רוסיה מודאגת מהתרחבות ברית נאט"ו
הברית הצפון אטלנטית, שהוקמה כדי להגן על מדינות המערב מאימת הגוש הסובייטי, קיבלה לשורותיה את רומניה, בולגריה סלובניה, סלובקיה, ליטא, לטביה ואסטוניה - מדינות שהיו עד לפני כמה שנים מאחורי מסך הברזל. רוסיה מודאגת מהעובדה שמטוסי הברית יוצבו כעת כה סמוך לגבולותיה ומאיימת לוודא שהאיזון הצבאי באזורה לא יופר. בוש: "המצטרפות החדשות הרוויחו את חירותן ועצמאותן באומץ"
בטקס שנערך בבית הלבן בירך אמש (ב') נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, את שבע המדינות הסובייטיות לשעבר שהצטרפו כחברות לברית נאט"ו. טקס נוסף צפוי במטה נאט"ו בבריסל ביום שישי.
בוש כינה את המצטרפות החדשות "שותפות מלאות ושוות" ואמר: "הן סבלו מרודנות מרה. הן נאבקו על עצמאות. הן הרוויחו את חירותן באומת ובכושר הישרדות, והיום הן עומדות עימנו כשותפות שוות בברית הנפלאה הזו".
עוד הוסיף בוש: "הדלת לנאט"ו תישאר פתוחה עד שכל אירופה תהיה מאוחדת וחופשיה וישרור בה שלום".
ראשי נאט"ו מגדירים את הצטרפותן של רומניה, בולגריה סלובניה, סלובקיה, ליטא, לטביה ואסטוניה לשורותיה כמהלך היסטורי, שבסופו תכלול הברית 26 מדינות חברות. בעוד כחודש אגב, יתרחב גם האיחוד האירופי ויכלול בתוכו מדינות סובייטיות לשעבר.
מטרת ההתרחבות היא לספק לברית מרחב ושיתוף פעולה צבאי מקיף בהתמודדות עם משברים בינלאומיים. בשנים האחרונות שינתה נאט"ו את אופי משימותיה והחלה ליטול חלק במאמצים בינלאומיים כגון הלחימה באפגניסטן וכוחות שמירת השלום בבלקנים. היא עתידה גם לקחת בקרוב חלק במאמצי הקהיליה הבינלאומית בעיראק ובמאבק העולמי בטרור.
זוהי ההתרחבות הגדולה ביותר בהיסטוריה של הברית הצבאית, שהוקמה בשנת 1949 ומנתה 12 מדינות חברות שהתאגדו כדי להגן על המערב נוכח האיום הסובייטי. מאז הקמתה, התרחבו גבולותיה הברית אט-אט מזרחה, אל התחום שבעבר היה מאחורי מסך הברזל.
תחילה צורפה פולין ולאחריה הונגריה וצ'כיה. כעת מצטרפות רומניה ובולגריה וגם ארבע המדינות הבאלטיות, שאף היו עד לפני 15 שנה רפובליקות של ברית המועצות.
הצטרפותן של אלה האחרונות מדאיגה מאוד את הקרמלין. על אף שהיחסים בין מוסדות הברית ורוסיה השתפרו בשנים האחרונות, העובדה שכעת יוכלו מטוסי נאט"ו לסייר כה קרוב לגבולותיה, מעוררת אי-נוחות בממשל הרוסי.
דווח שנאט"ו מתכננת להציב מטוסי F-16 בבסיסים בלטביה. ראש הוועדה ליחסי חוץ בפרלמנט הרוסי, קונסטנטין קוסצ'יוב אמר בתגובה כי "צעדיה של נאט"ו נושאים אופי לא ידידותי כלפי רוסיה".
"אם בסיסים משמעותיים של נאט"ו יופיעו קרוב לגבולותינו, ויפרו את האיזון הצבאי באזור, לא תהיה לרוסיה ברירה אלא לנקוט בצעדים על מנת לוודא שהאיזון יחזור לקדמותו", הוסיף.
בנאט"ו ניסו להסביר למוסקבה שהתרחבות הברית אינה צעד המכוון כלפיה אולם מזכ"ל הברית, ההולנדי יאפ דה הופ סחפר הודה שעדיין יש עבודה דיפלומטית רבה וקשה בתחום חיזוק היחסים בין רוסיה ומוסדות הברית.
"דרושה לנו, לטובת האינטרסים של הברית והאינטרסים של רוסיה, שותפות חזקה במסגרתה נוכל לדון גם בסוגיות הקשות שמתגלעות בינינו", אמר לרשת CNN.