שתף קטע נבחר

 

קפריסין: השיחות נכשלו; תוכנית אנאן תובא למשאל עם

השיחות הרב צדדיות על איחוד קפריסין נכשלו, כשהצדדים לא הגיעו להסכמה. כתוצאה מכך הציג מזכ"ל האו"ם את תוכניתו לאיחוד שני חלקי קפריסין לפדרציה, והודיע כי היא תובא למשאל עם באפריל, כשבוע לפני הצטרפותה המתוכננת של קפריסין לאיחוד האירופי. עכשיו נותר רק לקבל את אישור העם

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, הציג הלילה (יום ה') את תכניתו לאיחוד קפריסין והודיע כי ב-24 באפריל יתקיים בשני חלקי האי משאל עם על התוכנית. זאת לאחר כשלון השיחות הרב צדדיות בין נציגי יוון, טורקיה וקפריסין היוונית והטורקית.

 

זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה בה כופה האו"ם משאל עם על אזרחי מדינה כלשהי. דוברת האו"ם, מרי חואז, סיפרה לכלי התקשורת כי אנאן כינס את הצדדים לשיחת חירום אחרונה. "לא רק שאין הסכמה בין הצדדים, הם בכלל לא מתקשרים האחד עם השני", אמרה.

 

ואכן, מספר דקות לפני חצות, שעת היעד שהציב אנאן לסיום השיחות בשוויץ, כינס המזכ"ל את הצדדים, ביניהם ראש ממשלת יוון, קוסטס קרמנליס, ועמיתו הטורקי, רצ'פ טאיפ ארדואן, ואמר כי "הזמן למשא ומתן ולהתייעצויות נגמר. הגיע זמן להחלטה ולפעולה. זה הכל או כלום".

 

ממשלת טורקיה אישרה במהירות את ההצעה, אולם הצד היווני היה זהיר יותר. היוונים הביעו אכזבה מכך שהחיילים הטורקים ישארו בצפון המדינה ומכך שהפליטים היוונים שנאלצו לעזוב את בתיהם בצפון לא יוכלו לשוב לבתיהם.

 

לאחר פרסום ההסכם הודיע מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, כי ארצות הברית תומכת בהסדר. פאוול גם שיבח את הצדדים בתום המשא ומתן. בהודעה שפרסם כתב כי הוא מצדיע "לתרומתם של מנהיגי יוון וטורקיה ושל המנהיגים המקומיים. התוצאה שהושגה היא פשרה שמסגרתה אף צד לא קיבל כל מה שרצה".

 

הבעיה העיקרית הניצבת בפני אנאן כעת היא שכנועם של המצביעים היוונים באי לתמוך בהסכם. הקפריסאים היוונים יודעים שבכל מקרה במאי הקרוב הם מצטרפים לאיחוד האירופי וזוכים לכל ההטבות הכרוכות בכך. הם גם יודעים שתנאי החיים באזורם טובים יותר מאלה שבצד הטורקי העני יותר.

 

עיקרי התוכנית

 

תוכניתו של מזכ"ל האו"ם, הנפרשת על פני 9,000 עמודים, מתבססת על מבנה פדרלי, לפיו תורכב קפריסין משתי מדינות, קפריסין הטורקית וקפריסין היוונית, שיכונסו תחת ממשל מאוחד. שמה של המדינה המאוחדת יהיה "הרפובליקה של קפריסין המאוחדת" ויהיו לה דגל והמנון חדשים.

 

לפי התוכנית, יוקטן שטחה של קפריסין הטורקית מ-37% משטחו של האי ל-29% משטחו. האזורים שיועברו לשליטת קפריסין היוונית יישארו בשליטה טורקית עד למיצוי יישום כל שאר סעיפי ההסכם.

 

הסנאט הקפריסאי יורכב מ-48 צירים, שיחולקו שווה בשווה בין שני חלקי האי. בראש קפריסין המאוחדת יעמדו נשיאי קפריסין הטורקית והיוונית, שיכהנו במשותף עד ל-13 ביוני, אז ייבחר נשיא לרפובליקה. אם הנשיא יהיה יווני, סגנו יהיה טורקי, ולהפך.

 

מספר הכוחות היוונים והטורקים באי יופחת, כך שבשלב ראשון, שיושלם בשנת 2011, יוותרו באי 6,000 חיילים. בשלב השני, שיושלם בשנת 2018, יוותרו באי 3,000 חיילים בלבד.

 

סלע המחלוקת העיקרי בהסכם הוא הסעיף לפיו 180 אלף יוונים, שנמלטו או גורשו על ידי הצבא הטורקי הכובש ב-1974, יוכלו לשוב לבתיהם בחלק הצפוני. נציגי קפריסין הטורקית מסכימים לזכות שיבה חלקית בלבד; נציגי קפריסין היוונית דורשים זכות מלאה; תוכנית האו"ם מציעה מתן זכות שיבה ל-100 אלף תושבים.

 

מבוי סתום

 

מזה שלושה עשורים מחולקת קפריסין לשניים: בדרום - החלק היווני, המוכר בינלאומית, נהנה משגשוג כלכלי ועתיד להצטרף לאיחוד האירופי בקרוב; בצפון - שטח שנכבש על ידי טורקיה בשנות ה-70, נהנה רק מהכרתה של אנקרה וסובל מכלכלה נחשלת. באזור זה גם מוצבים כ-40 אלף חיילים טורקים. הם עלולים להיחשב בעוד כחודש לכוח כובש על אדמת אירופה, ולהעיב על סיכוייה העתידיים של טורקיה להצטרף לאיחוד.

 

אנאן היה זה שתיווך בין הצדדים והחתים אותם כבר בפברואר האחרון על "מפת דרכים" לקידום הסכם האיחוד, הכוללת בתוכה לוח זמנים נוקשה שתכליתו לאחד את האי לפני ה-1 במאי, אז מצטרפת קפריסין היוונית לאיחוד האירופי.

 

לוח הזמנים שלו קבע כי על הצדדים להגיע להסכמה ביניהם עד ה-22 במארס, ולא "ייכנסו לתמונה" שתי המדינות המעורבות - יוון וטורקיה. כך בדיוק קרה לפני כשבוע עת שהוחלט להעביר את השיחות לאתר הקיט בורגנשטוק שבשווייץ, ולהזמין לשיחות את שרי החוץ וראשי הממשלות מאתונה ואנקרה.

 

לוח הזמנים של אנאן קבע עוד, שאם גם ההתערבות של יוון וטורקיה לא תניב פשרה עד ה-31 במארס, יבוא המזכ"ל בעצמו ויגשר על הפערים באופן אישי.

 

לאחר שניסיונות רבים לאחד את חלקי האי כשלו, ובניסיון להגיע להסכמה לפני ה-1 במאי, גיבש אנאן את התוכנית. כעת נותר רק לחכות לאישור העם.

פורסם לראשונה 01/04/2004 02:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השיחות לאיחוד קפריסין. "זמן ההכרעה הגיע"
צילום: רויטרס
מומלצים