שתף קטע נבחר

 

סקר: גידול במכירות תקליטורים בארה"ב

על פי ממצאיה של חברת המחקר נילסן, בשלושת החודשים הראשונים של 2004 חלה עליה במכירות התקליטורים בארה"ב, זאת למרות שלא נרשמה ירידה בהיקף שיתוף הקבצים וההורדות הפיראטיות

סקר של חברת המחקר נילסן SoundScan מגלה כי מכירות המוזיקה בארה"ב, הכוללות תקליטורים, הורדות חוקיות מהרשת, סרטי DVD וכדומה, עלו ב-9.1 אחוז בשלושת החודשים הראשונים של 2004, לעומת התקופה המקבילה ב-2003.

 

תוצאות הסקר מצביעות על כך שלמרות שתופעת שיתוף הקבצים והפיראטיות הדיגיטלית אינן נעלמות - חל מהפך במכירת המוזיקה בארה"ב. מגמה זו הסתמנה כבר בסתיו שעבר, אולם התגברה ברבע הראשון של 2004, והביאה להיקף המכירות הרחב ביותר שידעה התעשייה בארה"ב מזה שנים.

 

מכירות האלבומים עלו ב-9.2%, מכירות התקליטורים, שמהוות 96% מכלל מכירות האלבומים, עלו ב-10.6%. בפעם הראשונה מאז שנת 2000, שני אמנים, הזמרת נורה ג'ונס והזמר אשר, הצליחו למכור למעלה ממיליון עותקים בשבוע.

 

נתוני המכירות מעודדים עבור חברות המוזיקה, שחוו שלוש שנים של ירידה מתמדת במכירות. הירידה המתמשכת הביאה לשינויים מבניים בקרב החברות ואף לפיטורים המוניים. את האשמה תולה תעשיית המוזיקה בשיתוף הקבצים.

 

המובילה - מוזיקה חוקית ברשת

 

קארי שרמן, נשיא RIAA, התאחדות תעשיית המוזיקה בארה"ב, ברך על הנתונים אולם הזהיר כי התוצאות נמדדו מול תקופה של ירידה. "המספרים ב-2003 הראו ירידה של 10-12 אחוז לעומת 2002", אמר שרמן. "אם לא היינו רואים עליה כמו זו - היינו במצב איום ונורא".

 

בשנת 2001 חלה ירידה של 3% במכירות, בשנת 2002 נרשמה ירידה של 11% במכירות. ב-2003, עד חודש ספטמבר - נרשמה ירידה של 8.5%, אך הגידול בהיקף המכירות שחל בסוף השנה, הביא לבסוף לירידה כוללת של פחות מ-4%.

 

הסקר מגלה עוד כי בשוק המתפתח של מכירת מוזיקה חוקית באינטרנט, נמכרו 25 מיליון שירים בין ינואר ומרץ 2004, נתונים שהאפילו על 19.2 מיליון השירים שנמכרו בששת החודשים האחרונים של 2003.

 

לדברי ג'ף מייפילד, עורך במגזין המוזיקה האמריקני Bilboard, ישנם גורמים שונים לירידה ולגידול במכירות לאורך השנים, ביניהם המעבר מתקליטים וקלטות לתקליטורים, חילופי אופנות וזמרים, מיתון כלכלי מתמשך ועוד. 

 

אולם תעשיית המוזיקה בחרה להתמקד דווקא בפיראטיות המקוונת, בתוך שהיא מפרסמת סקרים המצביעים על כך שהגשת תביעות נגד משתפי קבצים הוכיחה עצמה כגורם מרתיע והביאה לירידה במספר הגולשים שמורידים מוזיקה מהרשת באופן לא חוקי.

 

מחקרים סותרים

 

מחקרים אחרים מראים כי מיליוני גולשים בעולם ממשיכים להוריד שירים, סרטים ותוכנות באמצעות תוכנות שיתוף קבצים (P2P). על פי מחקר שערכו לאחרונה שני חוקרים מהאוניברסיטאות הרווארד וצפון קרוליינה, להורדת מוזיקה פיראטית אין השפעה שלילית רבה על מכירות התקליטורים.

 

השניים הגיעו למסקנה כי שיתוף הקבצים למעשה הביא לגידול במכירות אלבומים פופולריים, שנמכרו ביותר מ-600 אלף עותקים. עבור כל 150 הורדות של שיר מתוך אלבומים כאלה, המכירות גדלות בעותק אחד. לטענתם, לשיתוף קבצים ישנה השפעה מזערית בלבד על היקף מכירות התקליטורים.

 

ממצאים אלה עוררו התנגדות בקרב חוקרים אחרים, שערכו סקרים בקרב צרכנים וביצעו מעקב מורשה אחר פעילות המשתמשים, ומצאו כי חובבי מוזיקה שמורידים שירים ללא תשלום, נוטים לשלם עבור מוזיקה רק לעיתים רחוקות.

 

על פי נסיונו של ג'סי קלמפר, בעל חנות מוזיקה בהוליווד, אין ספק ששיתוף קבצים פוגע במכירות. "דברים שראיתי בחנות שלי מוכיחים את הטענה הזו", אמר. "אנשים נכנסו לחנות ואמרו 'נהגתי להוציא 300 דולר בשנה על מוזיקה, ועכשיו אין לי צורך בכך'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גידול במכירות למרות שיתוף הקבצים. אילוסטרציה
מומלצים