שבטו לכם חיית מחמד
בנק ד.נ.א לחיות מחמד הוא טרנד אמריקני שמבטיח להגשים את חלומם של אנשים רבים, לשבט חתול או כלב. לא מדובר בניסיון להציל בעלי חיים בסכנת הכחדה אלא בהפקת רווחים מגעגועים של עשירים
"קוראים לזה אהבה", אומר השיר שבקליפ שלו משתובבים כוכבי ערוץ הילדים עם כלבים וחתולים חמודים. בסיום הקליפ מופיעה כתובית של "צער בעלי חיים", ובה בקשה נרגשת כי הציבור יאמץ אל ביתו את חיות המחמד חסרות הבית.
אבל אם נדמה לכם שיש בעולם יותר חיות מחמד מאשר אנשים שמוכנים לגדל אותן, המיזם של חברת הביוטכנולוגיה הקליפורנית Genetic Savings & Clone יוצר את הרושם שהכלבים והחתולים הם זנים נכחדים. החברה הציעה בתחילת פברואר לבעליהן של חיות מחמד, כי תנסה לשבט אותן תמורת 50 אלף דולר. "תנסה לשבט" – כיוון שכזכור, כרגע השיבוט הוא טכנולוגיה רבת סיכון ומעוטת סיכוי, ומתוך יותר מ-200 ניסיונות מצליח רק אחד. עם זאת, את החתולה הראשונה שלה, CC שמה (קיצור באנגלית ל"העתק" - Carbon Copy), שיבטה GSC כבר בדצמבר 2001. עד סוף השנה היא מקווה שעוד שבעה חתולים ישובטו בדרך זו.
בתחום הכלבים עדיין לא נרשמה הצלחה מרשימה: GSC קמה על בסיס מיזם בן 2.3 מיליון דולר של המיליארדר ג'ון ספרלינג, ששאף לשבט את כלבתו האהובה, מיסי. מאז 1997 ועד היום נמשכים הניסיונות לשבט את אותה כלבה מוכשרת ורבת פעלים, שנפטרה בינתיים והד.נ.א שלה שמור בביטחה בבנק.
מפיקים רווחים מגעגועים
על פי האתר של GSC, הפועלת בשיתוף פעולה מחקרי עם אוניברסיטת טקסס, מטרתה העיקרית היא לשבט בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה. אבל עד שתיפול לחיקה ההזדמנות לעשות פלאים שכאלה, היא יכולה לנסות להפיק רווחים מלקוחות אחרים.
המגזין Nature Biotechnology איבחן בזמנו: " החתולה CC לא נוצרה כדי לקדם את הידע רפואי או לספק תובנות ביולוגיות מעמיקות. היא נוצרה מפני שיש שוק בקרב בעלי חתולים עשירים, לבני לוויה משוחזרים על ארבע". ואכן, נראה שבעלים של כלבים קשישים או כלבים שכבר מתו, ישמחו לקבל העתק של החיה האהובה עליהם. זה לא נאמר באתר החברה, אבל יש להניח שגם אנשים העוסקים בהרביית כלבים גזעיים יחפצו לקבל יצור גזעי "טהור", שאולי אף יהיה ניתן לשלוט בכמה מהמומים הגנטיים שלו.
בנק ד.נ.א ל-100 שנים
כמובן, אין ביטחון בכך שהחיה המשובטת תגדל להיות זהה לגמרי למקור ממנו שובטה, וזאת למרות הבטחתה של GSC כי האינטליגנציה ודפוסי ההתנהגות של החיה יהיו דומים מאוד, בהנחה שתגדל באותם תנאים בהם גדל המקור.
החברה מצהירה כי כרגע יש טעם לנסות ולשבט רק מחומר גנטי שנלקח מחיות מחמד בריאות, צעירות וכשירות. לכן, היא הקימה בנק ד.נ.א של חיות מחמד, אליו ניתן לצרף גם ד.נ.א של כלבים וחתולים שמתו, ולשמר אותו למאה שנים לפחות. התשלום על איכסון ד.נ.א בבנק הוא 1,395 דולר (לבד מתשלום לווטרינר שייקח את הדגימה, הנע בין 100-500 דולר).
מאז תחילת פברואר, כאמור, החלו לעבוד בחברה על שיבוט באופן מעשי. עם זאת, המחירים בשוק יורדים בהדרגה: אם בשנת 2000 עוד דיברו בחברה על 250 אלף דולר לשיבוט, היום התעריף הוא 50 אלף דולר. המתחרות שצצו ל- GSC, בהן foreverpet.com, פונות לפלח שוק נמוך עוד יותר ומציעות שימור של ד.נ.א חתולי בבנק תמורת 225 דולר בלבד.
למה לטרוח?
נחזור רגע ל"צער בעלי חיים", המתחננת בפני הציבור שיקל עליה את נטל גידול החתולים והכלבים - למה בעצם לטרוח כל כך הרבה על שיבוט בעלי חיים מסוימים, כאשר יש כל כך הרבה בעלי חיים נטושים ללא דורש? לשאלה הזו יש שתי תשובות אפשריות. ראשית, תשובתה של מרי-אן דניאל מקליפורניה, לקוחה של GSC שמצהירה כי תעשה הכל כדי לזכות בשיבוט של החתול שלה, סמוקי: "במשך חיינו אימצנו חיות רבות ממקלטים של חיות מחמד, וכולן היו נהדרות. אבל עובדה היא, שסמוקי הוא אחד למיליון".
לדברי דניאל, החתול האפור שלה מצטיין בתכונות נדירות אצל חתולים, כמו יצירת קשר עין ו"כישורי תקשורת בין-אישית", ולמרות שסירסה אותו כבר בצעירותו, היא מאמינה שכישורים אלה ראויים לשיחזור.
התשובה השנייה לשאלה "מי צריך את זה בכלל?", לקוחה משיחה שהיתה לי השבוע עם נהג מונית. דיברנו על מחירי הנסיעות הבין-עירוניות, והנהג ציין שהנסיעה במונית מתל-אביב לאילת עולה 1,000 שקל. אבל 1,000 שקל זה יקר יותר ממחיר הטיסה לשם, אמרתי, אז מי בכלל רוצה לנסוע במונית לאילת? אמר הנהג: "אנשים שיש להם כסף, והם לא יודעים מה לעשות איתו".