הרשות להגבלים: אקו"ם היא מונופול
הממונה על ההגבלים העסקיים קבע כי מדובר בתאגיד מונופוליסטי שמקשה על הקמת אלטרנטיבה תחרותית. אקו"ם הודיעה כי תערער
רשות ההגבלים העסקיים הכריזה היום (ד') על אקו"ם כמונופול בתחום ניהול זכויות היוצרים ובמתן רשיונות שימוש בזכויות יוצרים לציבור.
הרשות דנה בנושא זה כמה שנים. את הדו"ח בנושא כתבו עו"ד דוד קינן והכלכלנית שירלי יקיש, שקבעו כי פעולות אקו"ם כרוכות בהסדרים כובלים. הממונה על ההגבלים העסקיים דרור שטורם קצב להנהלת אקו"ם 60 יום להסדרת הפיקוח לפי חוק ההגבלים בפני בית הדין העוסק בנושא.
משמעות ההחלטה היא הכפפת אקו"ם למגבלות חוק ההגבלים העסקיים ובחינה מחודשת של פעילותה בעיקר בכל הנוגע לבלעדיותה ברפרטואר היצירות הזרות והישראליות.
כיום חברים באקו"ם כ-4,600 יוצרים, מלחינים, פזמונאים, מעבדים, סופרים, משוררים, תסריטאים ומו"לים למוזיקה - ובמקביל קשור התאגיד בהסכמים עם כ-160 אגודות זרות ברחבי העולם שמעמדן דומה לשל אקו"ם. הסדרים אלה מאפשרים ניהול כמעט בלעדי של מרבית היצירות הישראליות והזרות בארץ ומאגר יצירות שמכיל כמעט כל יצירה שנכתבה אי פעם.
בהחלטתו כתב הממונה על ההגבלים: "...מכיוון שכך, צוברת אקו"ם כוח משמעותי כלפי משתמשים... ומציבה למעשה חזית אחת של רוב הרפרטואר המוזיקאלי מול המשתמש ומונעת קיומה של כל אלטרנטיבה לרכישת רשיון לשימוש ביצירות מוזיקאליות. כוחה המונופוליסטי מאפשר צבירת כוח גם מול היוצרים שמעבירים לה את יצירותיהם ומקשה על דרכם להקים לה אלטרנטיבה תחרותית".
לדברי הממונה, ההחלטה הנוכחית מיישרת קו עם הטיפול הכללי בתחום תאגידי הניהול המשותף שנעשה בשנים האחרונות בישראל. קדם להחלטה זו דיון בבית הדין להגבלים עסקיים באופן פעילותם של תאגידים נוספים בהם הפדרציה הישראלית לתקליטים ולקלטות. "אנו סבורים כי פעילותם של תאגידים אלה חייבת להיות מאוזנת ומפוקחת כך שהכוח המצוי בידיהם לא ינוצל לרעה כנגד עסקים המשתמשים ביצירות וכלפי יוצרים אחרים", כתב הממונה.
"השלכות קשות"
מנכ"ל אקו"ם, יוריק בן-דוד, אמר בתגובה כי אקו"ם מתכוונת לערער על ההחלטה. בן-דוד מסר כי באקו"ם חולקים על קביעתו של הממונה כאילו אקו"ם היא לכאורה הסדר כובל. המנכ"ל הזהיר כי משמעותה האמיתי של קביעה זו, היא "פגיעה קשה, אנושה ומסוכנת מאין כמוה לעתיד היצירה הישראלית המקורית ומהווה איום ממשי לזכויות היוצרים על יצירותיהם".
בן דוד הוסיף כי לקביעת הממונה "יש השלכות קשות מאוד על תפקודם של כלי התקשורת בארץ וכל המשתמשים במוזיקה במדינה". לטענתו, המשמעות המעשית של קביעת הממונה היא שכל המשתמשים במוזיקה (ערוצי טלוויזיה, תחנות רדיו, פאבים, אולמות שמחה וכ"ו) יאלצו מעתה לפנות באופן אישי לכל אחד מאלפי היוצרים בארץ כדי לקבל רשות השמעת היצירות וכן לפנות למיליוני יוצרים בעולם שיצירותיהם מושמעים בארץ. הוא מסר כי היועצים המשפטיים של אקו"ם החלו בלימוד החלטת הממונה והכנת הערעור בהתאם לחוק.
יו"ר דירקטוריון אקו"ם, הסופרת והמשוררת חנה גולדברג, הגדירה את החלטת הממונה כ"החלטה אומללה היוצרת את התחושה שישראל היא ארץ עוכרת יוצריה".