אלפיים הפגינו בנצרת במחאה על ההתנקשות ביאסין
יום אבל במגזר הערבי. אלפיים איש צעדו ברחוב הראשי של נצרת במחאה על ההתנקשות ביאסין. יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל: "הוא היה מנהיג הערבי דגול; אנחנו נגד כל הרג". מפגין ששכל את בן-דודו במהומות אוקטובר: "היום אני עצוב יותר". בעזה: קברו של השייח' הפך מוקד עלייה לרגל
"איני מסכים עם תפיסתו האידיאולוגית של השייח' יאסין, אך מאחר ומדובר במנהיג ערבי דגול, ואנחנו נגד הרג – חשוב להתאבל". כך אמר היום (ג') שאוקי חטיב, יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל, בעצרת מחאה בנצרת, שנערכת בעקבות ההתנקשות בחיי המנהיג הרוחני של החמאס. (לחצו כאן לפרוייקט מיוחד של ynet - "סופו של יאסין")
במגזר הערבי הוכרז יום אבל. כאלפיים איש השתתפו בעצרת, בה התאבלו על מות השייח' ומחו נגד מדיניות החיסולים. המפגינים נשאו כיסא גלגלים, כסמל לשייח' הנכה, ודגלים שחורים לאות אבל. ברקע התנגן לכל אורך הצעדה שיר הלל, שנכתב לשייח' כאשר היה בכלא הישראלי, ובו הוא מתואר כ"אור השמש, מנהיג החופש, שיראה את הדרך לעם הפלסטיני".
בעצרת, שאורגנה על-ידי ועדת המעקב של ערביי ישראל, לקחו חלק נציגים פוליטיים מכל המפלגות במגזר הערבי. יו"ר ועדת המעקב, שאוקי חטיב, הנואם היחידי בעצרת, אמר: "אנו מוחים על החיסול ועל מדיניות החיסולים, שמביאה למרחץ דמים".
חמיס חמייסי, תושב נצרת שהשתתף בעצרת: "הגענו כדי למחות, איש לא ישלול מאתנו את זכותנו לכך. בן-דודי נהרג באירועי אוקטובר, אבל עוד יותר מכך אני אבל על יאסין". מפגין אחר הסביר: "בלי שום קשר ליאסין, אני באבל על המצב. היתה לנו תקווה לשלום ועכשיו אין ולא יהיה".
"לבטל אזרחות למי המפגין"
ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) פנה ליועץ המשפטי לממשלה ודרש להורות על ביטול ההפגנה. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, סירב: "בסמכותה של משטרת ישראל לאשר בסייגים או למנוע הפגנות, בהתאם לשיקול דעתה. בידך לפנות למשטרה, שתחליט בנושא, בהתאם לסמכותה".
במכתב בהול ששיגר ארדן ליועץ, מני מזוז, קרא ח"כ ארדן לפתוח בחקירה פלילית נגד חברי הכנסת הערבים המתבטאים בצורה שיש בה, לדבריו, גילוי תמיכה או הזדהות עם יאסין.
בעקבות דברי היועץ, פנה חבר הכנסת ארדן למפכ"ל המשטרה: "המשטרה אסרה בזמנו על הצהרות תמיכה בברוך גולדשטיין. אני לא מצליח להבין כיצד היא מאשרת תמיכה ביאסין". סגן שר התעשיה והמסחר, מיכאל רצון (ליכוד), קרא לבטל את אזרחותו של כל ישראלי שמתאבל על יאסין: "ערביי ישראל", אמר, "צריכים להחליט למי הם נאמנים, למדינת ישראל או לעם הפלסטיני".
לאחר העצרת ובעקבות דיווחים על התבטאויות נגד ישראל, קרא השר אביגדור ליברמן לבטל את האזרחות של ערבים ישראלים שקראו לנקום בישראל על חיסול יאסין. לדברי ליברמן, "אסור לעבור על כך לסדר היום. ודאי למשטרה יש תיעוד. אני קורא להגיע לאותם אנשים, לבטל את אזרחותם ולגרשם מן הארץ".
ליברמן אמר עוד כי ביקש מהיועצים המשפטיים של סיעת האיחוד הלאומי בכנסת להכין הצעת חוק שתאפשר ביטול אזרחות וגירוש מן הארץ במקרים דומים.
נצרת: "אנחנו עצובים כי אין מה לאכול"
מעט לפני שנפתחה עצרת המחאה של ערביי ישראל, תחושת האבל אינה ניכרת בעיר נצרת. תושבים אותם פגשנו ידעו להגיד שהדבר היחיד שמעציב אותם הוא המצב הכלכלי הקשה ההולך ומידרדר בעקבות כל חיסול שכזה. "כל מי שמחמם את השטח, גורם למצב כלכלי גרוע. אנחנו עצובים בגלל שאין מה לאכול".
בנצרת אומרים היום שחיסול כמו זה פוגע בדו קיום. "המסעדה שלי היום ריקה. בשעה כזו בדרך כלל, אין מקום לשבת. היום היהודים פחדו לבוא לכאן ולא בצדק. הכל שקט. אין פה בלגן. עסקים כרגיל", אמר עימאד, אחד מבעלי המסעדות המפורסמות בעיר.
בתחנת המוניות הסמוכה, מוניות 2000, התחושות דומות "העם הפשוט משלם את המחיר. לערפאת ושרון יש שומרים ואנחנו – מי שומר עלינו?", אמר נהג מונית חוסיין ג'אמיל, "חיסול כזה יביא רק פיגועים. אתמול חיסלו אותו – מחר אנחנו ניפגע".
כשאנחנו מקשים ושואלים אם הם לא כואבים את מותו של השייח' יאסין, אומרים הנהגים "יש כאלה שמרגישים עצובים, אבל זה בגלל שהוא נכה ומבוגר. אם מדינת ישראל רצתה לחסל אותו, היא יכלה לעשות את זה כבר מזמן, בשקט בכלא, אבל למה להרים מטוס, לעשות 'פוזה' לעולם ולהרוג יחד איתו תשעה חפים מפשע?" אמר חאלד. "בגלל הדרך שעשו את זה, עכשיו כולנו ניפגע".
יום האבל במגזר הערבי
עשרות סטודנטים ערבים הפגינו בצהריים מול בניין מדעי החברה באוניברסיטה העברית בירושלים. כוחות משטרה הוזעקו למקום. במסגדים, בערים ובכפרים הערבים בישראל הדהדו היום ברמקולים פסוקים מהקוראן לאות אבל על הריגת יאסין. בשעות הבוקר אף הורמו דגלים שחורים בבנייני המועצות המקומיות.
במזרח ירושלים החלה השביתה בעקבות הכרזתו של יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, על שלושה ימי אבל ושביתה כוללת. תושבי מזרח ירושלים סגרו את חנויותיהם במרכז העיר ובעיר העתיקה. תושבים הביעו זעם, לא רק על ההתנקשות ביאסין, אלא גם על הנוכחות המתוגברת של שוטרים ושוטרי מג"ב בשכונות מזרח העיר ובמיוחד במרכזה, שבדקו את הנוסעים והולכי הרגל בקפדנות.
פלסטינית מבוגרת שחלפה על פני כמה שוטרי מג"ב בשער שכם שבמרכז העיר הרימה את ידה לשמים ולחשה בקול נמוך "שיסתלקו מפה. רק אלוהים יעזור לנו". תושבים נוספים הביעו זעם על החיסול.
עם זאת, ברחובות מזרח העיר, האווירה היתה שקטה יחסית, והפגנות המוניות לא נראו שם. מחוץ למשרד הפנים עמדו כמה עשרות תושבים. אפשר היה לשמוע שם גם קולות נגד השביתה. "לא צריך בכלל את כל השביתה הזו", אמר עבד, תושב העיר. "אנשים צריכים ללכת לעבודה ולסדר את ענייני היום יום שלהם".
אתמול גינו חברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל בחריפות את פעולת ההתנקשות בשייח אחמד יאסין, וכינו אותה "פשע טרוריסטי" של ממשלת ישראל. בהודעה שפירסמה הוועדה בתום ישיבת חירום בנצרת נכתב כי יאסין היה "מנהיג פוליטי המסמל אולי יותר מכל את המאבק הפלסטיני" וכי "לממשלת ישראל אחריות מלאה על הפשע והשלכותיו".
גם חברי הכנסת הערבים גינו את ההתנקשות בחריפות, האשימו את ישראל בטרור והזהירו מפני תגובות פלסטיניות ואי-יציבות אזורית.
בעזה: ילדים עלו לקברו של יאסין
ברשות הפלסטינית התקיימה היום שביתה כללית, שכללה גם את מוסדות החינוך. ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, הגיע לעזה כדי להביע את תנחומיו בעקבות ההתנקשות. החמאס הפך את איצטדיון "יארמוק" למתחם אבלים. קברו של השייח יאסין כבר הפך למוקד עלייה לרגל. ילדים הגיעו, והניחו פרחים (בתמונה מימין).
בגדה, התאפיין יום האבל הראשון ביידויי אבנים אל מכוניות ישראליות. פלסטינים יידו אבנים לעבר מכוניות בצומת זיף שבגזרת חברון ואל מכוניות בכביש תקוע-נוקדים. הפרות סדר היו גם בכביש המחבר את ההתנחלויות כרמל ופני חבר בדרום הר חברון. בכל התקריות, לא היו נפגעים.