שתף קטע נבחר

 

המלצה: מערך המילואים - רק לחירום

על פי המודל שמקדם שר הביטחון וצפוי להיכנס לתוקף בשנת 2005, גיוס חיילי המילואים יהיה בררני יותר, גיל הפטור יירד מגיל 40 ומכסת ימי השירות תהיה 42 יום לשלוש שנים. גורמים שלקחו חלק בדיונים: לנסח מחדש את החוזה בין המדינה למילואימניק, כשהמשימה: הסוף לחברת כוח האדם והשיטור. תנועת בלת"ם בתגובה: "שבענו מהחלטות והצהרות. ועדת השרים תיבחן במעשיה"

בשורה לחיילי המילואים: ועדת השרים העוסקת בעניינם בוחנת מודל חדש לפיו גיוס לשירות מילואים יהיה רק בשעות חירום ולצורך אימונים. המשמעות: ייתכן שהחל מהשנה הבאה נוכל למחוק מהלקסיקון את המלים "תעסוקה מבצעית" ו"שמירות".

 

 

ועדת השרים לענייני מילואים, בראשות שר הביטחון, שאול מופז, דנה אתמול (א') במודל החדש אותו גיבש צוות חשיבה בראשות קצין מילואים ראשי, תת אלוף אריאל היימן.

 

מוקדם יותר התכנס צוות החשיבה בנושא לכ-30 מפגשים וערך שיחות עם אנשי צבא לשעבר, אנשי אוצר, סוציולוגים ואנשי מקצוע שונים, לאחר גיבוש ההמלצות הציג הצוות את התוכנית לצה"ל, תחילה לראשי אגפים, לסגן הרמטכ"ל, לרמטכ"ל ובסופו של דבר היום לשר הביטחון מופז, כשכל תהליך נמדד לפני כן בשורה של הבטים בינהם חברתיים, אסטרטגיים, חברתיים והשפעתם על מערך המילואים.

 

על פי המודל המתגבש שאמור להיכנס לתוקף בשנת 2005, שירות המילואים יתבסס על גיוס בררני וצה"ל יחליט מיהם החיילים הנחוצים לו, בשונה מגיוס של מגזרים הנהוג כיום.

 

עוד עולה כוונה להפחית את גיל הפרישה משירות מילואים אל מתחת לגיל 40, ואת מכסת הקריאה של חיילי המילואים ל-42 ימי שירות בתקופה של שלוש שנים. 

 

"לנסח את החוזה בין המדינה למילואימניק"

 

גורמים שלקחו חלק בדיוני צוות החשיבה בנושא שינוי מודל המילואים אמרו ל-ynet כי במודל החדש המוצע יש ניסיון לנסח מחדש את החוזה בין מדינת ישראל לבין איש המילואים.

 

"שירות המילואים הוא חובה אזרחית ויש כוונה להחזיר אותו בצורה מסודרת לימי חירום בלבד", אמרו הגורמים, "לא עוד חברת כח אדם או חברת שיטור. יש להגדיר תקופת מינימום ומקסימום לשירות ולהקטין את הפער בין אתוס המילואים למציאות בשטח כיום".

 

הגורמים שלקחו חלק בצוות החשיבה הודו כי למעשה יש במודל החדש מעין הודאה בעוול שהיה נהוג עד כה, כך למשל יתקבל תגמול מלא בגין השירות ותגמול נוסף לאלה שישרתו מעבר למכסת הימים ו/או מעל לגיל הפטור. "במודל החדש", ציינו הגורמים, "ששר הביטחון נחוש מאוד לקדמו על פי לוח זמנים קבוע מראש, ישנו יישור קו כך שחייל המילואים יקבל את האימון שלו כמתחייב ויעשה פעולה שירגיש גם כמי שמגן על המדינה".

 

להערכת הגורמים, המודל החדש יתרום לשיפור המוטיבציה בקרב אלה שעושים מילואים ואף יגרום לאלה שמעדיפים לוותר על השירות - להתנדב ולשרת במילואים, זאת בשל העובדה שיהיו כללים מסודרים לאימון, הפיצוי עבור האימון, וקריאה לחירום.

 

כל ההמלצות

 

צוות החשיבה שגיבש את המודל החדש בחן את מידת התאמתו של מודל מערך המילואים הנוכחי, שנוסח בראשית ימי המדינה, למציאות הנוכחית והעתידית.

 

בדיון שנערך השתתפו, מלבד מופז גם שר המשפטים יוסף (טומי) לפיד, סגן שר הביטחון זאב בוים, סגן הרמטכ"ל אלוף גבי אשכנזי ונציגי אגף התכנון ואגף כוח אדם בצה"ל. עיקרי המודל המוצע הם:

 

  • מערך המילואים ייועד לחירום בלבד, כאשר הגדרת מצב החירום תהיה נתונה בידי ממשלת ישראל. אנשי המילואים יגוייסו אך ורק למטרת כוננות ואימונים למצב חירום, ובמצב החירום עצמו.

 

  • תישמר חובת ההתייצבות למילואים אולם הגיוס יהיה בררני - הצבא יחליט מי הם המשרתים הנחוצים לו על בסיס מדיניות מוצהרת ולא יגוייסו מכסות חיילים ממגזרים כפי שנהוג כיום. 

 

  • גיל הפטור למימוש חובת השירות העומד, היום על גיל 40 - יפחת, ומעבר לגיל הפטור יתבסס השירות על התנדבות וברירה בהתאם לצרכי הצבא.

 

  • מכסת הקריאה של אנשי המילואים תהיה תלת שנתית ותעמוד על כ-42 יום לשלוש שנים אך לא פחות מ-7 ימים בשנה.

 

  • סדר הכוחות הכולל של חיילי המילואים יקבע בתקן על ידי ממשלת ישראל.

 

  • צה"ל ישתמש במקורות חלופיים על מנת לענות על החוסרים בכוח האדם למילוי משימות ביטחון שוטף. 

 

  • חיילי המילואים יפוצו באופן מלא בגין השירות וינתן תגמול נוסף לחיילים ששירתו מעבר למכסת הימים או מעבר לגיל הפטור.

 

  • מודל המילואים יעוגן בחוק המילואים הכללי בשנת 2005.

 

בעקבות הדיון בוועדת השרים החליט שר הביטחון להקים ועדה במשרדו אשר תגבש את המודל החדש לכדי תוכנית עבודה מפורטת. הרכב הוועדה והעומד בראשה יקבעו בין שר הביטחון לרמטכ"ל כאשר הכוונה היא לסיים את העבודה עוד השנה ולהכיל אותה בחוק המילואים הכללי כבר בתחילת 2005.

 

"הדבר המרכזי שצריך לתת עליו את הדעת זה השמירה על אתוס המילואים תוך רצון להעניק למשרתים במילואים שהם המיעוט שנושא את עיקר הנטל את מירב התגמול", אמר שר הביטחון מופז בסיום הוועדה.

 

רועי רון יו"ר תנועת בלת"ם, מסר ל-ynet בתגובה: "שבענו מהחלטות והצהרות, וכעת אנו רעבים למעשים בשטח. ועדת השרים תיבחן במעשיה ולא בהחלטותיה".


פורסם לראשונה 28/03/2004 17:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מילואים. הסוף לתעסוקה המבצעית?
צילום: אפי שריר
צילום: משרד הביטחון
מופז. בוחנים את המודל העתידי
צילום: משרד הביטחון
צילום: איי אף פי
"לא עוד כוח שיטור". חיילים בפינוי הפגנה
צילום: איי אף פי
צילום: שאול גולן
תת אלוף היימן. מהפיכה?
צילום: שאול גולן
מומלצים