל-אקצה", שזכתה בצה"ל לכינוי "אירועי גאות ושפל".
מפקד מחוז תל-אביב, ניצב יוסי סדבון, אמר שהמשטרה אכן חוששת מפיגועי דקירה שכאלה, לאחר ששניים כבר התרחשו במהלך היום. "אלה פיגועים שיחסית קל לעשות אותם, קל להצטייד בסכין או גרזן", אמר סדבון, והוסיף: "אנחנו צריכים להתפרס על מנת למנוע זאת, להתערב מהר ולצמצם את הפגיעה ככל שניתן".
ברחוב יפת נראו אירועים אלימים בתחילת האינתיפאדה, באוקטובר 2000. ביולי אשתקד נדקר למוות אזרח בטיילת של יפו. אולם ברוב חודשי העימות הנוכחי נשמר השקט ביפו, וישראלים רבים הוסיפו לפקוד מדי ערב את המסעדות הרבות ובתי-העסק במקום.