שרון ביקש: לקיים את משאל ההתנתקות בתוך 3 שבועות
רה"מ טרף את הקלפים למתנגדי תוכנית ההתנתקות בליכוד וביקש מיו"ר ועדת הבחירות המרכזית בתנועה לקיים את המשאל זמן קצר בלבד לאחר שובו מהפגישה עם הנשיא בוש. ח"כ ארדן בתגובה: "המהלך של שרון לא הגון". מוקדם יותר אמר שרון בשיחות עם ח"כים בליכוד: "לוקח בחשבון שאכשל במשאל"
ההכרעה על ההתנתקות מתקרבת: ראש הממשלה, אריאל שרון, פנה אמש (יום ה') ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית בליכוד, השופט בדימוס צבי כהן, וביקש ממנו לקיים את המשאל על ההתנתקות בתוך שלושה שבועות, על פי החלטת ועידת הליכוד מה-30 במרץ.
משמעות המהלך היא כי זמן קצר בלבד לאחר שובו של שרון מארה"ב יתקיים המשאל. במהלך מבקשים שרון ויועציו "לרכב" על פגישתו של שרון בוושינגטון עם הנשיא בוש ועל הכיסוי התקשורתי הרב לו יזכה הביקור בשל חשיבותו המדינית והפוליטית. בכך למעשה טרף שרון את הקלפים וצימצם את טווח הפעולה של המתנגדים לתוכנית.
מקורבי ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי ההחלטה התקבלה לאחר התלבטות בין כמה תאריכים. לדברי המקורבים ראש הממשלה נחוש להעביר את תוכנית ההתנתקות ועל פי לוח הזמנים שנוצר. ב-16 באפריל הוא חוזר מארה"ב וב-3 במאי הכנסת חוזרת מן הפגרה. "על כן", לדבריהם, "לוח הזמנים הפוליטי הוא כזה שאי אפשר לבזבז זמן ואחרי המשאל צריך להביא את המשאל להחלטת ממשלה. צריך לעשות את זה ברצף".
חבר הכנסת גלעד ארדן, מראשי המתנגדים לתוכנית ההתנתקות, אמר ל-ynet בתגובה: "אני חושב שהמהלך של שרון הוא מהלך לא הגון. אני חושב שראש הממשלה יצר תחושה שעד שלא ידוע מה קורה עם האמריקנים, הוא לא יודיע ליו"ר ועדת הבחירות. בגלל זה השרים המתינו עם תגובתם. אני סבור שזהו מהלך שנלד מתוך לחץ של לשכת שרון. היועצים חשים שכל יום שעובר מגדיל את הסיכוי שאנשים יכירו את התוכנית ויתנגדו לה". ארדן קרא לשרי הליכוד להוביל את ההתנגדות להתנתקות ולא להמתין, שכן לא נותר עוד זמן רב לקמפיין.
המתנגדים להתנתקות לא מחכים הרבה בתגובה למהלך של ראש הממשלה. הבוקר ייתלו 500 שלטי חוצות נגד התוכנית. כשהמסר: "הצבעת בעד - קיבלת פרס".
בתוך כך, בבוקר נפגשו לראשונה פעילי שטח בולטים בליכוד וראש מטה "הליכוד שלנו", יריב הורוביץ עם השר עוזי לנדאו. הפגישה צפויה להתקיים בלשכתו של לנדאו בתל אביב. בשל ההתפחויות ככל הנראה תתקיים גם התייעצות בין חברי צוות ההיגוי של המטה.
בפגישה דנו בלוחות הזמנים נוכח בקשתו של ראש הממשלה לקיים את המשאל עוד שלושה שבועות. רבים מהנוכחים הביעו פליאה על ההחלטה של שרון ומתחו עליה ביקורת, אולם הוסכם כי יש לפעול על פי הכללים שנקבעו.
על פי שמועות שנפוצו בליכוד, ייתכן שהמשאל ייערך יומיים לאחר יום העצמאות.
"לוקח בחשבון שאכשל"
מוקדם יותר אמר ראש הממשלה: "אני לוקח בחשבון שלא אצליח להעביר את התוכנית שלי במשאל מתפקדי הליכוד". שרון אמר את הדברים בפגישות אישיות שקיים עם חברי כנסת בליכוד, בהם משה כחלון, סגן השר מיכי רצון, השר דני נווה וסגן השר יעקב אדרי.
שרון נשאל באחת הפגישות מה בכוונתו לעשות אם ייכשל במשאל המתפקדים והשיב: "נמשיך כרגיל, ונמצא דברים אחרים".
בפגישה אחרת גילה רה"מ כי הוא מוטרד מעמדת ארה"ב בעניין התמורות שדורשת ישראל.שרון צפוי לדון עם הנשיא ג'ורג' בוש בשבוע הבא בעניין התמורות, הכוללות נושאים הקשורים לגדר ההפרדה, ההתיישבות ביש"ע וכן נושא זכות השיבה.
מה מצב רוחו של שרון?
בקרב בכירי הליכוד שנפגשו עם ראש הממשלה היו תחושות מעורבות לגבי מצב רוחו של שרון. היה מי שיצא בתחושה כי "ראש הממשלה כבר לא כל כך בטוח ביכולתו להעביר את המשאל, ויש לו הרבה פחות ביטחון בתוצאה הסופית ממה שנדמה היה שהיתה לו עד עכשיו".
מאידך, היה מי שאמר כי "אחרי שיצאתי משם לא התרשמתי שראש הממשלה נמצא במצוקה". מכל מקום, המשתתפים היו תמימי דעים כי "ניהלנו שיחה טובה, שבה כל צעד הצליח להציג את עמדותיו ואת תוכניותיו".
בעוד שמתנגדיו מקימים כמעט מדי יום מטה פעולה חדש נגד תוכנית ההתנתקות, עורך שרון פגישות עם חברי כנסת ושרים בליכוד, בניסיון לשנכע אותם לתמוך בתוכניתו ולא לצאת נגדה בפומבי.
השר עוזי לנדאו, ראש המתנגדים לתוכנית ההתנתקות, אמר: "מי שמבקש לקיים משאל תוך שלושה שבועות, מבקש לקיים משאל לא אמיתי. מתפקדי הליכוד לא ידעו על מה הם מצביעים".
לדבריו, "יש כאן ניסיון למנוע את חשיפת העטיפה המבריקה בה מתכוונים להביא את תוכנית הנסיגה לארצות הברית, אולם גם כך יתקשו להסתיר את נזקיה". לדבריו, "המתפקדים ידחו את התוכנית למרות הכל ועלינו מוטלת האחריות להגיע בזמן קצר לכל מתפקד, על מנת להסביר את הסכנות שבתוכנית".
בימים האחרונים, בטרם ייצא שרון לוושינגטון, הוא נפגש עם חברי כנסת מתנגדים, ומנהל עימם שיחות ב"ארבע עיניים", בהן הוא מציג שוב את עמדותיו ותוכניותיו.
חברי הכנסת רצון וכחלון, וכן השר דני נוה, האחרונים שעמם נפגש ראש הממשלה, נחשבים למתנגדים בולטים בתוכנית. כחלון ורצון אף לוקחים חלק בפעולות נגד תוכנית ההתנתקות ופעילים במטה "הליכוד שלנו", שהוקם השבוע, ומובילים אותו השרים עוזי לנדאו ונתן שרנסקי.
מבין הארבעה, היחיד שטרם קיבל החלטה סופית לגבי עמדתו, הוא ח"כ משה כחלון, שעל אף היותו מקורב לשר לנדאו, נחשב לפרגמטי. כחלון אומר בשיחות סגורות כי "אם ראש הממשלה יציג בפניי דברים מסויימים, ואשתכנע כי הוא צודק, לא תהיה לי בעיה להפרד מעוזי ולתמוך בתוכנית".
בינתיים, כחלון עוד לא קבע את עמדתו, וכמו רבים בליכוד, ימתין גם הוא לשובו של ראש הממשלה מביקורו בארה"ב בשבוע הבא.