אילת: גן האלמוגים
פריחה באילת? תופתעו. כל מה שצריך זה להצטייד בשנורקל ובמסיכה, ואז תגלו עולם תת-ימי מופלא ופורח. מימיו הצלולים של מפרץ אילת מאפשרים צפייה נקייה מהפרעות וחוויה מרגשת לכל גיל
אופי המסלול: שחייה קלילה ושינרקול
משך השחייה: כשעה
ציוד: שנורקל ומסיכה
הפריחה במדבר בעונה המתאימה אינה תופעה כה נדירה. במידה שיורדים מספיק משקעים ובפיזור המתאים, יגיעו אחריהם גם הפרחים. נכון הוא כי היא אינה מגיעה לממדי הפריחה שבצפון הארץ ובמרכזה, אך הוואדיות המכוסים בפרחים הצובעים את הנוף המדברי הם ללא ספק מראה מלבב לכל מי שמעוניין לחזות באביב המוקדם במדבר.
השנה, היורדים לאילת לא הוקפו סביבם בפרחים. 22 מ"מ הגשם שירדו בעיר הדרומית ובסביבותיה הספיקו לעורר רק כמה צמחים חד-שנתיים, שבקושי הוציאו עמוד תפרחת או שניים. ציון לשבח אפשר להעניק לסיתווניות העדינות ממישר סעיפים, שפרחו ומילאו את אפינו ריח נעים.
ואכן, פריחה באילת היא כמעט צמד מלים שהן דבר והיפוכו. אולם, אל ייאוש - עם מעט יצירתיות גם אפשרויות הפריחה באילת מתגלות כבלתי-מוגבלות.
כך, למשל, פרחי מנגן המעטרים את נופי הסלע של אילת וסביבותיה. את פרחי המנגן השחורים אפשר לדמות להדפסה מקצועית של שיחי שרך מפוצלים על אבנים. מקור ההדפסה בעלייה נימית של תמיסות מנגן בין סדקי הסלעים והתגבשות בצורות שונות המזכירות צמחים, בעיקר שרכים.
כשנגמרות האפשרויות היבשתיות, אפשר לפנות בעקבות הפריחה - לים. ניסע דרומה כ-6 ק"מ בכביש אילת-טאבה עד שנגיע לשמורת-טבע חוף אלמוג. בתוך המים הצלולים נבחין בשונית האלמוגים, ובעזרת שנורקל ומסיכה יתגלה לנו עולם תת-ימי מופלא ופורח.
חווית הטיול והבילוי באילת אינה שלמה בלי ביקור בשמורת-טבע חוף אלמוג, המאפשרת הצצה לתוך העולם התת-מימי הקסום של שונית האלמוגים. הפעם, אתם מוזמנים למסלול שחייה מרתק באותו עולם קסום. אין צורך ביותר מאשר לדעת לשחות ולהצטייד במסיכת צלילה פשוטה כדי להיכנס לעולם המים המופלא של שונית האלמוגים הצפונית ביותר בעולם והיחידה הנמצאת בשטח ישראל.
במרחק לא רב מהחוף יתגלו לפניכם מראות מרהיבים ביופיים, ובהם מושבות אלמוגים מסוגים שונים ומאות דגים שאינם חוששים מפני הצופים. מימיו הצלולים של מפרץ אילת מאפשרים צפייה נקייה מהפרעות וחוויה מרגשת לכל גיל.
תפרחת ברוקולי תת מימית
אלמוג מזכיר במבנהו צמח גדול ומאובן, אך למעשה זהו בעל-חיים. האלמוג בנוי ממושבה של פוליפים, שהם בעלי-חיים בעלי פתח אחד המשמש לנשימה, רבייה, הפרשה וכמובן אכילה. בלילה, מוציא האלמוג את זרועות הצייד שלו שלהן תאים צורבים, ובאמצעותן הוא צד פלנקטון - יצורים זעירים הנעים עם הזרם בים. זרועות הצייד הפתוחות נראות כפרחים קטנים הנפתחים ונסגרים בקצב.
את האלמוגים הקשים, אלמוגי האבן, ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות: אלמוגי גוש ואלמוגי שיח. הקבוצה האחרונה, כשמה כן היא, מקשטת את השונית בשלל צורות שיחניות. לא לשווא יש בשמורת האלמוגים איזור הנקרא 'הגנים היפאנים', וטיפול באלמוגים נקרא "גינון אלמוגים".
בין אלמוגי השיח נמצא אלמוג הנקרא "שיטית", המזכיר עץ שיטה בעל ענפים מסועפים ומדמה במראהו את השונית לסוואנה. גם מבין האלמוגים הרכים נמצא נציגים לא מעטים הנראים כמו פרחים, בהם נפתיה שיחנית, המעטרת את השונית בתפרחות ברוקולי טריות ונהדרות, וגלילן כתום הנראה כמו חמניה ביום קיץ חם.
לצדם אפשר להבחין בשושנת הים, שהיא פוליפ ענק בעל זרועות צריבה רבות שביניהן שוחה להנאתו, בלי להיצרב, השושנון האילתי (הנקרא בפי הילדים 'נימו').
כשם שבעלי-חיים צמחונים ניזונים, בין השאר, גם מפרחים, כך גם ישנם דגים הניזונים מפרחי האלמוגים - מהפוליפים. הדג המתמחה בזלילת פוליפים הוא הפרפרון. הפה שלו משוך קדימה ומאפשר לו לשאוב את הפוליפ מתוך מבנה האלמוג. הפרפרון ניזון גם משושנת הים, אך רק כשהשושנון אינו שומר עליה.
נזהרים מאצות פורחות
הקשר בין האלמוגים לעולם הצומח אינו מקרי. ברקמת האלמוג חיות אצות שיתופיות המקנות לרוב האלמוגים את צבעם הססגוני. האצות חיות בסימביוזה, כשהאלמוג מספק מצע גדילה והגנה והאצה מספקת לאלמוג מזון - סוכר המוטמע באמצעות אנרגיית השמש. נוכחות האצות בתוך האלמוג מחייבת קיום תנאים של אור, ולכן נמצא את האלמוגים קרוב לפני המים.
בתנאים מסוימים עלולה לפרוץ במימיו הצלולים של מפרץ אילת 'פריחת אצות'. במפרץ אין שפע של חומר אורגני במים, ולכן לא מצויות בו אצות ירוקות כמו בים-התיכון. בשנים מסוימות, בעיקר אחרי חורף קר, נוצר בים עירבול שמעלה חומר אורגני מקרקעית הים. אותו חומר אורגני הוא מצע מזון מצוין להתפתחות אצות במים וגם על גבי אלמוגים.
פריחה זו, שהיא תופעה טבעית, אינה מתקבלת בברכה באילת, היות שהים נצבע ירוק והאלמוגים אינם שורדים כשמעליהם ים אצות המסתיר מהם את אור השמש.
אחרי שמתרגלים לנשום דרך צינור השנורקל, פשוט מתמכרים לשקט ולרוגע של שונית האלמוגים. בשמורת חוף אלמוג קיימות הגבלות שונות, שכולן באות להגן על בית הגידול העדין של שונית האלמוגים. כדי להבטיח מגע מינימלי בין ערכי הטבע המוגנים והשחיינים, הציבו פקחי רשות הטבע והגנים גשרים ומעברים מיוחדים המסומנים במצופים. ניתן לשחות לאורך השונית, להתפעל, להתרגש אך לא לגעת.
- הכותבת היא מנהלת מרכז ההדרכה אילת, רשות הטבע והגנים