בג"ץ אישר מתן הפרס לתומרקין
השופטים קבעו כי אין בהתבטאויותיו מעוררות המחלוקת של האמן כדי לשלול ממנו את הפרס, שיוענק לו ביום העצמאות הקרוב
העותרים, מספר חברי כנסת ואנשים פרטיים, טענו כי אין להעניק לתומרקין את הפרס בשל התבטאויותיו מעוררות המחלוקת בעבר - ואולם השופטים החליטו שלא לקבל את עמדתם. במהלך הדיון שנערך אמש אמר השופט אליהו מצא: "אם המדד להענקת הפרס הוא התנהגות ונעימות, טולסטוי לא היה מקבל את פרס ישראל לספרות, ומוצרט לא היה מקבל את פרס ישראל למוזיקה, כי שניהם היו אנשים בוטים".
ההחלטה להעניק את פרס ישראל נדונה בוועדת הפרס שלוש פעמים בשל המחלוקת, ובכל הפעמים אושרה ההחלטה מחדש. שרת החינוך, התרבות והספורט לימור לבנת, שהביעה בעבר אי נחת מההחלטה, ציינה במכתב לבג"ץ כי תקנון פרס ישראל קובע כי החלטתה של הוועדה הינה סופית - והוסיפה כי בהתחשב בכך ששרי החינוך לדורותיהם כיבדו תמיד את החלטתה הסופית של הוועדה בנושא, כל החלטה להימנע ממתן פרס ישראל לתומרקין לא תעמוד במבחן הסבירות.
חבר הכנסת שאול יהלום מהמפד"ל מתח ביקורת קשה על ההחלטה. "חבל שלשופטים לא היתה את החוכמה הציבורית למנוע את הביזיון של מדינת ישראל, שאמורה להעניק את פרס לאדם שכל חייו עוסק בזיהום תרבות המדינה". עורך הדין גיל אייכבום, שעתר גם הוא לבג"ץ, אמר: "אני לא ספרדי, לא מרוקאי, לא חרדי, לא דתי ואפילו לא מתנחל - אני אשכנזי חילוני, ישראל ישראלי לצורך העניין, וצורם לי מבחינה ערכית שאדם כזה יקבל את הפרס ואין לי בכלל ספק שלתחושה שלי שותפים רבים בציבור".
יו"ר ש"ס אלי ישי אמר: "אני מופתע מההחלטה. השופטים אישרו מתן דרור לחרצובות לשונו של אדם שבכוונת תחילה רומס פלגים באוכלוסיה ללא הסבר". ישי קרא לנשיא משה קצב שלא ללחוץ את ידו של "אמן הגזענות", כהגדרתו בטקס חלוקת הפרס.
עותר נוסף, יו"ר התנועה להגינות שלטונית מרדכי אייזנברג, אמר: "יש להצטער שיום העצמאות שאמור לאחד את העם יחולל במתן פרס ייצוגי מטעם המדינה לאמן כה פרובוקטיבי. איש ריב ומדון שפגע ברגשות מרבית הציבור בישראל". העותרת עורכת הדין נחמה ציבין: "בית המשפט פירש את הכללים לקבלת פרס ישראל בצורה מצמצמת מאוד בניגוד לפסקי דין קודמים שלו, במיוחד שקיים כמעט קונצנזוס שתומרקין אינו יכול לשמש דמות ייצוגית של המדינה"